LIVE: Η συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση Προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο

LIVE: Η συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση Προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συγκρότηση της Προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο θέμα της υπόθεσης Novartis.

Τα μεσάνυχτα αναμένεται  η Ολομέλεια να αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προανακριτικής, η οποία θα διερευνήσει την πρόταση της ΝΔ για την τέλεση τεσσάρων αδικημάτων από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μεταξύ των οποίων ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και προς το τέλος της διαδικασίας, αναμένεται παρέμβαση από τον κ. Παπαγγελόπουλο ο οποίος θα απαντήσει στις καταγγελίες.

Πλεύρης: Η κουκούλα δεν θα εμποδίσει την απόδοση της αλήθειας

Ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το πεδίο διερεύνησης της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης τόσο όσον αφορά στις κατηγορίες σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου όσο και στα πρόσωπα άφησε ο εισηγητής της Ν.Δ Θάνος Πλεύρης.

Η διαδικασία στη Βουλή επί του αιτήματος 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης σε βάρος του τέως αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου άνοιξε με τις τοποθετήσεις εισηγητών και ειδικών αγορητών των κοινοβουλευτικών ομάδων εν αναμονή της ομιλίας του ίδιου του κ. Παπαγγελόπουλου.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για περίεργες αλληλουχίες λέγοντας με νόημα ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι κ.κ Παπαγγελόπουλος και Πολάκης γνώριζαν και προανήγγειλαν ότι θα υπάρξει εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για θεσμικές κινήσεις της Ν.Δ χαρακτηρίζοντας ως επαρκές το πλαίσιο στοιχείων ώστε να συγκροτηθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. “Είμαστε στο στάδιο που έχουμε τα πρώτα στοιχεία. Το κατηγορητήριο είναι ανοικτό και για άλλα αδικήματα αν υπάρξουν στοιχεία.

«Πιστεύω ότι με αυτό το υλικό πρέπει να γίνει έρευνα για να δούμε αν πρώην Υπουργός χρησιμοποιούσε μεθόδους Ρασπούτιν σε συνεργασία με δικαστικούς και δημοσιογράφους παρενέβαινε σε υποθέσεις. Μπορεί να είναι μέρος συνολικού παραδικαστικού. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για άλλες υποθέσεις. Θα εξεταστούν όλοι. Πιστέψτε με. Η κουκούλα δεν θα εμποδίσει την απόδοση της αλήθειας», είπε ο κ. Πλεύρης.

Λάππας: Ανοίξτε τα τηλέφωνα Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη και Ράικου - Δεν φοβόμαστε τίποτα

«Το πραγματικό ερώτημα είναι αν υπάρχει σκάνδαλο στην Υγεία . Είναι σκευωρία ή σκάνδαλο η υπόθεση της Novartis; Για αυτό δεν είπατε λέξη», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απαντώντας στον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Λάππας επικαλέστηκε δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τα σκάνδαλα στην Υγεία όπως ο Δ. Κρεμαστινός και ο Γ. Σούρλας, ρωτώντας τους βουλευτές της ΝΔ αν είναι και αυτοί σκευωροί.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας και τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ απόπειρα  συσκότισης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης Novartis.

«Να ζητήσετε να αποκαλύψει η εισαγγελία όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Παπαγγελόπουλου με Τουλουπάκη και Ράικου. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», είπε ο κ. Λάππας.

Κεγκέρογλου για προκαταρκτική: Ναι χωρίς περιστροφές

«Ναι» χωρίς περιστροφές στο αίτημα για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είπε ο εισικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σχολιάζοντας μάλιστα τις ελάχιστες αναφορές του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είπε χαρακτηριστικά: «Με τέτοια υπεράσπιση κύριε Λάππα, δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα για τον Παπαγγελόπουλο».

Ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου είναι βαρύτατες και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «έκανε γαργάρα» την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2004-2009 . 

«Το “αν δεν βάλουμε κάποιους στη φυλακή, δεν θα κερδίσουμε τις εκλογές”, ήταν πολιτικός σκοπός που έπρεπε να εξυπηρετηθεί πάση θυσία» είπε ο κ. Κεγκέρογλου αναφερόμενος στη δήλωση Πολάκη και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με το «Όχι» στην προκαταρκτική δεν θέλει να αποκαλύψει στην αλήθεια.

«Δεν θέλετε να συμβάλετε για να βγει “Όλη η αλήθεια στο φως”, εκτός αν σας τρέφει το ψέμα και σας προστατεύει το σκοτάδι», κατέληξε.

Καραθανασόπουλος: Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την υποκρισία. Θα απέχουμε από την ψηφοφορία

Ως απόπειρα τεχνητής  πόλωσης και διαίρεσης του κόσμου χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκος Καραθανασόπουλος την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συγκαλυφθεί η συμφωνία Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο αγορητής του ΚΚΕ κατηγόρησε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία επειδή κανένα από τα δύο κόμματα δεν διερεύνηση ουσιαστικά το σκάνδαλο και ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

Ο κ. Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ στη συνταγματική αναθεώρηση είχε ζητήσει την κατάργηση του άρθρου 86 ώστε οι Υπουργοί να έχουν την ίδια μεταχείριση όπως οι υπόλοιποι πολίτες. Ο αγορητής του ΚΚΕ χαρακτήρισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ως απλή αντιστροφή ρόλων . “Πουθενά στην πρόταση της Ν.Δ δεν υπάρχει κουβέντα για να συνεχίσει η διερεύνηση του σκανδάλου της Νοβάρτις. Η πρότασή της αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ανάγκη ουσιαστικής διερεύνησης του σκανδάλου αλλά εξυπηρετεί άλλους στόχους. Εξυπηρετεί την προσπάθεια της Ν.Δ να συσκοτίσει τον χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, τον αντεργατικό χαρακτήρα  ο οποίος αποτυπώνεται ανάγλυφα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.  Όπως έκανε παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ για να εξυπηρετήσει τις κομματικές του επιδιώξεις το ίδιο κάνει η Ν.Δ. Υποκριτική και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά τώρα ουσιαστική διερεύνηση όταν δεν το έκανε τόσα χρόνια” κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Χήττας: Μας βγήκαν τα μάτια με όσα διαβάσαμε στη δικογραφία

Ουσιαστική διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis ζήτησε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήττας.

«Ασχολούμαστε με τις κατηγορίες κατά του κ. Παπαγγελόπουλου χωρίς να έχουμε ασχοληθεί με το ουσιαστικό σκάνδαλο της Novartis» είπε.

«Μας βγήκαν τα μάτια με όσα διαβάσαμε στην κατηγορία» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χήττας τόνισε ότι η υπόθεση της  Novartis πρέπει να φτάσει σε τελική λύση και όχι σε κουκούλωμα αλλά και ότι πρέπει  να χυθεί άπλετο φως στις υπόνοιες για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

Καταλήγοντας υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός του για κατάργηση του άρθρου 86 καθώς όλοι πολίτες και πολιτικοί θα πρέπει να είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

Φωτεινή Μπακαδήμα: Αδιανόητο να λειτουργεί η Βουλή ως δικαστήριο

Τον δρόμο της εξόδου από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έδειξε η εκπρόσωπος του  ΜΕΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα δηλώνοντας την αντίθεση του κόμματός της με τη μετατροπή της Βουλής σε δικαστήριο.

«Θεωρούμε αδιανόητο να λειτουργεί η Βουλή ως δικαστήριο. Με το άρθρο 86 η δυνατότητα δίωξης δεν εναπόκειται στην αντικειμενική δικαστική κρίση . Δεν γίνεται να μετατρέπουμε τη Βουλή σε εισαγγελική αρχή», είπε προτείνοντας τη σύσταση σώματος δίωξης  πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος.

«Το ΜΕΡΑ 25 θα δηλώσει “παρών” αρνούμενο να λάβει μέρος στην αποπειρούμενη διασάλευση της διάκρισης των εξουσιών που το μόνο που θέλει είναι να μετατρέψει τους βουλευτές σε ενόρκους και δικαστές. Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία που δεν έχει λόγο ύπαρξης», είπε.

Τσίπρας: Δειλός ο Μητσοτάκης γιατί δεν τόλμησε να παραπέμψει εμένα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα