Βουλή Live - Μητσοτάκης: Αποκαθιστούμε το άσυλο - Τσίπρας: Ιδεολογική εμμονή

Βουλή Live - Μητσοτάκης: Αποκαθιστούμε το άσυλο - Τσίπρας: Ιδεολογική εμμονή

Για το άσυλο έλαβε το λόγο, όπως είπε, ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο.

Φέρνοντας το παράδειγμα ενός φοιτητή, είπε ότι αυτός θα δει τη γραμματεία να είναι κλειστή γιατί οι υπάλληλοι φοβήθηκαν, το εργαστήριο να έχει βάλει λουκέτο, οι τοίχοι να είναι βρόμικοι και με γκράφιτι και μαθήματα να αναβάλλονται λόγω καταλήψεων αιθουσών από ποικιλώνυμες οργανώσεις και μολότωφ στα υπόγεια.

Μπορεί να πάρει πτυχίο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αλλά θα έχει συμβιβαστεί με μια πραγματικότητα. Αν πάει για μεταπτυχιακό, τότε θα δει ότι όλα λειτουργούν και θα αντιληφθεί ότι ο περιθωριακός είναι εξαίρεση στο εξωτερικό. Η σύγκριση θα είναι συντρπτική γιατί η αταξία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου το πήγε τελικά πίσω. Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά μας να βιώνουν μια πολυετή αυταπάτη για να διαπιστώνουν πως όλα είναι αλλιώς, είπε.

Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα τόνισε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι καταδικασμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους

Δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές πρακτικές μαφιόζων και πολιτικών μπράβων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο.

«Δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές. Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή», τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα.

Απαγόρευση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρος σημαίνει η κατάργηση του ασύλου

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η διάταξη που φέρνει η κυβένρηση προστατεύει τη γνώση, καθώς διάφορες μικροομάδες διαλύουν μαθήματα, την έρευνα -αφού δεν μπορεί να οργανωθεί ελεύθερα ένα συνέδριο αν διαφωνούν «μπαχαλάκηδες»-, τον πολιτισμό -γιατί πολλά κτίρια έιναι μνημεία- και τους πολίτες -γιατί οι βανδαλισμοί κοστίζουν.

Απαγόρευση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρος σημαίνει η κατάργηση του ασύλου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 «Επί δικών σας ημερών παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙZA

Είναι λάθος η Πολιτεία να συμβιβάζεται είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο και επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανοχή στην παραβατικότητα». «Επί δικών σας ημερών (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση, ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πραγματική πρόοδο». Σημείωσε δε πως στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών.

Τσίπρας: Ιδεολογική εμμονή και μεροληψία υπέρ των ιδιωτικών σχολών

 Για «ιδεολογική εμμονή» στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του κοινοβουλίου την Πέμπτη.

«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για «υπερδεξιά ιδεολογία».

«Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ' εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο.»

 Αλ. Τσίπρας: Η μεταφορά της έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης την «ακρωτηριάζει» και την «αποδυναμώνει»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία ότι διατηρεί την ίδια στάση απέναντι στην παιδεία διαχρονικά που στοχεύει στη «σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16 και φυσικά κατάργηση του ασύλου. Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην απόφαση της κατάργησης της ίδρυσης της Νομικής Σχολής της Πάτρας που ελήφθη από το υπουργείο Παιδείας, αναρωτήθηκε αν η απόφαση είναι πολιτική και σημείωσε ότι «θα οδηγήσει κι άλλους νέους μας στο εξωτερικό.»

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο σε ό,τι αφορά την έρευνα και πρόσθεσε ότι η μεταφορά της έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης την «ακρωτηριάζει» και την «αποδυναμώνει».

«Συμφωνούμε ότι η έρευνα πρέπει να έχει σύνδεση με την αγορά. Όμως η έρευνα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα στενά όρια των κανόνων της προσφοράς και της ζήτησης. Η Έρευνα απαιτεί επιστημονικό σχεδιασμό, πόρους, στρατηγική».

«Οδηγείτε σε απαξίωση ολόκληρα επιστημονικά πεδία τα οποία η προσφορά τους δεν αποτυπώνεται με όρους κέρδους».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για «ιδεολογική έμμονή» και «συνειδητή εξαπάτηση» σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ασύλου.

«Προσπαθείτε να μας σύρετε σε μια συζήτηση που δεν αφορά πράγματι το 2019, αφορά το 1990. Και μάλιστα, τα σερβίρετε όλα με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου», είπε ενώ επισήμανε ότι το 2011 όταν είχε καταργηθεί το άσυλο με τον νόμο της κ. Διαμαντοπούλου δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι αποκρύπτεται πως στο νόμο που ισχύει σήμερα «προβλέπεται ρητά ότι η Αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» και τόνισε: «Μέσα από αυτή την ιδεολογική εμμονή σας ενέχει ο κίνδυνος να μετατραπούν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε εστίες έντασης».

Οι αλλαγές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνουν «από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει «από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός». «Έρχεστε σήμερα πριν καν εφαρμοστεί ένας νόμος και τον αλλάζετε», σημείωσε.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι φέρνει φωτογραφική διάταξη για τη θέση αντιδημάρχου, σύμφωνα με την οποία μπορεί ο αντιδήμαρχος να προέρχεται από άλλη παράταξη ενώ ο αντιπεριφερειάρχης όχι.

«Φέρνετε ένα ψευτοδίλημμα: κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία- εμείς σας λέμε ότι η δημοκρατία είναι το κρίσιμο.»

 Σε ζητήματα ευαίσθητα για τη δημοκρατία για τους θεσμούς να επιδείξετε σοβαρότητα

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη διάταξη η οποία αλλάζει τη διοίκηση της Αρχής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.

«Αν εφαρμοστεί αυτό το οποίο θα ψηφίσετε θα υπάρχει ζήτημα διακοπής της θητείας της επιτροπής. Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο ματαίωσης και σε κάθε περίπτωση, μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, για κάποιες εκ των οποίων μάλιστα επίκειται η έκδοση αποφάσεων. Μήπως αυτό επιχειρείτε;». τόνισε

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τέλος αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην επιλογή τού διοικητή της ΕΥΠ, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην αντιπολίτευση σχετικά με το βιογραφικό του. «Σε ζητήματα ευαίσθητα για τη δημοκρατία για τους θεσμούς να επιδείξετε σοβαρότητα. Ξεκινάτε πολύ άσχημα,» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τις σπουδές και τα πτυχία τους. Βίντεο

Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για τις σπουδές και τα πτυχία τους. Βίντεο

 

Κεραμέως: Καμία αλλαγή, βάζουμε τέλος στο παράλογο

Χωρίς καμία αλλαγή προχωρά η κυβέρνηση στη ψήφιση της διάταξης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου παρά τις προσπάθειες που έγιναν όλες τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί κοινή γραμμή με το ΚΙΝΑΛ.

Έτσι μια ημέρα μετά την πρόταση της Φώφης Γεννηματά που έθεσε ως όρο για να υπάρξει σύγκλιση με την ΝΔ να επεμβαίνει η Αστυνομία μόνο όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επέμεινε στη θέση της ότι ο χώρος των ΑΕΙ εξομοιώνεται με κάθε δημόσιο χώρο.

Η κυρία Κεραμέως επανέλαβε ότι εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες αρχές (εισαγγελία, αστυνομία, πυροσβεστική) ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

«Βάζουμε τέλος στο παράλογο, πράττουμε το αυτονόητο» δήλωσε η κυρία Κεραμέως.

«Επιθυμία μας, πρόσθεσε, θα ήταν να μην εφαρμοστεί η διάταξη και να λειτουργήσει αποτρεπτικά αλλά βούληση της κυβέρνησης είναι να θωρακίσουμε τα πανεπιστήμια να επιτρέψουμε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και να περιορίσουμε κάθε δράση που περιορίζει αυτές τις ελευθερίες».

Η υπουργός ανέφερε ότι οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν στα πανεπιστήμια χωρίς προηγούμενη απόφαση των πρυτανικών αρχών κάτι που ίσχυε έως σήμερα. Σε ότι αφορά την πρόταση του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την άποψη ότι δημιουργεί εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς καθώς δεν εξομοιώνει τα πανεπιστήμια με κάθε άλλο δημόσιο χώρο. «Όσο ανοίγουμε παραθυράκια, τόσο κινδυνεύουμε να μείνει ανεφάρμοστη η ρύθμιση» είπε και κατέληξε «χρειαζόμαστε καθαρές γραμμές χωρίς αστερίσκους».

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την κατάργηση του άσυλου και όπως φαίνεται η ρύθμιση θα ψηφιστεί εκτός από την κυβερνητική παράταξη μόνο από την Ελληνική Λύση.

Nομοτεχνική βελτίωση

Αντικατάσταση των «αρμοδίων αρχών» με τις «δημόσιες αρχές» προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου.

«Αλλάξαμε τις αρμόδιες αρχές σε δημόσιες αρχές και διευκρινίζουμε ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι επιπροσθέτως των όποιων αρμοδιοτήτων έχουν οι πρυτανικές αρχές εκ του νόμου από άλλα νομοθετήματα», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Η βελτίωση, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, αποσκοπεί στο να ξεκαθαριστεί ότι η εν λόγω διάταξη δεν αφορά τις πρυτανικές αρχές. Σημειώνεται, ότι δημόσιες αρχές νοούνται η αστυνομία, η πυροσβεστική, η εισαγγελία, η πολεοδομία, το ΣΔΟΕ.

Έτσι, με τη νομοτεχνική βελτίωση, η διάταξη για το άσυλο εχει ως εξής:

«Άρθρο 64

Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα