Μαξίμου προς Ζούλα: Πήγαινε να αποσυριζοποιήσεις το μαγαζί της ΕΡΤ

Μαξίμου προς Ζούλα: Πήγαινε να αποσυριζοποιήσεις το μαγαζί της ΕΡΤ

Με ξεκάθαρες εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να βάλει τάξη το συντομότερο δυνατό στην πολύπαθη ΕΡΤ μαθαίνουμε ότι θα ανηφορίσει τις επόμενες ημέρες στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ο 50χρονος δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας που θα αναλάβει χρέη προέδρου της ανώνυμης εταιρείας.

Επί της ουσίας θα κληθεί να εφαρμόσει έναν δεκάλογο ώστε να βελτιωθεί η εικόνα που εκπέμπει προς τα έξω η δημόσια τηλεόραση - και δεν εννοούμε ως προς την ποιότητα του σήματος. Ειδικότερα ο πρώην επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας που εισήλθε στον κλάδο της δημοσιογραφίας το 1988, του ζητήθηκε να πετύχει τους εξής στόχους:

- Πρώτον, την αποσυριζοποίηση του «μαγαζιού» με την καθαίρεση από τις θέσεις ευθύνης των προσώπων που είχαν τοποθετηθεί εκεί την περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και τάσσονταν ανοικτά υπέρ του κόμματος της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Δεύτερον, την αποφυγή μεταμόρφωσης της ΕΡΤ σε παραμάγαζο της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μας επισημαίνεται, μπορεί μεν να τοποθετηθούν άνθρωποι που θα έχουν την αποδοχή της κυβέρνησης, αλλά θα είναι μετριοπαθείς και δεν θα προπαγανδίζουν τις φιλελεύθερες θέσεις.

- Τρίτον, σε κάθε σημαντικό γεγονός η ΕΡΤ να λειτουργεί ως καταλύτης στην κάλυψή τους από τη στιγμή που διαθέτει ένα πολυπληθέστατο επιτελείο δημοσιογράφων και τεχνικών. Η αρχή έχει ήδη γίνει με την κάλυψη των πυρκαγιών στην Εύβοια που γίνεται από έναν σημαντικό αριθμό προσωπικού, παρά το γεγονός ότι διανύουμε τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, «χωρίς κομματικές παρωπίδες». Αυτή τουλάχιστον είναι η εντολή που δόθηκε και το ίδιο θα επιχειρηθεί και σε όλα τα άμα μεγάλα συμβάντα.

- Τέταρτον, θα πρέπει να καταρτιστεί σύντομα, ει δυνατόν και πριν την έναρξη της νέας τηλεοπτικής σεζόν (κάτι που φαντάζει από δύσκολο έως ακατόρθωτο χρονικά) ένα νέο οργανόγραμμα. Να θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα που είχαν σχεδιαστεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συναντούσαν πάντα την άρνηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Εργαζομένων Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης) και προσωπικά του προέδρου της Παναγιώτη Καλφαγιάννη σε τέτοιο βαθμό, που όσοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν να παρομοιάζουν αργότερα σε κείμενά τους την ΕΡΤ ως... Καλφαγιαννιστάν. Ο πρώην εντεταλμένος σύμβουλος της Δημόσιας Τηλεόρασης επί ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Κριμπαλης, έγραψε χαρακτηριστικά στο βιβλίο «Η ΕΡΤ εν τάφω» ότι καμία σημαντική απόφαση δεν μπορούσε να πάρει εάν αυτή προηγουμένως δεν είχε την σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της ΠΟΣΠΕΡΤ.

- Πέμπτον, επειδή πλέον διαπιστώνεται ότι τυχόν απολύσεις θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο η νέα διοίκηση θα προχωρήσει σε εθελούσιες αποχωρήσεις.

- Έκτον, παράλληλα  με τις αποχωρήσεις θα υπάρξουν και εθελούσιες μετατάξεις αν και εκτιμάται ότι λίγοι θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν να πάνε σε κάποια άλλη υπηρεσία. Ιδίως εάν σε αυτή που βρίσκονται τώρα δεν κοπιάζουν και τόσο πολύ.

- Έβδομον, θα πραγματοποιούνται σε βάθος χρόνου λίγες και στοχευμένες προσλήψεις μόνο όποτε και εάν υπάρξουν ανάγκες.

- Όγδοον, στην παρούσα φάση θα συνεχιστεί η τακτική προβολής εκπομπών μέσω μικτών παραγωγών. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο και συνάμα αμφιλεγόμενο καθεστώς όπου οι ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν τμήματα της παραγωγής μιας εκπομπής που δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει από μόνη της η ΕΡΤ. Για παράδειγμα το ραδιομέγαρο βάζει το στούντιο, τους καμεραμάν, τους μοντέρ και το λοιπό προσωπικό του control room και οι ιδιώτες το σενάριο και τον έμπειρο και γνωστό δημοσιογράφο με το επιτελείο του, που δεν μπορεί να προσλάβει ο οργανισμός.

- Ένατον, θα πρέπει με την πρώτη ευκαιρία να αγοραστούν μηχανήματα νέας τεχνολογίας προκειμένου να μην δίνονται υπέρογκα ποσά σε ιδιώτες. Η ΕΡΤ Sports για παράδειγμα, που προβάλει τα αθλητικά γεγονότα σε εικόνα HD αναγκάζεται να νοικιάζει ιδιωτικά βαν τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν σε υψηλή ευκρίνεια.

- Δέκατον, σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να κλείσει κανένα από τα υπάρχοντα κανάλια της ΕΡΤ, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα ισχύσει το ίδιο και για τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΑ.

Προκειμένου να τα πετύχει όλα αυτά ο κ. Ζούλας θα έχει στο πλευρό του τον μηχανικό ανάπτυξης τηλεοπτικών μέσων Γιώργο Γαμπρίτσο που θα προταθεί από την κυβέρνηση για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Αν μη τι άλλο «ο Ζούλας και ο Γαμπρίτσος θα πρέπει να πέσουν κατευθείαν στα βαθιά» όπως δηλώνουν οι γνωρίζοντες την κατάσταση.

Πηγή: Newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα