Κυβέρνηση: Καμία "τρύπα" στον προϋπολογισμό του 2020 - Τα μηνύματα Μοσκοβισί

Κυβέρνηση: Καμία "τρύπα" στον προϋπολογισμό του 2020 - Τα μηνύματα Μοσκοβισί

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επίτροπο Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, συζητήθηκε η πρόοδος που έχει ήδη επιτευχθεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις δημοσιονομικές προοπτικές, καθώς και για τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, ενώ ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μοσκοβισί για το γεγονός ότι σε κρίσιμες στιγμές στήριξε την Ελλάδα.

Την πεποίθηση ότι το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 θα καλυφθεί, ότι η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα είναι θετική και θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των SMP-ANFA (από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών) επίσης ότι εξετάζεται θετικά η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να διατεθούν τα κεφάλαια αυτά για επενδύσεις, εξέφρασε νωρίτερα, ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα.

Στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μοσκοβισί, πηγή της κυβέρνησης σχολίασε ότι ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει κανένα δημοσιονομικό κενό. «Δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα» πρόσθεσε, τονίζοντας πως το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Bloomberg, είχε υπογραμμίσει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί με τα υπερβολικά φορολογικά βάρη που επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ ως υπερβολικά υψηλό, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του ότι θα διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους τη μείωσή του, και αποκαθιστώντας παράλληλα την αξιοπιστία της Ελλάδας στο πεδίο της υλοποίησης ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που μίλησε στον Τύπο, στις Βρυξέλλες, εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup, στις 9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, επιβεβαίωσε το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι θεσμοί αναμένουν να αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα και πως είναι επιθυμητό να ολοκληρωθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με κάλυψη της «τρύπας» για να υπάρξει συμφωνία, έως τις 15 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, η ενδιάμεση έκθεση των θεσμών ήταν θετική, ωστόσο επισήμανε την ύπαρξη ενός δημοσιονομικού κενού, περίπου 1 δισ. ευρώ, για το 2020.

Το πρωι της Παρασκευής ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε συνάντηση και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

«Με τον Πιέρ Μοσκοβισί, στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα ως επίτροπος Οικονομικών, δεν συζητήσαμε μόνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη συνάντηση σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

«Άλλωστε επί τεσσεράμισι χρόνια κάναμε πολλά, σε αντίξοες συνθήκες, για να μπορούν όλοι σήμερα στην Ευρώπη να μιλάνε για ένα μικρό θαύμα. Από τη χρεοκοπία και τα άδεια ταμεία αφήσαμε πίσω μας 37 δισ. ευρώ και σταθερή ανάπτυξη. Περισσότερο κουβεντιάσαμε για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και για το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε επικοινωνία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την άμεση ανάγκη να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε, με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, στο γραφείο της στη Βουλή.

Την σημαντική στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά την Μνημονιακή Περίοδο, ώστε να παραμείνει η Χώρα μας στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Γάλλο Επίτροπο. Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον Πιέρ Μοσκοβισί για την άψογη ολοκλήρωση της τόσο σημαντικής αποστολής του ως Επιτρόπου, και μάλιστα σε μια κρισιμότατη περίοδο ιδίως για την Ευρωζώνη και το ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα, κατά την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποιεί με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Επιτρόπου, ο κ. Μοσκοβισί μιλώντας για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, είπε ότι για το 2020 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τα τηρήσει και είναι θέμα αξιοπιστίας να κρατήσει τον λόγο της, αλλά για το μέλλον μαζί με την Επιτροπή θα δουλέψουμε για τη σταδιακή μείωσή τους, καθώς η διατήρηση τόσο υψηλών πλεονασμάτων «πνίγει την ανάπτυξη».

«Όλα όσα ακούω και διαβάζω στον Τύπο», είπε ερωτηθείς για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και πώς θα κλείσει στον προϋπολογισμό, «είναι άνευ αξίας γιατί είναι ένας αριθμός που αλλάζει κάθε μέρα, για αυτό δεν θα δώσω κάποιον αριθμό, αλλά δουλεύουμε μαζί με τις ελληνικές αρχές για να μειώσουμε το κενό». Ως προς το πώς θα κλείσει το κενό απάντησε ότι «δεν είμαι αυτός που θα πει στην κυβέρνηση τι θα κάνει, γιατί η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. Ασφαλώς έχουμε κοινούς κανόνες, κοινή Ένωση, κοινή Ευρωζώνη, κοινούς στόχους για σταθερότητα και ανάπτυξη και αυτοί πρέπει να τηρηθούν, ωστόσο η χώρα έχει την ελευθερία των μέσων να τους επιτύχει, άρα δεν θα πω εγώ σε μια κυρίαρχη χώρα πώς θα ενεργήσει. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση».

Για το πλεόνασμα του 3,5% για το 2020 είπε ότι υπάρχει καθαρή δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα σεβαστεί τους στόχους του 2020, που σημαίνει ότι το πλεόνασμα αυτό θα τηρηθεί, κάτι που θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας

Στο ερώτημα αν η Κομισιόν θα στηρίξει μετά το 2020 τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων απάντησε ότι «η Επιτροπή και εγώ δεν πιστέψαμε ποτέ ότι θα ζητήσουμε από χώρα πλεόνασμα 3,5% για πάντα. Είναι ανόητο γιατί είναι στον λάθος δρόμο που πνίγει την ανάπτυξη γι αυτό πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βγούμε απ αυτή τη στενωπό και να μειώσουμε αυτή την προαπαιτούμενη προσπάθεια».

Δεν θα πάμε βέβαια στο μηδέν, συμπλήρωσε, στον παλιό καιρό των χαλαρών δημοσιονομικών. Αλλά πρέπει να πάμε σταδιακά σε πιο λογικά πλεονάσματα και «ο καλύτερος τρόπος να πάμε, είναι να είμαστε αξιόπιστοι για το 2020 για να αποδείξουμε ότι η χώρα θέλει να σεβαστεί το λόγο της. Και ο δεύτερος τρόπος είναι να μοχλεύσουμε την ανάπτυξη της χώρας».

Αν όλα πάνε καλά και εκταμιευτούν τα ANFA, είπε ο Επίτροπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να δουλέψει με την πρόταση των ελληνικών αρχών να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για επενδύσεις, αλλά προηγείται η έγκριση του προϋπολογισμού και η θετική αξιολόγηση και στη συνέχεια, επίσης είναι θέμα του Eurogroup, αλλά και θέμα του διαδόχου του, Πάολο Τζεντιλόνι.

Συνοψίζοντας είπε ότι «αξιοπιστία και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις είναι ο καλύτερος δρόμος μεσοπρόθεσμα για να μειώσουμε την αναγκαία προσπάθεια. Και αυτό είναι το μήνυμά μου».

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε τη στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ευρωπαϊκές αρχές καθώς και τη σταθερή προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις, που αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών και γίνεται πόλος έλξης των επενδυτών.

«Οι ελληνικές αρχές πήραν ένα μέτρο-κλειδί προς τη σωστή κατεύθυνση υποστηρίζουν την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό του κράτους με στόχο να γίνουν πιο ελκυστικές οι επενδύσεις γιατί η χώρα τις έχει ανάγκη για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα συζήτησε, όπως τόνισε, «τις προτεραιότητες των επομένων ημερών που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2020» , ενώ «υπάρχει ήδη συζήτηση μεταξύ των ομάδων της Επιτροπής και της Ελλάδας».

«Εχω εμπιστοσύνη ότι θα απαλειφθεί το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει σήμερα», τόνισε εξάλλου.

Η δεύτερη προτεραιότητα, που θα τεθεί στο τραπέζι με τους συνομιλητές του, «είναι η προετοιμασία της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα δημοσιευτεί τον Νοέμβριο», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «οι Ευρωπαίοι είναι ικανοποιημένοι με τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης γιατί υπάρχει μια αμοιβαία κατανόηση των στόχων».

«Μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης», υπογράμμισε, «είναι σημαντική για την άνοδο της εμπιστοσύνης αλλά και για την εκταμίευση των κερδών που αποκαλούνται SMP-ANFA»

Ερωτηθείς αν η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη του ΔΝΤ ότι η επονομαζόμενη 13η σύνταξη αποτελεί πρόβλημα, ο κ. Μοσκοβισί περιορίστηκε να πει ότι οι δύο θεσμοί έχουν δείξει διαφορετικές ευαισθησίες και ότι η Κομισιόν ήταν μάλλον στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Για τη δυνατότητα να χαλαρώσει η δημοσιονομική προσπάθεια με τη βοήθεια του ειδικού λογαριασμού όπως είχε αναφερθεί από τον τ. πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την εκτίμησή του για τον τ. πρωθυπουργό «που ενήργησε για να τελειώσουν τα μνημόνια και έχει τον σεβασμό μου» για να προσθέσει ότι «ούτε εκείνος είναι πια πρωθυπουργός ούτε εγώ θα είμαι Επίτροπος αλλά είναι θέμα του διαδόχου μου».

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιητική η αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ευρώπη στο μεταναστευτικό, εν μέσω κινητοποίησης των ελληνικών αρχών σε μια δύσκολη στιγμή, για την ανάσχεση του μεταναστευτικού-προσφυγικού κύματος προς την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι «αυτή τη στιγμή, όπως κάθε στιγμή, η Κομισιόν θα υποστηρίξει τη θέση της Ελλάδας για να τηρηθεί η αλληλεγγύη», γιατί «οι χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή δεν πρέπει να νιώθουν μόνες, δεν είναι ένα θέμα που αφορά μια χώρα αλλά μας αφορά όλους και αυτός είναι ο ορισμός της Ευρώπης: όταν μια χώρα πλήττεται οι άλλες πρέπει να σταθούν αλληλέγγυες».

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε συγκίνηση καθώς ολοκληρώνει τη θητεία του αφήνοντας «την Ελλάδα στην καλή πλευρά της ιστορίας, να μπαίνει στη φάση της κανονικότητας και της αισιοδοξίας». Δεν είναι πια κάτω από πρόγραμμα, υπογράμμισε, «είναι μια χώρα πλήρως κυρίαρχη, ικανή να παίρνει μόνη της αποφάσεις της αλλά μπορεί πάντα να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον και να αναπτύξει τις τεράστιες δυνατότητές της».

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα