Τζανακόπουλος για διυπουργικό νομοσχέδιο: Επιβεβλημένη η κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας

Τζανακόπουλος για διυπουργικό νομοσχέδιο: Επιβεβλημένη η κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας

Την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας για το διυπουργικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε παρέμβασή του στη Βουλή, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει και η απαραίτητη συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Τα ζητήματα που σήμερα συζητάμε είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, ενώ κατά τη γνώμη μας οι παραβιάσεις του Συντάγματος είναι εξόφθαλμες και έχουν επισημανθεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις Επιτροπές και γ’ αυτό το λόγο θεωρούμε επιβεβλημένη την κατάθεση της ένστασης αντισυνταγματικότητας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξήγησε, σε ό,τι αφορά «στην εκ των υστέρων μεταρρύθμιση της δημοκρατικής τομής του Κλεισθένη καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας σε σχέση με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου που ορίζει τους όρους σύμπραξης των παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Σε σχέση με το άρθρο 2, το οποίο ρυθμίζει τους όρους συγκρότησης των οικονομικών επιτροπών και των επιτροπών ποιότητας ζωής και το άρθρο 3, το οποίο μεταφέρει αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής κατά περίπτωση, κατά τη γνώμη μας κατά παράβαση του Συντάγματος».

Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 1, εξήγησε ότι η ένσταση είναι «πως ενώ τα δημοτικά συμβούλια έχουν ψηφιστεί και πριν την συγκρότησή τους έρχεται να εκβιάσει πλειοψηφίες για τις οποίες ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει την εντολή του».

Αναφορικά με το άρθρο για το άσυλο είπε πως «ενώ δεν κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα αποτελεί έναν θεσμό του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου. Μπορεί να το περιορίσει η κυβέρνηση αλλά σε καμία περίπτωση να το καταργήσει». Και για το άρθρο που ορίζει ασυμβίβαστα για όσους υπηρετούν σε Ανεξάρτητες Αρχές , άρθρο 101 του νομοσχεδίου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πρόκειται για «φωτογραφική διάταξη». Δεν μπορούν να αλλάζουν οι όροι διορισμού των Αρχών κατά την διάρκεια της θητείας τους».

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα