Ορκωμοσία νέας Βουλής: Τα 112 πρωτάκια και η έγκυος βουλευτής

Ορκωμοσία νέας Βουλής: Τα 112 πρωτάκια και η έγκυος βουλευτής

 Έντονο άρωμα ανανέωσης έχει η νέα Βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Από τους 300 νέους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, που ορκίζονται σήμερα, 112 βουλευτές περνούν για πρώτη φορά την πόρτα της Ολομέλειας, με το ποσοστό της ανανέωσης να φτάνει το 43%.

Οι γυναίκες-βουλευτές φτάνουν τις 61, δηλαδή ποσοστό 21,6%, ενώ ανάμεσα στους βουλευτές είναι δύο «πρωτάκια» κάτω των 30 ετών: ο Ευάγγελος Λιάκος, στη Δυτική Αττική με τη ΝΔ, και η Μαρία Απατζίδη, στην Ανατολική Αττική με το ΜέΡΑ25. Αμφότεροι είναι 29 ετών.

Ο αρχαιότερος βουλευτής αυτής της Βουλής είναι Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974. Πριν την ορκωμοσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε και χαιρέτησε έναν-έναν τους βουλευτές της ΝΔ στα «γαλάζια» έδρανα, καλωσορίζοντάς τους στο Κοινοβούλιο.

Ήδη, πάντως, τις εντυπώσεις κέρδισε η βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ευθυμίου, η οποία είναι έγκυος!

Οι περισσότεροι βουλευτές θα δώσουν θρησκευτικό όρκο, ενώ κάποιοι θα επιλέξουν τον πολιτικό όρκο. Αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι βουλευτές δίνουν τον ίδιο όρκο σύμφωνα με τον τύπο της δικής τους θρησκείας ή του δικού τους δόγματος.

Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών ο προσωρινός πρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος θα καλέσει για την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 18 Ιουλίου) τους βουλευτές να εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής.

Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΑλέξηςΤσίπρας -μιλώντας χθες στην ΚΟ του κόμματος- ανέφερε πως θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από τη ΝΔ, Κώστα Τασούλα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα