Νέα πολιτική κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για Σαμοθράκη

Νέα πολιτική κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για Σαμοθράκη

Η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τη Σαμοθράκη, που τις προηγούμενες εβδομάδες υπέστη σοβαρό οικονομικό πλήγμα λόγω του αποκλεισμού του νησιού, έφερε νέα πολιτική κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος κατηγόρησε τη κυβέρνηση για επικοινωνιακούς χειρισμούς για να καλύψει το φιάσκο, ενώ η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα ότι όσα έταξε στους κατοίκους του νησιού κατά το παρελθόν απεδείχθησαν “λόγια του αέρα”.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη σύσκεψη με φορείς της Σαμοθράκης αναφέρουν τα εξής: «Σε ευρεία σύσκεψη με φορείς της Σαμοθράκης στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράστηκε με σαφή τρόπο η βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν όχι μόνο τα προβλήματα που προέκυψαν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, αλλά και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα υποδομών και τουριστικής ανάπτυξης, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι φυσικό να μην θέλει να ακούει για την κατάσταση του λιμανιού της Σαμοθράκης και αραδιάζει τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του. Οι κάτοικοι του νησιού γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλα όσα τους έταξε ο κ. Τσίπρας έμειναν λόγια του αέρα»

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει την ολιγωρία της

"Με επικοινωνιακούς χειρισμούς προσπαθεί να καλύψει το φιάσκο της Σαμοθράκης η κυβέρνηση Μητσοτάκη" αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: 

"Με κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα η κυβέρνηση επιχειρεί επί ημερών να δικαιολογήσει την ολιγωρία, την προχειρότητα και την ανικανότητα του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, που οδήγησαν στο δεκαήμερο αποκλεισμό της Σαμοθράκης. 

Ανικανότητα που κορυφώθηκε με την λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης και επιλογή ενός πλοίου (AZORES EXPRESS) που όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετήσει τη γραμμή Σαμοθράκη- Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του Λιμανιού. Αλλά και με την ανικανότητα φιλοξενίας των χιλιάδων εγκλωβισμένων επισκεπτών.

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για τη Σαμοθράκη

Για την δρομολόγηση μόνιμων λύσεων στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές του νησιού, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του 

υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

• Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.

• Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.

• Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό, τα πρώτα κονδύλια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού. 

• Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

• Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια, την προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών από τη Ρουμανία (που αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών), κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής, Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης - Λήμνου.

Αναφορικά με τη διερεύνηση των αιτιών της διακοπής των δρομολογίων, που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κάλεσε χθες σε απολογία τον ανάδοχο, ενώ η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε σήμερα το σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης,  συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Σύσκεψη και με τους τοπικούς φορείς   

Σύσκεψη πραγματοποίηθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικράτειας Γιώργο Γεραπετρίτη και τοπικούς φορείς της Σαμοθράκης, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού.

Ο βουλευτης Έβρου της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης δήλωσε ότι ηταν θετική η ανταπόκριση της κυβέρνησης απο την αρχή, μετα το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και ότι το υπουργείο Ναυτιλίας κινήθηκε άμεσα. Τεχνικά ζητήματα και ο καιρός δεν επέτρεψαν, πρόσθεσε, να βελτιωθεί η κατάσταση, ενώ είπε πως δεν υπήρχε πρόβλεψη για πλοίο αντικατάστασης όταν διαπιστώθηκε βλάβη και στο δεύτερο πλοίο της εταιρείας.

Ο κ. Κελέτσης, ανεφερε ότι συζήτησαν και τα θέματα της αυστηροποίησης των προβλέψεων που θα έχει η νέα σύμβαση, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Ερωτηθείς αν θα επιτρέπει στην εταιρεία να λάβει μέρος στο νέο διαγωνισμό, απάντησε πως αυτο δεν το γνωρίζει καθώς πρόκειται για νομικό ζήτημα.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας, ο ανέφερε ότι η δημοτική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατα της πλοιοκτήτριας εταιρείας και τόνισε πως στη νέα σύμβαση πρέπει να υπάρχουν εκείνοι οι όροι που θα διασφαλίσουν ότι δεν επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Ο κ. Βιτσας, χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν απο την κυβέρνηση, θέτοντας παράλληλα ζητήματα αναβάθμισης του λιμανιού αλλα και θέματα υποδομών, ενίσχυσης του τουρισμού και των επιχειρηματιών.

«Αιτηθήκαμε μια σειρά απο μέτρα ωστε η Σαμοθράκη να πάψει να αποτελεί είδηση για τα προβλήματα της», υπογράμμισε.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα