Bild: Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός μας ζητά δισεκατομμύρια

Bild: Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός μας ζητά δισεκατομμύρια

Η νέα κυβέρνηση της Αθήνας επιμένει στην καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων, ύψους δισεκατομμυρίων!», υποστηρίζει η εφημερίδα «Bild»

«Δυσάρεστη έκπληξη: Ο Έλληνας πρωθυπουργός μας ζητά δισεκατομμύρια», όπως γράφει ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας «Bild» σχολιάζοντας την χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

Το επίμαχο άρθρο επισημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας περιμένει από την γερμανική κυβέρνηση ένα ακριβό «δώρο»: 

«Η νέα κυβέρνηση της Αθήνας επιμένει στην καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων, ύψους δισεκατομμυρίων!», υποστηρίζει η εφημερίδα «Bild». 

«Ύστερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να διαπραγματευτεί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων», γράφει η γερμανική εφημερίδα προσθέτοντας ότι, σε αντίστοιχη απαίτηση είχε προβεί πριν από πέντε μήνες και ο αριστερός προκάτοχός του, Αλέξη Τσίπρας. 

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια θετική αντίδραση», δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υποστηρίξει την πορεία μεταρρύθμισης και τις γερμανικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα του. Η κυβέρνησή του θέλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις πολύ πιο εκτεταμένες από εκείνες που επέβαλε η ΕΕ», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

«Χρειαζόμαστε τους Γερμανούς στο πλευρό μας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Τώρα το δημόσιο αίτημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης!»

«Μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει την πορεία του Τσίπρα στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Επέμεινε ότι η λύση αυτού του προβλήματος είναι «σημαντική για την στενότερη ένταξη των δύο χωρών μας». Πρόκειται για τριψήφιο ποσό (δισεκατομμύρια). Πριν από τρία χρόνια, μια ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εκτίμησε το ύψος των απαιτήσεων που φθάνουν έως και τα 290 δισεκατομμύρια ευρώ», γράφει η Bild προσθέτοντας πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας απέρριψε κατηγορηματικά τις ελληνικής αξιώσεις. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή Βουλή «Bundestag» αμφισβητεί την αρνητική στάση της Γερμανίας». 

«Η επιστημονική υπηρεσία της Bundestag αμφισβήτησε πρόσφατα τη γερμανική στάση», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Bild».

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι αποδεκτή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτική», υποστηρίζει η έκθεση σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων. Η Ελλάδα ποτέ δεν παραιτήθηκε από το θέμα των αποζημιώσεων». 

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» υπογραμμίζει πάντως ότι η Μέρκελ δεν σχολίασε το ζήτημα των αποζημιώσεων στη συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που αποτυπώνει το κλίμα στη Γερμανία δείχνει ότι μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών της Μέρκελ τάσσονται κατά των πολεμικών αποζημιώσεων που αξιώνουν Πολωνία και Ελλάδα, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας YouGov για λογαριασμό της Γερμανικής Υπηρεσίας Τύπου, το 68% των Γερμανών πολιτών υποστηρίζει τη θέση της κυβέρνησης του Βερολίνου ότι το θέμα θεωρείται λήξαν από πολιτικής και νομικής πλευράς. Μόνο το 7% τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες. Το 11% πιστεύει ότι ένα διεθνές δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για τις αποζημιώσεις.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι, εκτός από την Ελλάδα και η Πολωνία επαναφέρει το θέμα της πληρωμής των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία προς τις χώρες που υπέστησαν μεγάλες απώλειες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το άρθρο υπενθυμίζει ότι, στις αρχές καλοκαιριού υπήρξε και ρηματική διακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλούσε την γερμανική πλευρά «να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Η απάντηση από την γερμανική πλευρά ήταν ότι το θέμα «θεωρείται λήξαν».

 

 

protothema

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα