Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: 13 σύνταξη, φοροελαφρύνσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: 13 σύνταξη, φοροελαφρύνσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Φοροελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αποκρατικοποιήσεις κίνητρα για επενδύσεις και "13η σύνταξη" - Αυλαία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με... Βενιζέλο

Στο κατάμεστο Βελλίδειο από το βήμα της ΔΕΘ μίλησε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άνοιξε την ομιλία του με τη φράση Δε ξεχνάμε, προχωράμε και έριξε αυλαία με Βενιζέλο.

Μόλις ανέβηκε στο βήμα της 84ης ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός πως κατά την παρουσία του, πέρυσι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε «ευχηθεί να ξανασυναντηθούμε φέτος εδώ, αλλά μία βδομάδα νωρίτερα. Έτσι κι έγινε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με έναν μίνι απολογισμό των όσων έχει κάνει η κυβέρνησή του, τονίζοντας πως ακριβώς 2 μήνες από τις εκλογές, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Σημείωσε ωστόσο πως «δεν έγινε η ζωή των Ελλήνων καλύτερη μέσα σε δύο μήνες, δεν έχω αυταπάτες. Μπαίνουν όμως, λιθαράκι λιθαράκι, τα θεμέλια για την αναγέννηση της χώρας».

«Υπάρχει όχι απλά το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα. Αλλά και το σχέδιο για το πως θα πετύχουμε αυτόν το στόχο. Και η ομάδα που έχει επωμισθεί τη βαριά ευθύνη να το υλοποιήσει. Για πρώτη φορά, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αχνοφέγγει η ελπίδα ότι η φωτεινή Ελλάδα για την οποία μιλήσαμε, δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο. Και επιστρέφει, η επιτέλους, εθνική αυτοπεποίθηση ότι ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε! Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα. Δεν μας αξίζει τίποτε λιγότερο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποκρατικοποιήσεις άμεσα και… «μπείτε στις 120 δόσεις»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες που έχουν χρέη να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων γιατί «είναι η τελευταία. Δεν θα υπάρξει άλλη».

Μιλώντας για την ανάπτυξη, τόνισε πως «ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας» και στο πλαίσιο αυτό «προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών». Για το τελευταίο, μάλιστα, είπε πως «είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο».

«Σπάω την κακή παράδοση»

Λέγοντας πως στα 90 χρόνια της «ζωής» της, η ΔΕΘ έχει περάσει από πολέμους, δικτατορίες, κρίσεις και χρεοκοπίες και στο πέρασμα του χρόνου έγινε «το βήμα ηχηρών εξαγγελιών που μετά διαψεύδονταν από την ανεπάρκεια των κυβερνώντων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και επίσημα τα σχέδιά του για την Έκθεση. Όπως είπε «σπάει» μια «κακή παράδοση».

«Δεν θα ακολουθήσω την «πεπατημένη» της διασποράς των κυβερνητικών στόχων μέσα στα επόμενα χρόνια. Αλλά θα καταθέσω ένα ετήσιο σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση. Από φέτος, και για τα επόμενα χρόνια, το βήμα της ΔΕΘ γίνεται βήμα 12μηνου προγραμματισμού. Εδώ θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις αντί να εκπέμπονται υποσχέσεις. Και τον επόμενο Σεπτέμβριο, και στην ίδια αίθουσα, θα εκθέτουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας», είπε.

Οι φοροελαφρύνσεις

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός,

– Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.

– Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.

– Άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

– Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.

– Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

– Δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.

– Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης, μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι διατηρείται η λεγόμενη «13η σύνταξη» που δόθηκε τον περασμένο Μάιο. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη… μονιμοποίησή του. Όπως είπε: «Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. Σύντομα, ωστόσο, η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Δίνοντας μερικά παραδείγματα για το τι θα περιλαμβάνει, είπε πως:

– Απλουστεύει και απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα. Ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

– Συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων. Εκεί, ο συνδυασμός μειωμένου ΕΝΦΙΑ και έκπτωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δίνει «τετραπλό μέρισμα ανάπτυξης»:

Αυξάνει το εισόδημα των ιδιοκτητών.

Βελτιώνει την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Ενισχύει τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και τις κατασκευές που έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης.

Και βελτιώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, πολλαπλασιάζοντας την αξία των δανείων με εξασφάλιση στα χαρτοφυλάκιά τους.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Αποσαφηνίζει επίσης, την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας», είπε.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε επίσης πως από την 1η Ιουλίου 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. «Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αυτό αφορά «μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με τη μείωση των εισφορών οι εργαζόμενοι «θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους. Αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο. Και αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης».

Εξήγγειλε επίσης ότι θεσπίζεται «αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση. Έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση. 600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ιδρύεται και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες και αλλάζει ο συνδικαλιστικός νόμος.

Αναφερόμενος στις κλαδικές συμβάσεις, είπε πως θα εξαιρούνται πια μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι καθιερώνεται, πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις, η ηλεκτρονική κάρτα εργαζόμενου.

Μιλώντας επίσης για τη «μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση στο χώρο του υπουργείου Εργασίας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά». Στόχος, το ποσοστό αυτό, τον Ιούνιο του 2021, θα φτάσει στο 90%. Τότε, είπε ο πρωθυπουργός, θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Προσλήψεις σε Αστυνομία και Υγεία

Μέχρι το τέλος του χρόνου έρχονται και οι προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών, όπως εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επανέλαβε επίσης ότι η ομάδα ΔΙΑΣ και η ομάδα ΔΕΛΤΑ θα ανασυσταθούν, ενώ θα ανανεωθεί και ο στόλος των περιπολικών της ΕΛΑΣ, μέσα στο 2020.

Προσλήψεις έρχονται και στην Υγεία: 2.000 προσλήψεις, κυρίως, νοσηλευτών και 2.000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρωθυπουργό οι πρώτοι 800 από αυτούς θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα.

Σε ό,τι αφορά στην Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε πως μέσα στο 2019 προωθούνται τα ξενόγλωσσα τμήματα, απελευθερώνεται η χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων τη γραφειοκρατία και αλλάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους ερευνητικούς λογαριασμούς ΕΛΚΕ.

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ: Έχουν λερωμένη τη φωλιά τους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως δημιουργείται ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα για τη μείωση των πλεονασμάτων και στο σημείο αυτό της ομιλία του εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να την… αναφέρει. «Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα.

Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς. Και σε όσους αμφισβητούν τη διαπραγματευτική μας στρατηγική, τους συνιστώ να κάνουν λίγη υπομονή και να επιδείξουν πολύ αυτοσυγκράτηση. Έχουν άλλωστε στα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, για να το πω επιεικώς, «λερωμένη τη φωλιά τους»», τόνισε χαρακτηριστικά.

Γραφειοκρατία τέλος με το Παρατηρητήριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανάλαβε ότι μεγάλος στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας. Και στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετείται το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, που, όπως είπε, «θα δημοσιεύει τακτικές αναφορές για τις δυσλειτουργίες» και «με τρόπο κατανοητό στον πολίτη, θα δίνει παραδείγματα και θα προτείνει πρακτικές λύσεις».

«Μέσα στο 2020 απλουστεύεται το πλαίσιο που αφορά στοχευμένες πολιτικές: Τους γονείς με παιδί με ειδικά προβλήματα, σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και την ειδική αγωγή. Τους απόδημους Έλληνες, κυρίως ως προς τις διαδικασίες που σχετίζονται με τα προξενεία. Αλλά και τους υπαλλήλους «πρώτης γραμμής». Δηλαδή δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με πολίτες, όπως γιατροί και νοσοκόμοι, δάσκαλοι και δικαστικοί υπάλληλοι ή αστυνομικοί», σημείωσε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες. Οι οποίες δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενη «απομακρυσμένη ταυτοποίηση».

«Θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά». Επίσης, τους πρώτους μήνες του 2020 θα είναι διαθέσιμη και η πιλοτική μορφή του gov.gr, «μιας γέφυρας αλληλεπίδρασης πολίτη και κράτους».

«Σε πρώτο επίπεδο, εκεί  θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που είναι ήδη διαθέσιμες από άλλες πλατφόρμες. Σταδιακά, όμως, η πύλη αυτή, με εφαρμογή και στα κινητά, θα αποτελέσει την κύρια επαφή του πολίτη με το κράτος. Τόσο για πληροφορίες όσο και για υπηρεσίες που έως τώρα απαιτούσαν φυσική παρουσία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυλαία» με Ελευθέριο Βενιζέλο

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θέλει η κυβέρνησή του να κρίνεται «από τα έργα της και όχι από τα λόγια της». «Αξίζουμε καλύτερα. Και θα δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολίτων. Οι δυσκολίες μας δεν με φοβίζουν. Γιατί έχω πίστη στις δυνάμεις μας. Και γιατί έχω την τιμή να ηγούμαι ενός φιλότιμου και πολυμήχανου λαού που δεν λύγισε μπροστά στις δυσκολίες και έχει το δικαίωμα να ατενίζει πια το μέλλον του με αισιοδοξία».

Έκλεισε μάλιστα την ομιλία του με λόγια του Ελευθέριου Βενιζέλου.

«Γνωρίζομεν ότι ο αγών μας ούτος, είναι εκτάκτως δυσχερής. Αλλ’ όσον δυσχερής είνε ο αγών, τόσο υψηλά είνε τα έπαθλα του αγώνος τούτου. Και άλλο τόσον ακατάβλητος οφείλει να είναι -και θα είναι- η εις αυτόν εμμονή μας».

«Με δύο μόνον λέξεις δύναμαι να σας είπω, την στιγμήν αυτήν, ότι αναλαμβάνομεν να αναπτύξωμεν όλους τους κλάδους της εθνικής παραγωγής. Και να καταστήσωμεν πλέον ανεκτήν την τόσον δύσκολον σήμερον ζωήν του λαού. Θα… σπρώξωμεν την Ελλάδα εις τον δρόμον της προόδου. Και να την καταστήσωμεν αγνώριστον».

«Είναι ο ίδιος άνθρωπος. Είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Νεαρός ριζοσπάστης πολιτικός στην Κρήτη, το 1903,  αλλά και ώριμος οραματιστής εθνικός ηγέτης στη Θεσσαλονίκη το 1928. Με τρόπο λιτό και σαφή, θέτει το σχέδιο της χώρας: αγώνας για πρόοδο και μία Ελλάδα αγνώριστη σε σύγκριση με το κακό παρελθόν της. Για μια καλύτερη ζωή του λαού. Γι΄ αυτό, δηλαδή, που σήμερα αποτυπώνεται στο σύνθημα Ανάπτυξη για Όλους!

Σε αυτήν τη γραμμή θα κινηθούμε, λοιπόν, με οδηγό τα λόγια- παρακαταθήκες του Βενιζέλου. Ο αγώνας είναι και πάλι «δυσχερής», η εμμονή μας όμως σε αυτόν παραμένει «ακατάβλητη».

Αλλά και τα έπαθλα του αγώνα, όπως και τότε, θα είναι και τώρα «υψηλά»: Ενωμένοι οι Έλληνες θα φέρουμε την πατρίδα μας στο δρόμο της προόδου!», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα