Γεωργιάδης: Οι αλλαγές στην προστασία της πρώτης κατοικίας, το Ελληνικό και η Novartis

Γεωργιάδης: Οι αλλαγές στην προστασία της πρώτης κατοικίας, το Ελληνικό και η Novartis

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του προαναγγέλλει ευνοϊκές αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι μέχρι τον Νοέμβριο «θα έχει αλλάξει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Θα καταργηθούν σχεδόν όλα τα δικαιολογητικά. Όλη η διαδικασία θα τρέχει αυτόματα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή χωρίς καμία διαμεσολάβηση».

Εκτιμά ότι το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα είναι έτοιμο εντός διετίας και θα βασίζεται στη λογική της «δεύτερης ευκαιρίας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης καλεί τους δικαιούχους προστασίας της πρώτης κατοικίας να «πάνε στις τράπεζες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ρύθμισης», υπογραμμίζοντας ότι η μαζική συμμετοχή θα διευκολύνει την παράταση του πλαισίου το οποίο με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Προσθέτει ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει παράταση ωστόσο, προς το παρόν «δεν έχει γίνει συμφωνία με τους θεσμούς για παράταση», ενώ «δεν την δίνουν εύκολα οι τροϊκανοί βλέποντας πως ο νόμος δεν έχει απήχηση».

Γεωργιάδης για τους ρυθμούς ανάπτυξης

Αναφορικά με τους στόχους της ανάπτυξης ο Α. Γεωργιάδης είπε ότι αυτοί ορίζονται σε ρυθμό 2% φέτος, προσέγγιση ή υπέρβαση του 3% του χρόνου και επίτευξη ρυθμού 4% το 2021.

Μιλά για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή αλλά και για τη σημασία για την επίτευξη των στόχων τόσο του «ξεκολλήματος» των μεγάλων επενδύσεων, όσο και 1-2 ιδιωτικοποιήσεων με την κυβέρνηση, να επιθυμεί π.χ. «ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να γίνει τον Ιανουάριο».

Ο Α. Γεωργιάδης είπε ότι η έγκριση του master plan για την Cosco «έχει προκαλέσει μεγάλη ευφορία στις ελληνοκινεζικές σχέσεις» ενώ «οι Κινέζοι έχουν ήδη δει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται πάρα πολύ γρήγορα» πραγματοποιώντας τις προεκλογικές της εξαγγελίες «κάτι που τους αρέσει πάρα πολύ».


Για την επένδυση στο Ελληνικό

Σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό είπε ότι «αφού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο θα δοθεί η προκαταβολή από την εταιρεία Lamda στο Ελληνικό Δημόσιο και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης».

Πρόσθεσε ότι έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες έκδοσης των απαραίτητων ΚΥΑ για τις επενδύσεις σε Αφάντου και Κασσιόπη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δηλώνει στην συνέντευξή του ότι του είναι ακατανόητες οι αντιδράσεις στα εργασιακά του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου, λέγοντας «μόνο στο μυαλό ανθρώπων που είναι κολλημένοι στο παρελθόν είναι αντι-εργατικές. Δηλαδή, το να επιτρέπεις σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση να επικρατεί η επιχειρησιακή σύμβαση της κλαδικής – εφόσον αυτό θέλουν οι εργαζόμενοι για να διατηρήσουν την εργασία τους – αυτό είναι εξαιρετικά φιλεργατικό. Αν μείνεις στο γενικό θα χάσουν πολλοί άνθρωποι τη δουλειά τους. Εδώ ο σκοπός είναι οι άνθρωποι να έχουν δουλειά».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό τονίζει ότι «ο λόγος που έρχονται όλοι στην Ελλάδα είναι επειδή ξέρουν πως εδώ μπορούν να μείνουν» προσθέτοντας «Πρέπει να αλλάξει αυτή η αντίληψη. Στην Ελλάδα δεν θα μείνετε. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι, τελεία και παύλα. ‘Οταν αυτό γίνει σαφές, οι ροές θα ανακοπούν».


Για την υπόθεση Novartis

Ως προς την υπόθεση Novartis είπε ότι ο ίδιος εν αναμονή της διαδικασίας δεν καταδικάζει κανέναν «ούτε τον κ. Παπαγγελόπουλο» προσθέτοντας «όταν θα έλθουν οι ψευδομάρτυρες στη Βουλή, θα βγει η «κουκούλα» θα τους ρωτήσουμε ποιός τους έβαλε και θα μάθουμε».

Ο Α. Γεωργιάδης είπε ότι «δεν έχω αμφιβολία» ότι για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis «έχουν υπάρξει μεθοδεύσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Όπως είπε στη συνέντευξή του δεν έχει αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θα πάρει 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο, προσθέτοντας «οπότε διπλές εκλογές σε τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2023».

Χαρακτηρίζει «εντελώς γελοία» την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον Αλ. Τσίπρα «επιτέλους να σοβαρευτεί».

 

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα