Ψήφο ομογενών: Το σίγουρο "ναι" - Η στάση του ΚΚΕ και ο γρίφος των "200"

Ψήφο ομογενών: Το σίγουρο "ναι" - Η στάση του ΚΚΕ και ο γρίφος των "200"

Ένα σίγουρο «ναι», τρία «ναι» υπό προϋποθέσεις και ένα «όχι» άκουσε ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς Το θετικό κλίμα που επικράτησε δείχνει πως η κυβερνητική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον μοναδικό όρο που έθεσε ήταν η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα, όλα τα υπόλοιπα είναι ανοιχτός να τα συζητήσει γεγονός που βρήκε αρχικά σύμφωνους την Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάννη Βαρουφάκη, όχι όμως και τον Αλέξη Τσίπρα.  «Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Μαξίμου δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να συζητήσει τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Κίνδυνος απομόνωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ    

Η αρνητική στάση του Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε αντίθετος στο να επηρεάζουν οι Έλληνες του εξωτερικού με τη ψήφο τους το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ενδεχομένως να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε απομόνωση, στην περίπτωση που συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κόμματα με την κυβερνητική πρόταση. Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει επί του παρόντος να εμμένει στη θέση της ωστόσο η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αφήνει αρκετά περιθώρια συναίνεσης στην συζητήσεις που θα ακολουθήσουν με το υπουργείο Εσωτερικών. «Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα δει πως θα κινηθούν τα υπόλοιπα κόμματα και αναλόγως θα αποφασίσει αν θα πρέπει να αλλάξει ρότα. 

Η στάση του ΚΚΕ και ο γρίφος των «200» 

Η θετική στάση του Δημήτρη Κουτσούμπα που έθεσε τις δικές του προϋποθέσεις προκειμένου να συμφωνήσει με την κυβερνητική πρόταση δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία. Το ΚΚΕ στους Έλληνες του εξωτερικού και κυρίως εκείνων που ζουν στις χώρες της Ε.Ε έχει μεγάλη απήχηση. Είναι χαρακτηριστικό πως τις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου έχασε τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ για μόλις 134 ψήφους (!) ενώ είχε 6 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από το ΚΙΝΑΛ. Όμως ακόμα και την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα πάνω του και έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στις ευρωεκλογές του 2014 και πάλι το ΚΚΕ ήταν τρίτο κόμμα με διαφορά 141 ψήφων και περίπου 10 μονάδες διαφορά από το ΚΙΝΑΛ. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο Περισσός θέλει να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ωστόσο η στάση του ΚΚΕ αποτελεί κομβικό ρόλο καθώς για να καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται θα πρέπει να έχει και τις θετικές ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημήτρη Κουτσούμπα, σε αντίθετη περίπτωση θα συγκεντρωθούν 199 βουλευτές. Όλα τα παραπάνω βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης θα στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση. 

Μόνος σίγουρος ο Βελόπουλος 

Το σίγουρο «ναι» που άκουσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης. «Συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε βέβαιοι γι’ αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος που είναι παιδί μεταναστών καθώς γεννήθηκε στη Γερμανία. Ενώ θετικός ήταν και ο Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος συμφώνησε στα περισσότερα σημεία με τον επικεφαλής του «Μέρα25». 

Πως ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού  

Το μόνο έγκυρο δείγμα για την ψήφο των αποδήμων αποτυπώνεται στις ευρωεκλογές. Ωστόσο η εκπροσώπηση είναι μικρή καθώς οι εγγεγραμμένοι στους  εκλογικούς καταλόγους είναι μόλις 15 χιλιάδες ψηφοφόροι. Όμως δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι κατοικούν π.χ. στις ΗΠΑ όπου ο αριθμός των ομογενών είναι πολύ μεγαλύτερος. 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα