Πέτσας: Σταδιακά έγινε η αφαίρεση του οπλισμού στη Λέρο

Πέτσας: Σταδιακά έγινε η αφαίρεση του οπλισμού στη Λέρο

Πολιτική διαμάχη έχει ξεσπάσει για την κλοπή στρατιωτικού υλικού από τη ναυτική βάση της Λέρου, την ώρα που οι έρευνες από το ναυτικό και την αντιτρομοκρατική συνεχίζονται, χωρίς να έχουν απαντηθεί μέχρι τώρα τα ερωτήματα για το πότε και από ποιους αφαιρέθηκε ο οπλισμός.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για την αφαίρεση στρατιωτικού υλικού στη Λέρο, ανέφερε πως το θέμα αυτό το ανέδειξε η κυβέρνηση.

«Εφόσον έγιναν οι πρώτες ενέργειες, προχωρούμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σημασία για τον πολίτη είναι να έχει μία κυβέρνηση που κάνει ό,τι μπορεί να τον προστατεύσει. Σε όσους κάνουν πολιτική σπέκουλα φαίνεται πως η αφαίρεση έγινε σε προγενέστερο χρόνο», είπε, προσθέτοντας πως η προηγούμενη καταγραφή είχε γίνει πέρυσι.

Εξέφρασε την εκτίμηση, μάλιστα, πως η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού μπορεί να έγινε σταδιακά. Όπως είπε το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 φαίνεται ότι έγινε η απώλεια του υλικού και δεν φαίνεται ότι έγινε μια φορά.

ΥΕΘΑ: Να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα

Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Αμυνας κ. Παναγιωτόπουλος είχε ζητήσει να σταματήσει η «πολιτική σπέκουλα» και ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες. Ζήτησε να αναμείνουμε το πόρισμα των προανακριτικών οργάνων πριν καταλήξουμε σε «επιπόλαια και ανεύθυνα συμπεράσματα». Κάλεσε για «λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Δρίτσας: Ζητούμε πλήρεις απαντήσεις από την κυβέρνηση

Ο τομεάρχης Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δριτσας δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε ο ΥΕΘΑ.

Ο κ. Δριτσας δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε με την οφειλόμενη σοβαρότητα αλλά και ανησυχία, την έρευνα για το τουλάχιστον περίεργο συμβάν της απώλειας αντιαρματικών και πυρομαχικών σε στρατιωτική μονάδα στη Λέρο. Απέχοντας συνειδητά και υπεύθυνα από οποιαδήποτε σκοπιμοθηρική μικροπολιτική αξιοποίηση, αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας και προσδοκούμεσε αντίστοιχη στάση, από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Με έκπληξη, όμως, διαβάσαμε χθες το βράδυ, τη γραπτή δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, με βάση την οποία ο κ. Υπουργός επικαλούμενος κάποιες «πρώτες ενδείξεις»,σπεύδει αυθαιρέτως και αναρμοδίως να γνωμοδοτήσει, αναφορικά με το χρόνο της απώλειας, χωρίς να περιμένει ως οφείλει, την ολοκλήρωση της διεξαγόμενης έρευνας.

Σημειώνουμε ότι η δημόσια δήλωση του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας και πρώην ΑΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι ο έλεγχος και η καταμέτρηση του στρατιωτικού υλικού σε τέτοιες μονάδες, προβλέπεται και υλοποιείται ως καθημερινήπρακτική, μόνο ως θετική και υπεύθυνη συνεισφορά στην έρευνα μπορεί να εκληφθεί από κάθε καλοπροαίρετο, δεδομένου ότι πάρα πολύ εύκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί, όπως επίσης και να ελεγχθεί εάν όντως πραγματοποιείται όλο αυτό το διάστημα ο καθημερινός έλεγχος και η καταμέτρηση.

Το θέμα είναι σοβαρό. Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει πλήρη, αποτελεσματική και χωρίς σκοπιμότητες διερεύνηση και να προστατεύσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζητάμε υπευθυνότητα και πλήρεις απαντήσεις. Στον κατάλληλο χρόνο,κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουμε από τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας επίσημη ενημέρωση, όπως και ενημέρωση ενώπιον των μελών της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής».

Τα σενάρια για τον «χαμένο» οπλισμό στη Λέρο

Όπως αναφέρει το militaire.gr, κανείς δεν θέλει να το παραδεχτεί και ουδείς μπορεί να το στοιχειοθετήσει. Ωστόσο όλοι ανησυχούν όταν σκέφτονται ότι αυτό που έγινε στη Λέρο, υπάρχει ενδεχόμενο να αποδειχτεί σε «Σικούριο του Αιγαίου».

Ποια είναι τα στοιχεία που προκαλούν πολύ μεγάλο προβληματισμό στις αρχές;

Τα δύο αντιαρματικά όπλα που εκλάπησαν προφανώς προβληματίζουν. Όμως υπάρχει και μεγαλύτερος πονοκέφαλος. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον αριθμό των ναρκών κατά προσωπικού που «χάθηκαν» από τις αποθήκες της ναυτικής βάσης στη Λέρο. Δεν θα αναφέρουμε τον αριθμό. Απολύτως δικαιολογημένα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές.

Έχει διαπιστωθεί επίσης η απώλεια οπλοβομβίδων και πυρομαχικών 7,62 χιλιοστών.

Επίσης έχουν κλαπεί και υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκρήξεις, όπως βραδύκαυστα ειδικά φιτίλια και αμυντικές χειροβομβίδες.

Το πότε εκλάπησαν όλα αυτά τα υλικά θα προσδιοριστεί ελπίζουμε από τις ανακρίσεις. Ωστόσο αυτά που γράφονται ότι δήθεν ο τελευταίος έλεγχος στις αποθήκες της Λέρου έγινε στις 31 Δεκεμβρίου, δεν ευσταθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο έκτακτοι έλεγχοι μέσα στο 2019 και είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη αποθήκη ελεγχόταν.

Τα υλικά αυτής της αποθήκης αφορούσαν σε συγκεκριμένη μονάδα των ΕΔ και ήταν αποθηκευμένα σε ειδικό χώρο των αποθηκών, οι οποίες έχουν συναγερμό και κάμερες! Πρόκειται για αποθήκες “χωμένες” στη γη, οι οποίες μπορούν να “παραβιαστούν” όπως αναφέρουν όσοι τις έχουν επισκεφθεί, “μόνο από μέσα”.

Γι’ αυτό και οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους εντός της μονάδας. Για την οποία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με την επαρκή στελέχωση της.

Πως μπορεί να βγήκαν όλα αυτά από τη ναυτική βάση; Το πιθανότερο σενάριο λέει ότι η «έξοδος» των αντιαρματικών, των ναρκών κι όλων των άλλων πυρομαχικών έγινε από τη θάλασσα.

Οι αποθήκες στις οποίες έγινε η κλοπή δεν απέχουν πολύ από τη παραλία. Τα υλικά που εκλάπησαν δεν είναι ούτε ιδιαίτερα βαριά, ούτε μεγάλα σε όγκο. Η μεταφορά τους δεν θα ήταν πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα