Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ελλάδας : «Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ δεν είναι αποδεκτές»

Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Θερμές χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε πως αισθάνεται τιμή που επισκέπτεται «το λίκνο της Δημοκρατίας», αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση που θα τηρήσει η χώρα του σε περίπτωση τουρκικής απόβασης σε ελληνικό έδαφος, ενώ αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ότι το μέλλον της είναι πολύ λαμπρό και πως έχει προχωρήσει σε θαρραλέα βήματα για την οικονομική της ανάπτυξη. Αναφερόμενος στις σημερινές του επαφές στην Αθήνα, ο κ. Πομπέο τις χαρακτήρισε εξαιρετικές.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί, έστειλε το μήνυμα πως «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ερωτηθείς αν αναμένουμε κυρώσεις, απάντησε πως «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

«Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί», συνέχισε, τονίζοντας ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου, ενώ ο ίδιος θα συνεχίσει να μιλά γι' αυτό.

Κατέστησε σαφές πως η αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ελλάδα δεν σχετίζεται με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ότι αφορά μόνο τις δύο χώρες που την υπέγραψαν.

«Αυτή η συμφωνία υπογράφηκε γιατί ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας και των ΗΠΑ», ανέφερε και έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή, προσθέτοντας θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στις δυνατότητες των δύο χωρών για να εργαστούν στρατιωτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως κάθε κράτος στον κόσμο έχει συμφέρον να προστατεύει την κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο και σε αυτή την περίπτωση και το δίκαιο που αφορά τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και συμπλήρωσε ότι «μερικές φορές κράτη προσποιούνται ότι δεν κατανοούν αυτούς τους θεμελιώδεις κανόνες».

Εστιάζοντας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επανέλαβε πως η διμερής συνεργασία βρίσκεται ιστορικά στο απόγειο και έστειλε το μήνυμα πως βρίσκεται στην Ελλάδα για να διευρύνει την εταιρική σχέση.

Πρέσβειρα ΗΠΑ στην Κύπρο

Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν είναι αποδεκτές, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης κατά την οποία οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία με επικεφαλής την κ. Γκάρμπερ, η ExxonMobil και εθελοντές της ομάδας Lets make Cyprus Green, καθάρισαν την περιοχή Καρνάγιο, στη Λεμεσό.

Ερωτηθείσα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. «Όπως ανέφερε χθες ο Μάικ Πομπέο, οι όποιες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα, διέπονται από κανόνες. Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται αποδεκτές. Εμείς θα συνεχίσουμε μέσω της διπλωματικής οδού να διασφαλίσουμε αυτούς τους κανόνες», είπε.

Ερωτηθείσα πώς θα γίνει αυτό, η κυρία Γκάρμπερ αρκέστηκε να απαντήσει ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επάνω σ’ αυτό το θέμα πολύ σκληρά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον».

Την παραλία του Καρνάγιο στη Λεμεσό καθάρισαν οι εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία με επικεφαλής την πρέσβειρα, Τζούντιθ Γκάρμπερ, την ExxonMobil και εθελοντές της ομάδας Lets make Cyprus Green.  «Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μάθουν περισσότεροι άνθρωποι εδώ στην Κύπρο, πώς μπορούν να προστατεύουν τις παραλίες αυτού του υπέροχου νησιού», ανέφερε σε δηλώσεις της η κυρία Γκάρμπερ.

Η  Αμερικανίδα πρέσβειρα εξέφρασε την ευαρέσκεια της για την πολύ σημαντική προσπάθεια. «Είμαστε πολύ περήφανοι που συνεργαζόμαστε σήμερα με την εταιρεία ExxonMobil και την Lets make Cyprus Green, για τον καθαρισμό αυτής της παραλίας. Το τι  υπάρχει μέσα στους ωκεανούς, είναι πολύ σημαντικό γιατί οι ωκεανοί είναι πολύ σημαντικοί για όλους μας, για την ύπαρξη ζωής σε αυτό τον πλανήτη. Και πιστεύω όλοι έχουμε δει ότι με βάση μελέτες, μέχρι και το 2050 θα υπάρχει μεγάλη ποσότητα πλαστικού, καταστρέφοντας ουσιαστικά τους ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή».

Η εκστρατεία, όπως είπε, δίνει την ευκαιρία σε περισσότερους πολίτες της Κύπρου να μάθουν να προστατεύουν τον τόπο τους. Γίνονται πολλές τέτοιες ενέργειες και είναι πολύ περήφανοι που μαζεύουν τα σκουπίδια από το υπέροχο αυτό νησί, είπε.

Από πλευράς του ο Διευθυντής της εταιρείας ExxonMobil, Βαρνάβας Θεοδοσίου, τόνισε ότι η προσπάθεια αποτελεί το δικό τους λιθαράκι για να κρατήσουμε  την Κύπρο μακριά από σκουπίδια. «Οπότε είμαστε στο Καρνάγιο Λεμεσού μια ιδιαίτερα προβληματική παραλία αλλά νομίζω κάνουμε όπως θα είδατε και εσείς καλή πρόοδο», είπε.

Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε το πρωί και στα πλαίσια της οι συμμετέχοντες περισυνέλλεξαν μεγάλο αριθμό από σακούλες με άχρηστα υλικά κάποια εκ των οποίων έχουν προωθηθεί για ανακύκλωση.

Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα