Κυπριακό και κλιματική αλλαγή στη συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες

Κυπριακό και κλιματική αλλαγή στη συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες

Το Κυπριακό και η κλιματική αλλαγή ήταν τα δύο βασικά θέματα που συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία “πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση”, ενώ διευκρίνισε αναφορικά με το Κυπριακό πως "Ευχαρίστησα τον Γενικό Γραμματέα για την πολύ ουσιαστική συνεισφορά του και τη διαρκή προσπάθειά του στην επίλυση αυτού του ζητήματος και του επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τον Ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια”.

Σχετικά με την πράσινη ατζέντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία ο Γενικός Γραμματέας έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα της δικής του προσωπικής ατζέντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει στη δήλωσή του: “Επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και παρουσίασα το σχέδιο της χώρας μας για το πως η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, "το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές αλλά και ευκαιρία να αναδείξουμε το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Γι' αυτό και μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη στρατηγική της για την επίτευξη των στόχων που ετέθησαν στη διάσκεψη των Παρισίων και θα είναι μία στρατηγική τολμηρή, φιλόδοξη και στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος”.

Αμέσως μετά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, μία ημέρα μετά το τετ α τετ που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις που είχαν οι δύο και με άλλους ηγέτες αλλά και ο συντονισμός των επόμενων βημάτων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα