Δένδιας: Ταραξίας της νοτιοανατολικής Μεσογείου η Τουρκία

Δένδιας: Ταραξίας της νοτιοανατολικής Μεσογείου η Τουρκία

«Ταραξία» της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου χαρακτήρισε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, και τη φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο.

«Η φωτογραφία αυτή με λυπεί. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της άλλης πλευράς, είμαστε μια στέρεη ευρωπαϊκή χώρα», είπε χαρακτηριστικά. Έκανε λόγο για «εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα που δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη».

Πρόσθεσε ότι με τέτοιες ενέργειες απομονώνεται η Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να την ακολουθήσει ούτε «σε βαλκανοποίηση της περιοχής ούτε σε μία τακτική επαρχιωτισμού».

«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της άλλης πλευράς, είμαστε μια στερεή ευρωπαϊκή χώρα, η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν θα τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο κατήφορο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Κύπρου, τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη είπε μεταξύ άλλων ο κος Δένδιας.

Παράλληλα τόνισε πως μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνεπάγεται την ύπαρξη ενός πλαισίου.

Σχολιάζοντας το διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «είναι σημαντική υποχρέωση της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Ε.Ε. να μην μετατρέπεται σε χώρο διέλευσης παράνομων μεταναστών. Το ότι γυρίσαμε στην κατασταση του 2012 αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας και θα έπρεπε να υπάρξει διάβημα προς την τουρκική πλευρά».

«O ΣΥΡΙΖΑ τι παρέλαβε το 2014; Λειτουργούσε κανονικά σαν θέμα τότε, είχε παραλάβει κέντρα πρώτης υποδοής σε πολύ καλή κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας κατηγορήσει; Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε μια κατάσταση που παραλάβαμε», διερωτήθηκε απαντώντας έτσι στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση στην εκτίμηση της κατάστασης όσον αφορά το προσφυγικό.

Αναφερόμενος τέλος στην συνάντηση του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και το αίτημα για πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο και του ετέθη ο κος Δένδιας τόνισε ότι τα Σκόπια πρέπει να υποχρεωθούν για εφαρμογή της συμφωνίας. «Διακρίνω μια προσπάθεια να την εφαρμόσουν αλλά και αντιστάσεις. Ο κ. Ντιμιτρόφ με διαβεβαίωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει τη συμφωνία, όμως αυτό είναι κάτι που παρατηρούμε και θέλουμε να το δούμε».

Η νέα πρόκληση Ερντογάν

Σε μια από τις φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε η τουρκική προεδρία στην ιστοσελίδα της εμφανίζεται ο Ερντογάν να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών της σχολής. Πίσω του, υπάρχει ένας χάρτης που γράφει «Γαλάζια Πατρίδα, έκταση 462.000 χιλιομέτρων».

Στον χάρτη αυτό το μισό Αιγαίο εμφανίζεται ως μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας. Οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης στον χάρτη αυτό περιλαμβάνονται ως τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα».

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα