Βουλή: Ο λόγος στους πολιτικούς Αρχηγούς για φορολογικό, ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Βουλή:  Ο λόγος στους πολιτικούς Αρχηγούς για φορολογικό, ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Στα «κόκκινα» η Βουλή που ακολουθεί και την άνοδο της θερμοκρασίας καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με μερικές ώρες καθυστέρηση ο ένας από τον άλλο πρόκειται να πάρουν το λόγο στην Ολομέλεια του Σώματος.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανέβει στο βήμα το απόγευμα προκειμένου να μιλήσει για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα.  Η αλήθεια είναι ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και η αναδιάρθρωση των 120 δόσεων παρά τις επιμέρους ενστάσεις της αντιπολίτευσης, αναμένεται να ψηφιστούν με ευρύτερη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στην ομιλία του να δώσει ιδιαίτερο βάρος στις πρώτες μειώσεις φόρων, που εφαρμόζει άμεσα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στη νέα, βελτιωμένη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πηγές, η ρύθμιση για τις 120 δόσεις βάζει τέλος στις κατασχέσεις -από την εφορία- σε όσους ενταχθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018 σε περισσότερους από 1,1 πολίτες είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Όσοι εξ' αυτών μπουν στη νέα ρύθμιση οι λογαριασμοί τους ξεμπλοκάρονται αμέσως, καθώς αίρονται όλα τα μέτρα που τους έχουν επιβληθεί.

Επίσης θα αναφερθεί και στη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος -όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ- τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4,3 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο, και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2008.

Την ίδια στιγμή ωστόσο μεγάλη είναι η αντιπαράθεση για τι επιτελικό κράτος, νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για τη δημιουργία «Λευκού Οίκου» στο Μαξίμου αλλά και για ένα στρατό μετακλητών.  Αυστηρή κριτική ασκεί και το ΚΙΝΑΛ μιλώντας και εκείνο για αύξηση των μετακλητών παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός Επικρατείας πάντως επιμένει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των μετακλητών. Διευκρίνισε αντίθετα ότι από τους 770 θα περιοριστούν στους 695.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εμφανιστεί για πρώτη φορά μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην Βουλή, αύριο το πρωί με αφορμή την συζήτηση για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη. Η υπόθεση έχει πάρει άλλωστε μεγάλες διαστάσεις λόγω των εντονότατων αντιδράσεων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δικογραφία κατά του Παύλου Πολάκη σχηματίστηκε έπειτα από μηνύσεις που κατέθεσαν εις βάρος του ο Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής. Ο Παύλος Πολάκης επέμεινε από την πρώτη στιγμή να γίνει προανακριτική επιτροπή εις βάρος του. Η πρόταση του απορρίφθηκε ενώ αύριο η Ολομέλεια πρόκειται να επικυρώσει την εισήγηση της επιτροπής Δεοντολογίας αίροντας την βουλευτική του ασυλία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχει σηκώσει πολύ το θέμα, κάτι που αναμένεται να κάνει αύριο και ο πρώην πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας θα κατηγορήσει την ΝΔ για πολιτικό ρεβανσισμό και πολιτικές διώξεις στελεχών του, ενώ φυσικό είναι να συσχετίσει το ζήτημα και με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα