Κώστας Τασούλας: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της βουλής και τι το ιδιαίτερο θα αλλάξει στην Βουλή;

Κώστας Τασούλας: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της βουλής και τι το ιδιαίτερο θα αλλάξει στην Βουλή;

Μια ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου φιλοδοξεί να φέρει ο νέος Πρόεδρος του Σώματος κ. Κώστας Τασούλας, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί σήμερα στις 10:30 το πρωί στο τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της χώρας με ρεκόρ ψήφων.

Αν εφαρμοστεί στην πράξη αυτό που σκέφτεται ο Γιαννιώτης πολιτικός, θα αλλάξει εντελώς το ύφος των συνεδριάσεων.

Ποιο είναι αυτό; Υπάρχει μια διάταξη στον Κανονισμό της Βουλής που πρακτικά δεν τη θυμάται κανείς, σύμφωνα με την οποία οι εκπρόσωποι του έθνους, όταν ανεβαίνουν στο βήμα, απαγορεύεται να έχουν μπροστά τους χειρόγραφο και θα πρέπει να μιλάνε από στήθους.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν μονάχα κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι συνεδριάσεις του Προϋπολογισμού, αφού εκεί ο βουλευτής είναι πολύ πιθανό να μιλήσει για μια σειρά από οικονομικά στοιχεία τα οποία φυσικά δεν μπορεί να θυμάται απ' έξω. Πρόκειται για το άρθρο 66 παράγραφος 6 του Κανονισμού, ο οποίος αναφέρει επί λέξει: «Οι γραπτοί λόγοι δεν επιτρέπονται, εκτός αν πρόκειται για προγραμματικές ή άλλες δηλώσεις της Κυβέρνησης, τις απαντήσεις σ' αυτές και τις πρωτολογίες εισηγητών, ειδικών αγορητών, των αρμόδιων Υπουργών και των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή των αναπληρωτών τους στη συζήτηση επί της αρχής νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου. Επιτρέπεται όμως η χρήση σημειώσεων για υπόμνηση ή επισήμανση ειδικών θεμάτων και ιδίως στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό».

Μέχρι σήμερα άπαντες και άπασες ανεξαιρέτως οι Πρόεδροι της Βουλής, ήταν ελαστικοί στη συγκεκριμένη διάταξη (ακόμη και η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου που κατά τ' άλλα τηρούσε κατά γράμμα τον Κανονισμό). Όπως θα έχετε παρατηρήσει κι εσείς, σχεδόν όλα τα μέλη της Βουλής μιλούν έχοντας μπροστά τους σημειώσεις, με εξαίρεση αυτούς που διαθέτουν ρητορικές ικανότητες - χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος που δεν βρίσκεται στη σημερινή σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Τώρα, ο κ. Τασούλας θέλει να βάλει τάξη. Δεν θα επιτρέπει στους βουλευτές να ανεβαίνουν με τα χαρτιά τους. Πόσο εύκολα θα τους πείσει να το τηρήσουν δεν το ξέρουμε, μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Όπως σημειώνει πάντως με νόημα λίγες ώρες πριν εκλεγεί Πρόεδρος, εάν τυχόν ενεργοποιηθεί το άρθρο 66, η πλειοψηφία των εθνοπατέρων και των εθνομητέρων θα αναγκαστεί να ολοκληρώνει την ομιλία πολύ πιο γρήγορα, αφού δεν θα είναι «αναγκασμένοι» να διαβάζουν όλα όσα έχουν γράψει ή τους... έχουν γράψει οι επιστημονικοί συνεργάτες. Κάποιοι μάλιστα θα διστάζουν ακόμη και να ανέβουν στο βήμα, αφού κατά το παρελθόν είχαμε περιπτώσεις όπως αυτή ενός γνωστού αθλητή και άσημου βουλευτή που εκλεγόταν στο λεκανοπέδιο, ο οποίος δεν μπορούσε ούτε καν να διαβάσει σωστά το κείμενο από το χειρόγραφο που του είχαν φτιάξει οι συνεργάτες του.

Το...αναπάντεχο προφίλ του φαινομενικά συντηρητικού Κώστα Τασούλα, ο οποίος αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής και μάλιστα με ρεκόρ ψήφων.

Αν δει κανείς τον Κώστα Τασούλα από μακριά, ο συνειρμός θα είναι μάλλον εύκολος: ο άνθρωπος μοιάζει με έναν παλαιάς κοπής Δεξιό πολιτικό, χωρίς αυτό να είναι καλό ή κακό. Το προφίλ του, όμως, μοιάζει αυστηρό και ο συνδυασμός παντελόνι με μπλέιζερ παραπέμπει σε πολύ κλασικές στυλιστικές γραμμές.

Τα φαινόμενα, όμως, απατούν για τον κ. Τασούλα. Πρόκειται για έναν πολιτικό με καθαρό αστικό υπόβαθρο, με εξαιρετικά μεγάλη ευρυμάθεια, ευγένεια, αλλά και σεβασμό για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Την ίδια ώρα είναι παραδοσιακός Ηπειρώτης, μιας και εκλέγεται επί συναπτά έτη βουλευτής Ιωαννίνων. Είχε, δε, από πολύ μικρός την ευκαιρία να μαθητεύσει ως ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ, ενός ευπατρίδη πολιτικού που σταδιοδρόμησε στην ελληνική Δεξιά και ευεργέτησε την αγαπημένη του πατρίδα, το Μέτσοβο. Ο κ. Τασούλας ανδρώθηκε πολιτικά δίπλα στον Αβέρωφ, ο οποίος με τη σειρά του τον θεωρούσε «τον γιο που δεν απέκτησε», όπως έχει πει η μια από τις δύο κόρες του εκλιπόντος πολιτικού. Ο κ. Τασούλας, δε, ήταν προ ετών ο κεντρικός ομιλητής στο άκρως ενδιαφέρον βιβλίο της Τατιάνας Αβέρωφ «Δέκα ζωές σε μία» που αποτελούσε, ουσιαστικά, τη βιογραφία του πατέρα της.

Ο κ. Τασούλας είναι ακόμα και σήμερα διαχειριστής ενός μέρους του αρχείου του κ. Αβέρωφ, ενώ στα…ευτράπελα της Βουλής συγκαταλέγεται το ότι σχεδόν ζητά τον λόγο «επί προσωπικού», όταν ακούγεται κάτι που θίγει την παρακαταθήκη του Αβέρωφ. Το έκανε με ζέση την περίοδο της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολογούσε λέγοντας ότι, ουσιαστικά, ο Αβέρωφ μιλούσε για «μακεδονική γλώσσα».

Πέραν της ιστορικής παρακαταθήκης του Ευάγγελου Αβέρωφ, όμως, ο κ. Τασούλας είναι και εξαιρετικά νομομαθής. Παίζει, δε, το Σύνταγμα στα δάχτυλα, ενώ είναι, αυτή τη στιγμή, εις εκ των παλαιοτέρων κοινοβουλευτικών. Κλήθηκε από τη ΝΔ, πριν από αρκετούς μήνες, να αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή ως εισηγητής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και εκεί συνεργάστηκε στενά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αξιολόγησε το γνωστικό του υπόβαθρο, την κοινοβουλευτική προσήλωση, αλλά και την ευπρέπεια του χαρακτήρα του.

Ο κ. Τασούλας, άλλωστε, είναι από τους πολιτικούς που χαιρετά και τον χαιρετάνε οι πάντες στους διαδρόμους της Βουλής. Αυτό, άλλωστε, μαρτυράται και από την τεράστια στήριξη που θα λάβει, μιας και τον ψηφίζουν, μέχρι στιγμής, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση του ΜέΡΑ 25. Έτσι, ο κ. Τασούλας θα υπερβεί το ρεκόρ που έχει διαμορφωθεί από τις μέρες της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κάτι που στη ΝΔ…ακόμα μετανιώνουν.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής, δε, έχει ένα ακόμα ξεχωριστό χαρακτηριστικό: το φλεγματικό και ενίοτε δολοφονικό του χιούμορ. Βρετανικής υφής, το χιούμορ του κ. Τασούλα πολλές φορές λειτουργεί ως αγχολυτικό σε δύσκολες και μακρόχρονες συνεδριάσεις, ενώ οι νέοι ένοικοι του Μαξίμου έχουν ήδη να λένε και ορισμένα…ανέκδοτα που τους έχει πει τις φορές που πέρασε τις τελευταίες μέρες.

Ο κ. Τασούλας, πάντως, είχε χθες γενέθλια-την ίδια μέρα με την Άνγκελα Μέρκελ-, αν και έχει επιφυλαχθεί να πάει σήμερα στη Βουλή με γλυκά, για να συνδυάσει τις…δύο γιορτές. Ο ίδιος, πάντως, έχει μια-δύο βασικές προτεραιότητες: αρχικά, θα τηρηθεί αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος σε όλους τους χώρους της Βουλής, κάτι που αποτελεί και «ντιρεκτίβα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξοργίζεται κάθε φορά που βλέπει καπνίζοντες είτε στους διαδρόμους είτε στο καφενείο και το εντευκτήριο του Κοινοβουλίου. Από την άλλη, θα υπάρχει και ένα άτυπο dress-code, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα, όπως των προηγούμενων ετών, με βουλευτές που έρχονταν στη Βουλή με…σαγιονάρες και λοιπά μη δόκιμα αξεσουάρ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO