Υπόθεση Novartis: Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για Παπαγγελόπουλο θα προτείνει η ΝΔ

Υπόθεση Novartis: Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για Παπαγγελόπουλο θα προτείνει η ΝΔ

Tη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης θα προτείνει η ΝΔ για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όπως ανακοινώθηκε από τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, με γραπτή δήλωση.

«Από την απλή ανάγνωση των στοιχείων της δικογραφίας προκύπτει ότι υφίστανται σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις του κ. Δημητρίου Παπαγελόπουλου στη Δικαιοσύνη. Για τον λόγο αυτόν, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. θα προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης», αναφέρει ο κ. Καλαφάτης και τονίζει: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας, δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξιου Τσίπρα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου».

Η πλήρης δήλωση του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, έχει ως ακολούθως:

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό που άλλοτε χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» κατέρρευσε εκκωφαντικά. Ήλθε η ώρα της λογοδοσίας για τους εμπνευστές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης.

Σήμερα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας, κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος, δεδομένου ότι, στο πλαίσιο της δικαστικής προδικασίας, ανέκυψαν στοιχεία τα οποία σχετίζονται με πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Στον χειρισμό της υπόθεσης υπήρξε απόλυτος σεβασμός στο Σύνταγμα -και, ιδίως, στη διάκριση των εξουσιών. Δεν υπήρξε εκ μέρους της Κυβέρνησης καμία απολύτως παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ούτε και προσπάθεια χειραγώγησης του Κοινοβουλίου. Αντίθετα βεβαίως με ό,τι συνέβη στο παρελθόν. Όταν -πριν ακόμη ανοίξει η κλειστή υποτίθεται δικογραφία της NOVARTIS- ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης -αλλά όχι και βουλευτής- κ. Παπαγγελόπουλος έσπευδε να προβεί σε αξιολόγηση των στοιχείων της. Ενώ άλλοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς καμία αρμοδιότητα, επισκέπτονταν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Από την απλή ανάγνωση των στοιχείων της δικογραφίας προκύπτει ότι υφίστανται σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις του κ. Δημητρίου Παπαγελόπουλου στη Δικαιοσύνη. Για τον λόγο αυτόν, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. θα προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Σε καταφατική περίπτωση, θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, θα ζητήσουμε να συντελεστούν οι σχετικές διαδικασίες με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Ώστε να υπάρξει άμεση και μέχρι τέλους διερεύνηση. Τόσο σε σχέση με αδικήματα που φέρεται να τελέσθηκαν, όσο και με τυχόν επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη νοσηρή αυτή υπόθεση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξιου Τσίπρα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου.

Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικά οφέλη. Αυτό το έπραξε ανεύθυνα η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας κρίθηκε για τις πράξεις, το ήθος και τις πρακτικές του σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις εθνικής κλίμακας από τον ελληνικό λαό. Ο οποίος και τον έστειλε στην αντιπολίτευση!

Η χώρα θα εξακολουθεί να πορεύεται προς την ανάκαμψη που ξεκίνησε με τις εκλογές, χωρίς να ξεχνά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Χωρίς καμία τιμωρητική διάθεση απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους. Αλλά με γνώμονα την πιστή τήρηση του Συντάγματος. Και με προσήλωση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του μέλλοντος.

Σκουρλέτης: Ρεβανσιστική, διχαστική πολιτική

Για «ρεβανσιστική, διχαστική πολιτική, η οποία είναι τοξική», έκανε λόγο ο γραμματεάς του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, αναφερόμενος στην ενδεχόμενη προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis.

«Τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη αυτή η έρευνα και μάλιστα έχουμε πολιτικό πρόσωπο το οποίο τελικά παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη, τον κ. Λοβέρδο, έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι θα κάνει Προανακριτική Επιτροπή για να δει εάν υπάρχει σκευωρία και εάν εμπλέκεται σε αυτήν ο κ. Παπαγγελόπουλος», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

«Πρόκειται για ένα τρικ, το οποίο, ουσιαστικά, θα στοχοποιεί ευθέως τον κ. Παπαγγελόπουλο και εμμέσως τον Αλέξη τον Τσίπρα, διότι προφανώς όλη αυτή η συζήτηση θα έχει αναφορές και στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά θα δίνει την τακτική δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να λέει - και να διαρρέει όπως το έκανε χθες - ότι εγώ δεν παραπέμπω τους πολιτικούς μου αντιπάλους», προσθέτει.

«Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση πραγματικά θέλει και πιστεύει ότι έχει περιεχόμενο αυτή η επιλογή της, τότε, να παραπέμψει το σύνολο των προσώπων που αναφέρονται στις μηνύσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα, μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει, να αποκαλυφθούν ποιοι είναι αυτοί που με αυτό τον δόλιο τρόπο πραγματικά προσπαθούν να "μολύνουν" την πολιτική πραγματικότητα και να στήσουν όλο αυτό το παιχνίδι, το οποίο φτάνει στα όρια της φαρσοκωμωδίας».

Όσον αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αναμόρφωσή του, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, από το 2012 και έπειτα, διεύρυνε τα όρια της αριστερής παράταξης και μπόρεσε και εξέφρασε αυτόν που ονομάζουμε ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό κόσμο».

«Ο κόσμος εγκατέλειψε τον λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς, του ΚΙΝΑΛ, του ΠΑΣΟΚ, για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους και αυτοί οι οποίοι το εγκατέλειψαν δεν θα ήθελαν να ξαναβρούν μπροστά τους, ψηφίζοντας, στηρίζοντας ή συμμετέχοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, τις ίδιες καταστάσεις. Άρα, μιλάμε πλέον για μία τουλάχιστον επταετία όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή η δύναμη που σας περιέγραψα πριν. Ένα μεγάλο κόμμα της Αριστεράς».

Τέλος, όσον αφορά τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα νέα μέλη του, ο γραμματέας του κόμματος επισήμανε ότι «ζητούμενο είναι να διαμορφώσει και ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής σχέσης ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν την επιλογή να στηρίξουν με έναν οργανωμένο τρόπο την προσπάθειά μας, γίνονται μέλη δηλαδή, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο οι οπαδοί των σημαιών μας, των συμβόλων και των προσώπων μας».

ΚΙΝΑΛ: Θα καθορίσουμε τη στάση μας με βάση τη δικογραφία

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ για τη θέση του ΚΙΝΑΛ για την υπόθεση NOVARTIS, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το περιεχόμενο της δικογραφίας, που έφτασε στη Βουλή, θα οδηγήσει στα πρόσωπα, που απαιτείται να διερευνηθούν είτε από τη Βουλή είτε από τη Δικαιοσύνη. Για αυτό ακριβώς, περιμένουμε να τη δούμε και να καθορίσουμε με βάση αυτή τη στάση μας».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης, «η προδιάθεση της σκευωρίας στοιχειοθετείται από τις δηλώσεις του ίδιου του Δ. Παπαγγελόπουλου, όταν ως υφυπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού Κράτους, έχοντας ρίξει "μια ματιά στη δικογραφία". Ως μη όφειλε, βεβαίως».

Επίσης ο κ. Χριστοδουλάκης σχολίασε τη θέση, που διατύπωσε ο Κ. Μητσοτάκης ότι «δεν στέλνουμε πρώην Πρωθυπουργούς στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τους στέλνει ο ψηφοφόρος σπίτι τους», λέγοντας οτι αποτελεί «αλλαγή ιστορικής τοποθέτησης της ΝΔ. Πριν 30 χρόνια δεν είχαν την ίδια στάση, πόσο μάλλον την ίδια ευαισθησία! Προφανώς όλους τους πολιτικούς τους κρίνει η κάλπη. Ωστόσο αν ο κάποιος πολιτικός εμπλέκεται σε παράνομη πράξη, εμείς δεν θα περιμένουμε να κριθεί μονάχα στις εκλογές από την κάλπη. Χωρίς αυτό να εμπεριέχει βέβαια οποιαδήποτε μομφή για τον κ. Τσίπρα. Το Κίνημα Αλλαγής σέβεται απόλυτα τη διάκριση των εξουσιών και εναποθέτει στη Δικαιοσύνη τη διερεύνηση της υπόθεσης».

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα