Μητσοτάκης: Πρώτα κερδίζουμε πολιτική αξιοπιστία - Μέρκελ: Εχει δοθεί σημαντική ώθηση

Μητσοτάκης: Πρώτα κερδίζουμε πολιτική αξιοπιστία - Μέρκελ: Εχει δοθεί σημαντική ώθηση

Με την προβλεπόμενη για αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που επισκέπτονται για πρώτη φορά το Βερολίνο, απόδοση τιμών, έγινε δεκτός από την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ανγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά από την είσοδο της Καγκελαρίας, περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και χαιρέτισαν μαζί τα μέλη των δύο κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις. Στη συνέχεια αποδόθηκαν οι στρατιωτικές τιμές και ακολούθως επιθεώρησαν το στρατιωτικό άγημα.

Η συνάντηση της γερμανίδας Καγκελάριου με τον έλληνα πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε  και αιτοί την ώρα οι δύο ηγέτες πραγματοποιούν δηλώσεις στον Τύπο.

«Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο.

«Θέλω να αλλαξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ετοιμάζουμε με Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα παρουσιάσουμε με την καγκελάριο τον Δεκέμβριο».

«Η χώρα μας μπορεί να επιλέξει την οικονομική ανάπτυξη και να καταδικάσει τον λαϊκισμό»

Η χώρα μας μπορεί να επιλέξει την οικονομική ανάπτυξη και να καταδικάσει τον λαϊκισμό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη νίκη της ΝΔ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο. Εξάλλου ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συζητήθηκε, όπως προσέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το προσφυγικό όπου τόνισε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία ώστε να απολαμβάνουν όσοι μείνουν στην Ελλάδα καλές συνθήκες διαβίωσης. Επέκρινε δε και την προκλητική, όπως είπε, στάση της Τουρκίας.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συνεργασία στην πράσινη ενέργεια και τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει ένας οδικός άξονας οικονομικής συνεργασίας. Τόνισε πως η Ελλάδα θέλει γερμανικές επενδύσεις και ο ίδιος να αλλάξει το αφήγημα για τη χώρα καθώς πλέον «δεν είναι προβληματική χώρα».

Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση κάνει δραματικές κινήσεις για την εξυγίανση της ΔΕΗ και πως η πράσινη ενέργεια θα μπορούσε να είναι πεδίο για βιώσιμη ανάπτυξη. Σε ένα ανοικτό Συνέδριο τον Ιανουάριο θα συζητηθούν όλα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα»

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο.

Είπε ότι όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται το χρέος. Επανέλαβε πως θεωρεί υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί, αλλά σημείωσε πως θα τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020. Τα θέματα αυτά, είπε, αφορούν τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς.

Αγγ. Μέρκελ: «Έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική»

«Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε συναντηθεί συχνά στο παρελθόν, αλλά τώρα με την νέα ιδιότητά του», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική».

Η καγκελάριος ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησαν «για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι καλές και μπορεί να εντατικοποιηθούν. Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί».

Για το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της που «η καινούργια κυβέρνηση θέλει να δώσει "σάρκα και οστά" σε αυτή τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να υπάρχουν επιστροφές προσφύγων», όπως είπε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες« και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της Σερβίας, του Μαυροβούνιο, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».

Τέλος, η κ. Μέρκελ σημείωσε: «Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους [...] Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».

«Συμφωνώ με τον κ. Μητσοτάκη ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ»

Στην ερώτηση για το μεταναστευτικό, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε: «Και εμείς διαπιστώσαμε την αύξηση ροών τους καλοκαιρινούς μήνες, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν και χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση θέλει και δεσμεύεται με τη συμφωνία (σ.σ. ευρω-τουρκική).

Συζητήσαμε τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε Ελλάδα και Τουρκία και συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είμαστε μακρυά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση», κατέληξε η καγκελάριος.

Ερωτηθείσα για το Brexit, η κυρία Μέρκελ σημείωσε: «Έχοντας κατά νου την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχω καινούρια θέματα, θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία».

Τέλος, για τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, η καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία έχει συστρατευθεί με τη Ρωσία και την Κίνα και θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Μέρκελ

Νωρίτερα σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter, αναφέρεται στη συνάντηση που έχουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκης και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλ. Σολτς.

"Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Ένα από τα πολλά ζητήματα στα οποία θα αναφερθούν, είναι η οικονομική πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης", αναφέρει η ανάρτηση.

Σειρά σχολίων και μάλιστα αρκετά θετικών από τον γερμανικό Τύπο συνοδεύουν την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στο Βερολίνο. 

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την χώρα καθώς και η συζήτηση με την Άνγκελα Μέρκελ των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Δεν είναι δίχως σημασία ότι η κυβέρνηση παρουσίασε χθες το σχέδιό της για την "σωτηρία της ΔΕΗ".

Καθιστή στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων η Μέρκελ

Η Άγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε μετά τιμών τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως φαίνεται… προσέχει για να έχει μετά τα περιστατικά με το τρέμουλο!

Με την προβλεπόμενη για αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που επισκέπτονται για πρώτη φορά το Βερολίνο, απόδοση τιμών, έγινε δεκτός από την γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυρία Μέρκελ υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά από την είσοδο της Καγκελαρίας.

Οι δυο τους περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και χαιρέτισαν μαζί τα μέλη των δύο κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις. Στη συνέχεια αποδόθηκαν οι στρατιωτικές τιμές και ακολούθως επιθεώρησαν το στρατιωτικό άγημα.

Πάντως, αυτό που τράβηξε τα βλέμματα, ήταν η επιλογή να είναι… καθιστοί οι δύο ηγέτες, την ώρα της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων των δύο χωρών.

Κάτι που προφανώς δεν ήταν… τυχαίο. Όλα δείχνουν πως η Άγκελα Μέρκελ θέλησε να αποφύγει τυχόν… νέο περιστατικό τρέμουλου, καθώς οι εικόνες της καγκελαρίου να τρέμει τους περασμένους μήνες σε αντίστοιχες επίσημες εκδηλώσεις είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα