Στη Βουλή η πρόταση ΝΔ για προανακριτική: Ναι από ΚΙΝΑΛ, παρωδία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, οργή Παπαγγελόπουλου

Στη Βουλή η πρόταση ΝΔ για προανακριτική: Ναι από ΚΙΝΑΛ, παρωδία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, οργή Παπαγγελόπουλου

Κατατέθηκε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του τ. αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Στο κείμενο της πρότασης το οποίο υπογράφουν 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τα αδικήματα είναι τέσσερα. Το γεγονός ότι μεταξύ των αδικημάτων βρίσκεται και η παράβαση καθήκοντος το οποίο θεωρείται κατ’ εξοχήν υπουργικό δείχνει ότι ο φάκελος πολύ δύσκολα θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη και ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί στη Βουλή.

Οι βουλευτές της Ν.Δ ζητούν έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες για τα αδικήματα της α) ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, β) πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, γ) ηθική αυτουργία σε ψευδορκία και δ) ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στην πρότασή τους οι βουλευτές της Ν.Δ δεν περιορίζονται στην υπόθεση της Novartis αλλά ζητούν γενικότερο έλεγχο για όλες τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης.

“Από τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνεται ότι ο κύριος Παπαγγελόπουλος από την ανάληψη των καθηκόντων του με διαρκείς παρεμβάσεις του επιχειρούσε συστηματικά να ασκήσει αθέμιτη επιρροή στην λειτουργία της δικαιοσύνης κατά την ανακριτική διαδικασία διαφόρων υποθέσεων με σκοπό την στοχοποίηση και εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παπαγγελόπουλος: Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι η πραγματική σκευωρία

«Αυτή είναι η πραγματική σκευωρία» σχολιάζουν κύκλοι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με την πρόταση της ΝΔ να συσταθεί επιτροπή προανακριτικής εξέτασης εις βάρος του.

Μάλιστα, λένε ότι τις επόμενες μέρες ή και ώρες ο κύριος Παπαγγελόπουλος, όχι απλά θα απαντήσει σε όσα ισχυρίζονται εναντίον του από την πλευρά της ΝΔ, αλλά και ότι θα αποδείξει ότι όλα όσα καταθέτει η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου είναι ψέματα.

ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική: Η ΝΔ δεν έχει μάθει τίποτα από το δεξιό ρεβανσιστικό παρελθόν της

Ανακοίνωση για την πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του Δημ. Παπαγγελόπουλου, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Η ΝΔ επιβεβαιώνει πως δεν έχει μάθει τίποτα από το δεξιό ρεβανσιστικό παρελθόν της. Συνεχίζει με ακόμα ένα επεισόδιο την άθλια πλεκτάνη συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και στοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων που το ανέδειξαν.

Με μοναδικό της στόχο να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, συστήνει Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για δήθεν παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε αυτή. Βασίζει την προανακριτική σε έωλες μαρτυρίες δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι όμως ελέγχονται και οι ίδιοι από τη Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς τους στην ίδια υπόθεση.

Δεν πρόκειται μόνο για μία γελοία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis. Πρόκειται και για ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν τις έρευνες τόσο για δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όσο και για δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα.

Η προανακριτική παρωδία ωστόσο θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της. Θα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία, όχι μόνο για να επιβεβαιωθεί η πλεκτάνη που στήνει η ΝΔ, αλλά και για να μάθει το πανελλήνιο ποιο ακριβώς είναι το σκάνδαλο Novartis, ποιοί έβαλαν τις υπογραφές τους στα υπερκέρδη της εταιρίας στα χρόνια των μνημονίων και πόσο τελικά στοίχισε στη Δημόσια Υγεία και στους φορολογούμενους πολίτες».

ΣΥΡΙΖΑ: Θα γυρίσει μπούμερανγκ στη ΝΔ

 «Η προανακριτική παρωδία θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της», δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Η ΝΔ επιβεβαιώνει πως δεν έχει μάθει τίποτα από το δεξιό ρεβανσιστικό παρελθόν της. Συνεχίζει με ακόμα ένα επεισόδιο την άθλια πλεκτάνη συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και στοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων, που το ανέδειξαν», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «δήθεν παρεμβάσεις» του Παπαγγελόπουλου, ενώ «απαντά» και στις κατηγορίες της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, που τον κατονόμασε ως τον «Ρασπούτιν», λέγοντας πως η ΝΔ «βασίζει την προανακριτική σε έωλες μαρτυρίες δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι όμως ελέγχονται και οι ίδιοι από τη Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς τους στην ίδια υπόθεση».

«Θα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία, όχι μόνο για να επιβεβαιωθεί η πλεκτάνη που στήνει η ΝΔ, αλλά και για να μάθει το πανελλήνιο ποιο ακριβώς είναι το σκάνδαλο Novartis, ποιοι έβαλαν τις υπογραφές τους στα υπερκέρδη της εταιρείας στα χρόνια των μνημονίων και πόσο τελικά στοίχισε στη Δημόσια Υγεία και στους φορολογούμενους πολίτες», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει τη συγκρότηση Προανακριτικής

Το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Αυτό ξεκαθάρισαν ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, και ο νέος υπεύθυνος Επικοινωνίας του κόμματος, Κυριάκος Κυριάκος, στην πρώτη συμμετοχή του τελευταίου στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Θέλουμε να πέσει άπλετο φως για να αναδειχθούν οι ευθύνες όσο ψηλά και να υπάρχουν για όλους», υπογράμμισαν και πρόσθεσαν ότι «οι πολιτικές ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι προφανείς, όμως, ποινικές ευθύνες που διερευνά η Προανακριτική Επιτροπή δεν έχουν προκύψει».

Τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου του Κινήματος Αλλαγής επισήμαναν ότι η Φώφη Γεννηματά με τη χθεσινή της δήλωση για την εικόνα αλληλοκατηγοριών εντός της Δικαιοσύνης εξέφρασε την αγωνία των πολιτών και την ανασφάλειά τους στη λειτουργία της.

Όσον αφορά την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη δυνατότητα ψήφου των αποδήμων, ο κ. Χρηστίδης και ο κ. Κυριάκος, απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, δήλωσαν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ανοιχτό σε διάλογο για τις απαιτούμενες συγκλίσεις και συναινέσεις με τα άλλα κόμματα, δεδομένου ότι χρειάζονται 200 ψήφοι για να ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις.

Επίσης, αναφέρθηκαν στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, την οποία εκτίμησαν ως θετική και τυπική, γνωρίζοντας, όπως ειπώθηκε, «την επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Κυριάκος εξέφρασε ορισμένες πρώτες αισιόδοξες σκέψεις για την επανεκκίνηση της επικοινωνιακής στρατηγικής του Κινήματος Αλλαγής. «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να προχωρήσουμε όχι μόνο στην καθημερινότητα, αλλά με σταθερά στρατηγικά βήματα, δείχνοντας τα αντανακλαστικά μας και απευθυνόμενοι σε νεώτερα και πιο ειδικά κοινωνικά στρώματα».

Το απόγευμα της Παρασκευής και το Σάββατο, στο ξενοδοχείο Κάραβελ, συνεδριάζει η Κ.Ε. του Κινήματος Αλλαγής όπου θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική στρατηγική του κόμματος, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την πολιτική προγραμματική Συνδιάσκεψη στο τέλος Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα