Τσαβούσογλου σε Δένδια: Κακομαθημένο παιδί της Ε.Ε. η Ελλάδα, άτακτο η Κύπρος

 Απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και στη συνέντευξη του νέου επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκου Δένδια, πριν από τις εκλογές, που χαρακτηρίζει την Τουρκία το «άτακτο» παιδί της Μεσογείου, δίνει σήμερα με μία μακροσκελή γραπτή δήλωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο παράλληλα στηλιτεύει τη στάση της Ε.Ε. στο παιχνίδι που παίζει το δίδυμο Ελλάδας-Κύπρου, όπως αναφέρει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Όπως είναι ήδη γνωστό, το πλοίο μας Πορθητής ξεκίνησε γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει ανακηρύξει η χώρα μας στα Ηνωμένα Έθνη από τις αρχές Μαΐου στα δυτικά της Κύπρου κατόπιν αδείας που παραχώρησε μεταξύ 2009 και 2012 η κυβέρνησή μας προς τα Τουρκικά Πετρέλαια. Το πλωτό γεωτρύπανό μας, Γιαβούζ, μετέβη επίσης πρόσφατα νότια της χερσονήσου της Καρπασίας και διενεργεί γεωτρήσεις για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων εντός των περιοχών που έχει δώσει σχετική άδεια η ΤΔΒΚ από το 2011 προς τα Τουρκικά Πετρέλαια.

Μας παραξένεψαν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε συνέντευξή του σχετικά με τις δραστηριότητες που διεξάγει η χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην ανατ. Μεσόγειο. Ο τίτλος ‘Το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης’ ανήκει κυρίως στην Ελλάδα. Από την άλλη, το άτακτο παιδί της Ευρώπης είναι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, η οποία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και εδώ και χρόνια μαζί με την Ελλάδα σέρνει την ανατολική Μεσόγειο στην αστάθεια. Το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν τους δίνει το δικαίωμα να παραβιάζουν και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Υπό αυτή την έννοια, απορρίπτουμε τόσο τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας όσο και των αξιωματούχων της Ε.Ε., οι οποίες χαρακτηρίζουν τις δραστηριότητες της χώρας μας παράνομες. Είναι άλλο ένα παράδειγμα στο ότι αντιμετωπίζουν τους Τουρκοκύπριους, των συνιδρυτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται συνεχώς από το 1963 και έπειτα, σαν να μην υπάρχουν στο νησί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπικουρεί αυτή την παράνομη συμπεριφορά, επέχοντας ρόλο εταίρου στο παιχνίδι που παίζει το δίδυμο Ελλάδας-Κύπρου πάνω στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι συν-ιδιοκτήτες του νησιού. Είναι πλέον σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο αμερόληπτου μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Τουρκία, όπως προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τ/κ λαού γύρω από το νησί, όσο η ε/κ πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τ/Κ στο μηχανισμό αποφάσεων για το διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων και όσο δεν εγγυάται τα δικαιώματά τους.

Υπό αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις δηλώσεις των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, οι οποίες εξέδωσαν νόμιμες και θεμιτές άδειες για γεωτρήσεις του Γιαβούζ».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ανάληψη του νέου χαρτοφυλακίου του ο Νίκος Δένδιας ως υπουργός Εξωτερικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, μάλιστα, το υπουργείο τονίζεται ότι «καταδικάζεται η παράνομη γεώτρηση».

«Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει το ΥΠΕΞ και σημειώνει: «Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».  «Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας», σημειώνει η ανακοίνωση. Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε, για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα