Πινακίδα με την ελληνική καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια

Πινακίδα με την ελληνική καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια

Πινακίδα που αναφέρεται στην ελληνική καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τοποθετήθηκε στη βάση του αγάλματος του μεγάλου στρατηλάτη στα Σκόπια, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πινακίδα γράφει στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα κυριλλικά, ότι «προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Για το θέμα έκανε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Όπως αναφέρει: «Σήμερα μπήκε στα Σκόπια κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πινακίδα που λέει ότι ο Μ. Αλέξανδρος είναι Έλληνας ήρωας που ανήκει στην ιστορία των αρχαίων Ελλήνων Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν».

 Σήμερα μπήκε στα Σκόπια κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πινακίδα που λέει ότι ο Μ.Αλέξανδρος είναι Έλληνας ήρωας που ανήκει στην ιστορία των αρχαίων  Ελλήνων. Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα έκτροπα, καθώς κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι αφαίρεσαν παρόμοια επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκάλεσαν φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα