Η υπόθεση Novartis βάζει ξανά "φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό

Η υπόθεση Novartis βάζει ξανά "φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό

Η υπόθεση της Novartis βρίσκεται πλέον και επισήμως στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας μετά την επίσημη γνωστοποίηση από πλευράς της κυβέρνησης ότι θα προτείνει τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο.

Την ίδια στιγμή, οι πρώτες διαρροές από τον φάκελο που έφτασε στη Βουλή είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν την κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή, ο οποίος περιγράφει τον ρόλο του "Ρασπούτιν", χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ανοιχτά κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τα άτομα που βρίσκονται πίσω από την υπόθεση. 

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να καταγγέλλει ότι ο "Ρασπούτιν" καθοδηγούσε ουσιαστικά την κυρία Τουλουπάκη για fast track διώξεις, ενώ υποστηρίζει  ότι υπήρξε προαποφασισμένη δίωξη για τους Αν. Λοβέρδο, Αδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι σε όλες τις μηνυόμενες πράξεις "ιθύνων νους ήταν ο Αλέξης Τσίπρας" και "εκτελεστικός βραχίονας" ο κ. Παπαγγελόπουλος. 

Όπως, πάντως, είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από την Τρίτη, εκτός του κάδρου της προκαταρκτικής επιτροπής της ΝΔ μένει ο Αλέξης Τσίπρας, με την εξήγηση ότι  πρόκειται για "συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις". 

Fast track ή όχι η προανακριτική; 

Η απόφαση της κυβέρνησης για προανακριτική και η δήλωση του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ κ. Σταύρου Καλαφάτη δημιουργούν ορισμένα εύλογα ερωτήματα, καθώς από τη μια μεριά γίνεται λόγος για μια "σκοτεινή υπόθεση" η διερεύνηση της οποίας πρέπει να φτάσει "μέχρι τέλους" και από την άλλη αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο η υπόθεση να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη, εφόσον η προκαταρκτική επιτροπή κρίνει ότι δεν έχει αρμοδιότητα. Η επιτροπή «θα αξιολογήσει εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Καλαφάτης. 

Εφόσον πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχουμε να κάνουμε με μια fast track διαδικασία στην οποία τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής δεν θα προχωρήσουν καν στην εξέταση μαρτύρων, δεν θα μπουν δηλαδή στην ουσία της υπόθεσης, αλλά αντιθέτως θα επιστρέψουν, για τα περαιτέρω, την δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Σημειώνεται ότι μόλις χθες η Ντόρα Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι η υπόθεση πρέπει να επιστρέψει στην Δικαιοσύνη, καθώς ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν είναι μέλος του κοινοβουλίου.

Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ρ/φ σταθμό Alpha 989. "Είναι ένα κείμενο πολύ συγκεκριμένο, που πρέπει να λέει ότι ο «Χ» Υπουργός -εν προκειμένω ο κ. Παπαγγέλοπουλος- φέρεται να έχει τελέσει κάποια αδικήματα. Συγκεκριμένα πράγματα, όμως, και όχι γενικά στον αέρα. Αυτά θα εξετάσει η Προκαταρκτική. Θα κρίνει αν πρέπει να καλέσει μάρτυρες, να προχωρήσει ή όχι και εν συνεχεία θα αποφασίσει τι θα κάνει. Θυμίζω ότι υπάρχει παράλληλη διαδικασία στη Δικαιοσύνη εξέτασης της υπόθεσης αυτής, όπου εξετάζονται και μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν θέλω να προκαταλάβω την κρίση της Προκαταρκτικής Επιτροπής" είπε χαρακτηριστικά. 

Κόντρα Γεροβασίλη - Καλαφάτη 

Εν τω μεταξύ, στην αντεπίθεση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για τακτική ρεβανσισμού και για ψευδοδικογραφία. 

«Να αντιμετωπίσει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας εξεταστική, προανακριτική, ή ό,τι άλλο θέλει για όλα τα πρόσωπα. Γιατί τότε θα αποκαλυφθεί και το σύνολο τους σκανδάλου Novartis αλλά και το μέγεθος της απάτης του», κάλεσε τον πρωθυπουργό, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, με δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα. Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για «ψευδοδικογραφία Σαμαρά-Βενιζέλου» και σχολίασε ότι ο χρόνος που αυτή διαβιβάζεται στη Βουλή δεν είναι τυχαίος, «συμπίπτει χρονικά με την εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του αιτήματος της εισαγγελέως Διαφθοράς για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα πρόκειται να διωχθεί για το κακούργημα της δωροληψίας».

Τη δήλωση της κ. Γεροβασίλη, σχολίασε λίγο αργότερα το γραφείο του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ . "542 λέξεις και δεν υπάρχει πουθενά το όνομα Παπαγγελόπουλος. Στο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κρατήσουν αποστάσεις από τον υπουργό τους;", ήταν το σχόλιο του κ. Καλαφάτη. 

Νωρίτερα, για "ρεβανσισμό" έκανε λόγο ο κ. Σκουρλέτης στο ρ/φ της ΕΡΤ. 

«Τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη αυτή η έρευνα και μάλιστα έχουμε πολιτικό πρόσωπο το οποίο τελικά παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη, τον κ. Λοβέρδο, έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι θα κάνει Προανακριτική Επιτροπή για να δει εάν υπάρχει σκευωρία και εάν εμπλέκεται σε αυτήν ο κ. Παπαγγελόπουλος», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

«Πρόκειται για ένα τρικ, το οποίο, ουσιαστικά, θα στοχοποιεί ευθέως τον κ. Παπαγγελόπουλο και εμμέσως τον Αλέξη τον Τσίπρα, διότι προφανώς όλη αυτή η συζήτηση θα έχει αναφορές και στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά θα δίνει την τακτική δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να λέει - και να διαρρέει όπως το έκανε χθες - ότι εγώ δεν παραπέμπω τους πολιτικούς μου αντιπάλους», προσθέτει.

«Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση πραγματικά θέλει και πιστεύει ότι έχει περιεχόμενο αυτή η επιλογή της, τότε, να παραπέμψει το σύνολο των προσώπων που αναφέρονται στις μηνύσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα, μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει, να αποκαλυφθούν ποιοι είναι αυτοί που με αυτό τον δόλιο τρόπο πραγματικά προσπαθούν να "μολύνουν" την πολιτική πραγματικότητα και να στήσουν όλο αυτό το παιχνίδι, το οποίο φτάνει στα όρια της φαρσοκωμωδίας».

Tι λέει ο Αγγελής στην κατάθεσή του για τον Ρασπούτιν 

Tην ίδια στιγμή, το φως της δημοσιότητας αρχίζουν και βλέπουν αποσπάσματα από την κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στην ελληνική Βουλή. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής φέρεται να περιγράφει τον τρόπο που λειτουργούσε ο λεγόμενος «Ρασπούτιν» στην υπόθεση της Novartis. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στην κατάθεση του ο κ. Αγγελής φέρεται να δηλώσε ότι η Ελένη Τουλουπάκη «ήθελε μια fast track δίωξη χωρίς την τήρηση δικονομικών κανόνων» στην υπόθεση της Novartis.  «Όταν πήγαμε στη Βιέννη για τη δικαστική συνδρομή εκεί απλώς τους ανακοίνωσε ότι θα ασκούσε ποινική δίωξη κατά των Α. Λοβέρδου, Μ. Σαλμά  και Α. Γεωργιάδη». 

«Η κ. Δημητρίου μου είπε ότι ο “Ρασπουτιν” επικοινωνούσε με την Ε. Τουλουπάκη μέσω ενός τρίτου προσώπου, έναν εισαγγελέα πρωτοδικών (δεν τον κατονομάζει). Στη δε Εισαγγελία Πρωτοδικών ο “Ρασπουτιν” είχε τη δική του ομάδα. Κάθε εντολή που της έδινα (σ.σ στην Ε. Τουλουπάκη) ως εποπτεύων  για να εκτελεστεί θα έπρεπε να τελεί υπό την έγκριση αυτής της αόρατης δύναμης που τον έλεγαν "Ρασπούτιν"», φέρεται να είπε στην δικαιοσύνη ο αντιεισαγγελέας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξήγησε ότι η κυρία Δημητρίου «με διαβεβαίωσε ότι ο “Ρασπούτιν”  είναι μέλος της κυβέρνησης».

Σε ερώτηση του εισαγγελέα για το ποιος είναι ο πανίσχυρος “Ρασπουτιν” ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται να απάντησε: «Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο “Ρασπουτιν”. Είναι μέλος της κυβέρνησης, που έχει τη δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως δε και ατόμων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου». 

Η κατάθεση - υπόμνημα Σαμαρά 

Τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατονομάζει ανοιχτά ως τα άτομα που βρίσκονται πίσω από την υπόθεση Novartis ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κατάθεσή του που περιλαμβάνεται στην δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή. Το πλήρες κείμενο της κατάθεσης έδωσε στη δημοσιότητα το site dikastika.gr.

"Σε όλες τις μηνυόμενες πράξεις των ανωτέρω εισαγγελικών λειτουργών και των προστατευόμενων ψευδομαρτύρων, ιθύνων νους είναι ο τέως Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, από κοινού με τον εκτελεστικό του βραχίονα, τέως Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλο, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς, εξύφαναν το σχέδιο της απόπειρας πολιτικής μου εξόντωσης, χρησιμοποιώντας τους εν λόγω εισαγγελικούς λειτουργούς ως πειθήνια όργανα των ανόμων στοχεύσεών τους" αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς στο υπόμνημά του. 

Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: "Όπως προκύπτει και από την εξέταση και των άλλων δημοσιευμάτων, υφίσταται ευθεία σύνδεση μεταξύ των Εισαγγελέων Διαφθοράς και των κκ Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου. Όλες οι ενέργειες των Εισαγγελέων ήταν προσχεδιασμένες και σε πλήρη γνώση και καθ’ υπόδειξη των τελευταίων: ο κ. Τσίπρας αποφάσισε και παρήγγειλε την κατασκευή της σκευωρίας, ο κ. Παπαγγελόπουλος, λόγω των ιδιοτήτων του, μερίμνησε ως «Ρασπούτιν» για την υλοποίησή της υποδεικνύοντας ενέργειες στην ευνοούμενή του Εισαγγελέα Διαφθοράς [...]"

Και προσθέτει: 

"Στο σημείο αυτό και ενόψει των ανωτέρω, θέλω να επισημάνω ότι θεωρώ κωμικό να υπάρχει αμφισβήτηση και να ρωτάει ακόμη κάποιος ποιος είναι ο «Ρασπούτιν». Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας επί της ουσίας έκθετο τον εξ απορρήτων «συνεργάτη» του επί των δικαστικών θεμάτων, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο συνέντευξής του στο CNN, απάντησε: Να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος αν είναι ο «Ρασπούτιν»".

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα