Συναντήσεις Μητσοτάκη για την ψήφο αποδήμων - Αρνητικός ο Τσίπρας, σύγκλιση με Γεννηματά

Συναντήσεις Μητσοτάκη για την ψήφο αποδήμων - Αρνητικός ο Τσίπρας, σύγκλιση με Γεννηματά

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει από το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των επαφών του, με βασικό θέμα στην ατζέντα τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Αντίθετος στην πρόταση του πρωθυπουργού, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή.

Όπως είπε ο ίδιος, η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ ειναι «να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού».

Ωστόσο, όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθημένος να συζυτήσει όποιαδήποτε άλλη πρόταση, με μία προυπόθεση: «Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.»

Σύγκλιση με Γεννηματά

Σύγκλιση απόψεων σημειώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, σύμφωνα με πηγές του ΚΙΝΑΛ. Η συζήτηση των δυο πολιτικών αρχηγών διήρκησε 45 λεπτά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, προέκυψε κλίμα συνεννόησης και για τα εθνικά θέματα.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα με τον πρωθυπουργό να υποδέχεται θερμά την Φώφη Γεννηματά η οποία του είπε ότι ταλαιπωρείται από ίωση και τον κ. Μητσοτάκη να απαντά πως μόλις την πέρασε κι ο ίδιος. «Οπότε δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε από τις ιώσεις μας», σχολίασε η κ. Γεννηματά με τον πρωθυπουργό να της προσφέρει ζεστό πράσινο τσάι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετώντας την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να την ασπαστεί για να απαντήσει η ίδια: «Εσύ το αποφάσισες!».

Σύμφωνα με έγκυρες κι ασφαλείς πληροφορίες από πηγές του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης ο πρωθυπουργός και η κ. Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό, στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά διατύπωσαν κοινούς προβληματισμούς για τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό καθώς συνέπεσαν στη γενική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι προτίθεται να θέσει το θέμα στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επόμενη εβδομάδα, καθώς θεωρεί ότι απαιτείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να πάρει θέση ειδικότερα για να αλλάξει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. «Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την αλλαγή και να ζητήσουμε να καταδικαστεί σαφώς η στάση της Τουρκίας», φέρεται να είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Στη συζήτηση εθίγη, κατά τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που θα ενώνει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να διαμορφώνει τη συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώνεται ο θεσμός. Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πηγές, έδειξε να συμμερίζεται τον προβληματισμό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του.

Ενημερωτικό σημείωμα του ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής μετά τη συνάντηση εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα για τα όσα μετέφερε και ζήτησε η Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Αναλυτικά το σημείωμα:  

1] Ψήφος Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού

α) Το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατεί για τη συμμετοχή  στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού.

Είναι καθήκον και υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας απέναντι τους και γι’ αυτό δεν είναι νοητές ούτε κομματικές σκοπιμότητες, ούτε περαιτέρω καθυστέρηση.

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις Συνταγματικές προβλέψεις η ψήφιση και εφαρμογή του Νόμου αυτού απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών, το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί απαραίτητη την διαδικασία διαλόγου μεταξύ των κομμάτων. 

Με ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία.

β) Για την υλοποίηση αυτής της θέσης μας η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά έθεσε σήμερα προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη 4 βασικά σημεία – προτάσεις.

1ον  Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια. 

2ον Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.

3ον Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.

4ον Να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΕΔΩ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

2] Αντιμετώπιση Τουρκικής προκλητικότητας

Η Τουρκική προκλητικότητα περνά πια από τα λόγια στην πράξη. Προσλαμβάνει ακραίες και επικίνδυνες μορφές παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Τόσο με την παράνομη εισβολή στην Συρία που απερίφραστα καταδικάζουμε.

Όσο και με την βάναυση προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου (με την δράση του Γιαβούζ που χαρακτηρίζεται από την Κυπριακή Κυβέρνηση ως 2η εισβολή) και την ακραία ρητορική και τις ενέργειες της απέναντι στην Ελλάδα.

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί ενεργά για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Να ξεκαθαρίσει προς την Τουρκία ότι θέλουμε μεν καλές σχέσεις γειτονίας, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι δε να δεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κάθε επιθετική κίνηση σε βάρος μας θα πάρει την κατάλληλη απάντηση.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε και την παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ασχοληθεί ενδελεχώς με τις προκλήσεις της Τουρκίας, να τις καταδικάσει και να πάρει αποφάσεις, πραγματικά μέτρα, με συγκεκριμένο αντίκρισμα 

Η Φώφη Γεννηματά θα θέσει το ζήτημα στην Προσύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών στις 17 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες. 

3] Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

α) Οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα προς την κα. Μέρκελ οδήγησαν σε επικίνδυνες καταστάσεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα νησιά μας, δημιούργησαν την ντροπή της Μόριας.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. πιάστηκε απροετοίμαστη, αντέδρασε σπασμωδικά χωρίς σχέδιο στην όξυνση του προβλήματος, επέλεξε να συνεχίσει και σ’ αυτό το θέμα στα βήματα του κ. Τσίπρα.

Με σημαντική καθυστέρηση επιχειρεί τώρα να εφαρμόσει τα ισχύοντα νομοθετικά μέτρα (διαδικασία ασύλου, φύλαξη συνόρων), αλλά αποφεύγει και πάλι κάθε πρωτοβουλία πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

β) Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά επανέλαβε προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της αρνητικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, περνά από την ΑΛΛΑΓΗ της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ιδιαίτερα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κατάσταση στα σύνορα Συρίας Τουρκίας.

Προτείνει την ένταση των προσπαθειών μας σε 3 σημεία.

Να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που έχει διακοπεί εδώ και δυο χρόνια, για αιτούντες άσυλο ή/και αναγνωρισμένους πρόσφυγες που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Απαιτείται άμεσα βαλβίδα εκτόνωσης και αποσυμφόρησης των νησιών. 

Να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των αλλοδαπών που υπάγονται στη διαδικασία της Κοινής Δήλωσης και από άλλα κράτη μέλη

Να μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία και όσοι μεταφέρονται στην ενδοχώρα είτε σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας είτε σε προαναχωρησιακά κέντρα. 

Παράλληλα να επαναφέρουμε το αίτημα για  αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο και να αναλάβουν  όλοι οι εταίροι μας στην ΕΕ τις ευθύνες που τους αναλογούν, τα κράτη μέλη που το αρνούνται να έχουν οικονομικές κυρώσεις.

Τέλος η υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φυλάει τα σύνορά της είναι αυτονόητη. Άμεση ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

4] Νέα συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών

Η Κυβέρνηση – χωρίς καν να προηγηθεί διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας – υπέγραψε την νέα “αναβαθμισμένη” Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναβαθμισμένη γιατί περιλαμβάνει 4 περιοχές εφαρμογής (αντί μίας) και  περισσότερες δραστηριότητες έναντι αυτών του 1990.

Μια τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να συνοδεύεται με την πραγματική αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.

Δώσαμε πολλά και πήραμε τίποτα.

Και δεν εννοούμε βέβαια, τα ανέξοδα σχόλια του κ. Πομπέο

Αλλά δεν υπήρξαν ούτε ανακοινώσεις για ύπαρξη πραγματικών “ανταλλαγμάτων” σε πολεμικό υλικό, ούτε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εγγυήσεις που συμβάλλουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε αυτό το μείζον ζήτημα στον Πρωθυπουργό, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα