"Κλείδωσαν" οι συναντήσεις Μητσοτάκη με Τραμπ και Ερντογάν

"Κλείδωσαν" οι συναντήσεις Μητσοτάκη με Τραμπ και Ερντογάν

Στις 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόλαντ Τραμπ, στο περιθώριο της ΓΣ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα HellasJournal ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαικ Πομπέο, προγραμματίζει επίσκεψη στην Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Πομπέο επιθυμεί να συζητήσει την στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

Και συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επομένη της συνάντησης με τον αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δενδιας από την Γερμανία όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη έκανε λόγο για «επικίνδυνη» συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και «κατάφωρη παραβίαση» του Διεθνούς Δικαίου,  μετά την συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ενώ αναφερόμενος συγκεκριμένα στις πρόσφατες δηλώσεις της Άγκυρας περί ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τόνισε ότι «οξύνουν παρά διευκολύνουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού». Από την πλευρά του ο κ. Μάας επανέλαβε την θέση της ΕΕ υπέρ της Κύπρου για το θέμα των γεωτρήσεων και τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι «συμβάντα που δεν δικαιολογούνται» την καθιστούν δυσκολότερη.

Από την πλευρά του μήνυμα στη γειτονική χώρα μετά το νέο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων έστειλε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων  ότι «μας προβληματίζει η τουρκική ρητορική την οποία  βλέπουμε με αποφασιστικότητα». Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως δεν φοβόμαστε και δεν ανησυχούμε για την τουρκική προκλητικότητα καθώς διατηρούμε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμότητα.

Η δήλωση Παναγιωτόπουλου έρχεται λίγες ώρες μετά τη νέα προκλητική Navtex της Τουρκίας με την οποία «δεσμεύει» τεράστια θαλάσσια περιοχή δίπλα στο Καστελόριζο για τη διεξαγωγή ερευνών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα