Κεραμέως για άσυλο: Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση υλοποιώντας την αρχική μας δέσμευση

Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση υλοποιώντας την αρχική μας δέσμευση, επισήμανε η κυρία Νίκη Κεραμέως ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στην διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο που εισάγει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταργήσει το ειδικό καθεστώς που ισχύει για τους χώρους των πανεπιστημίων ώστε να ισχύουν οι νόμοι και οι κανόνες που ισχύει για όλους τους δημόσιους χώρους.

«Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο» ανέφερε η υπουργός Παιδείας για να προσθέσει ότι «με την πρότασή μας υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης των αρμόδιων αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Δεν προβλέπεται παρέμβαση των πρυτανικών αρχών. Ισχύει στα ΑΕΙ ότι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο και άρα οι αρχές μπορούν να παρέμβουν για κάθε αξιόποινη πράξη. Ποιες αρχές; Η αστυνομία, η πυροσβεστική, η εισαγγελία, το ΣΔΟΕ ή η πολεοδομία».

Αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ και η κυρία Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε «δεν συμφωνούμε με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ γιατί εισάγει εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς στα πανεπιστήμια. Δεν εξομοιώνει τον πανεπιστημιακό χώρο με το κοινό δημόσιο χώρο. Οσο ανοίγουμε παραθυράκια στην διάταξη κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη. Αν θέλουμε τομές και ουσιαστική αναβάθμιση χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις χωρίς αστερίσκους παραθυράκια και αναστολές. Να ισχύσει στο πανεπιστήμιο ότι ισχύει στους δημόσιους χώρους της χώρας για να υπάρξει ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Παράλληλα, η κυρία Κεραμώς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η διασφάλιση της κανονικότητας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα αποτελεί εφαρμογή της κοινής λογικής. «Θέλουμε καθηγητές και φοιτητές να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα στα πανεπιστήμια; Να μην διακινούνται ναρκωτικά, να μην γίνονται καταφύγια ασυλίας και πρυτάνεις να μην ξοδεύουν χρόνο για αντιμετώπιση βίας, για καταστροφές αλλά να επικεντρώνονται στην πραγματική τους αποστολή; Αν θέλουμε όλα τα παραπάνω τότε οφείλουμε να θωρακίσουμε τα πανεπιστήμια και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε δράση επιχειρεί να καταλύσει την ελευθερία έκφρασης».

Παράλληλα σημείωσε ότι «Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει υγιέστερο ακαδημαϊκό περιβάλλον» και πως «πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει την στρέβλωση του ασύλου και την μετατροπή του από άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας. Να διαφυλάξει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια. Αντιμετωπίζουμε δυο κατηγορίες ενεργειών: Έκνομες ενέργειες εντός κάποιων πανεπιστημίων. Έκνομες ενέργειες εκτός πανεπιστήμιων αλλά με τους δράστες  να καταφεύγουν εντός για να αποφύγουν την σύλληψη μετατρέποντας τους χώρους πανεπιστημίων σε ορμητήρια και καταφύγιά τους»

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα