Το στίγμα της νέας κυβέρνησης μέσα στις πρώτες 24 ώρες

Το στίγμα της νέας κυβέρνησης μέσα στις πρώτες 24 ώρες

Μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και ο πρωθυπουργός έδωσαν το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα αλλά και το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Οι δηλώσεις των επικεφαλής στα βασικά υπουργεία, τα πρώτα ραντεβού και οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και το πρώτο ΦΕΚ, δείχνουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης η οποία έχει στόχο μέσα στο καλοκαίρι όχι απλά να χαράξει πολιτική αλλά και να την εφαρμόσει στην πράξη.

Το τελευταίο υπουργικό στη Βουλή, το ασυμβίβαστο σε συγγενείς και συζύγους υπουργών και το νέο «αρχηγείο» 

Στις 11 το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί για πρώτη και τελευταία φορά στη Βουλή καθώς οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο υπουργικό κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του όπου θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να επιβάλλει ασυμβίβαστα στους υπουργούς και τους υφυπουργούς. Μεταξύ άλλων θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβαση με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών. 

Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Τέλος, το «αρχηγείο» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα είναι το Μέγαρο Μαξίμου αλλά το πρωθυπουργικό γραφείο στον 5ο όροφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο οποίο μετακομίζει ο πρωθυπουργός και είναι γνώριμο σε αυτόν από τη θητεία που είχε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνονται μόνο οι επίσημες συναντήσεις με ξένους ηγέτες και παρόμοιες εκδηλώσεις.

Το πρώτο ΦΕΚ της κυβέρνησης αποκαλύπτει τις προθέσεις 

Συζήτηση έχει προκαλέσει το πρώτο ΦΕΚ με το οποίο αποτυπώνεται η δομή και ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης. Δομή η οποία δεν έχει να κάνει με τις αλλαγές στις ταμπέλες των υπουργείων αλλά κυρίως με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι αρμοδιότητες των φυλακών οι οποίες φεύγουν πλέον από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και περνούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επιπλέον η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, μεταξύ αυτών η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποφασίστηκε να υπάγονται απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην Ψηφιακή Πολιτική. Το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μετονομάζεται σε Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πλέον θα υπάγονται σε αυτό οι γραμματείες και υπηρεσίες από όλα τα υπουργεία που ασχολούνται με την ψηφιακή και ηλεκτρονική μετάβαση.

Οι προγραμματικές δηλώσεις και τα πρώτα νομοσχέδια

Η Βουλή θα ανοίξει την Τετάρτη 17 Ιουλίου και η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ανακοινώσει ότι για την Προεδρία της Ολομέλειας θα προτείνει τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα. Το τριήμερο 19-21 θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ενώ μέχρι τις 10 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να έχουν ψηφιστεί και τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Με στόχο να μην χαθεί ούτε μία ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης του που θα φέρει προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι καθώς η βουλή θα παραμείνει ανοιχτή.  Ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει από τα πρώτα κιόλας 24ωρα τις αλλαγές που θέλει να φέρει κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις του.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την λειτουργία του κράτους και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναβάθμιση του ρόλου των γραμματειών στα υπουργεία, τη μείωση του αριθμού μετακλητών υπαλλήλων και την θέσπιση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, στην οποία θα συνενώνονται σημαντικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

Μετά την άρνηση του Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την  νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου καθώς η απόφαση από την από την προηγούμενη κυβέρνηση έγινε προεκλογικά, αναμένεται η νέα κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει στην επιλογή νέων προσώπων.

Μια ακόμη ρύθμιση που θα έρθει θα είναι η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια όπως έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ δεν αποκλείεται μέσα στο καλοκαίρι να υπάρξουν και ανακοινώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ασφάλειας. Το άβατο των Εξαρχείων και γενικότερα η ανομία που επικρατεί στον κέντρο της Αθήνας αναμένεται να αποτελέσουν ορισμένες από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως και η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.

Μέσα στις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης θα είναι και οι αλλαγές στο φορολογικό το οποίο θα προβλέπει τις μειώσεις που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2020. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Οι πρώτες συναντήσεις και τα «εκτός έδρας» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε μια σειρά επαφών στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρχικά υποδέχθηκε τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ένρια, εν συνεχεία τον Ανδρέα Δρακόπουλο, πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ακολούθησε συνάντηση  με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά τις πρώτες επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο στο 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου ύστερα από πρόσκληση της Άγγελα Μέρκελ. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος της συνάντησης, που θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου όταν και θα ανοίξει η Βουλή.

Ωστόσο, το πρώτο ταξίδι του νέου πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.  

Το στίγμα των υπουργών μέσα από τις δηλώσεις τους

Με έμφαση στα ανοιχτά μέτωπα που έχουν μπροστά τους οι νέοι υπουργοί και τον καθιερωμένο απολογισμό των απερχόμενων, πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παράδοσης παραλαβής των υπουργείων. 

«Κεντρική επιδίωξη είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και ευσταθές τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής

Παρότι, όπως είπε, η οικονομία πραγματοποιεί αποδεδειγμένα χαμηλές πτήσεις, υπάρχουν βλάβες και υπαρκτές βόμβες με αναμμένα φιτίλια, επεσήμανε ότι δεν θα πει ότι παραλαμβάνει καμένη γη. «Αυτό», πρόσθεσε, πρέπει να το εξοστρακίσουμε από την πολιτική μας ζωή, δεν ωφελεί τη χώρα». Τόνισε ότι «θα κρατήσουμε τα θετικά και θα οικοδομήσουμε σε αυτά, θα διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις και θα αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά το δυναμικό του υπουργείου».

Την επιδίωξη της συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική «αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας», ανέδειξε ως πρωτεύον ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο ΥΠΕΞ.

Δίνοντας το στίγμα του, σε μία λιτή αλλά περιεκτική δήλωση, ο κ. Δένδιας επισήμανε πρωτίστως ότι «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις», διαβεβαιώνοντας, τόσο τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τους συνεργάτες του όσο και τους παρευρισκομένους, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική».

«Το κράτος έχει συνέχεια... Δεν ερχόμαστε για να γκρεμίσουμε αλλά να χτίσουμε. Να εφαρμόσουμε την εντολή του ελληνικού λαού και να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του πρωθυπουργού», είπε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια τελετής παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο Γιάννη Δραγασάκη.

«Η πολιτική μας έχει μόνο ένα στόχο να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπό συγχώνευση στο ΥΠΕΣ υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρουσία της απερχόμενης υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Στη σύντομη τελετή, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν καθησυχαστικός για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στο Δημόσιο, διαβεβαιώνοντας ότι «όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προφανέστατα είναι απολύτως ψέματα». 

«Πρέπει να αισθανθούν οι πολίτες ότι τους ανήκει η γειτονιά τους και θέλω να είμαστε όλοι περήφανοι που επιτελούμε το λειτούργημα αυτό, ας το αναδείξουμε για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών», είπε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πράγματα που μα ς πληγώνουν, όπως το Μάτι. Χάθηκαν 100 άνθρωποι, πληγώθηκαν άλλοι και πρέπει ο στόχος να είναι "ποτέ πια ξανά Μάτι". Ποτέ εφησυχασμός πάντα επαγρύπνηση. Να υπηρετούμε το καθήκον μας συνεχώς». 

Η υπουργός Παιδείας Νίκη  Κεραμέως σημείωσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για Παιδεία «εισάγει τομές» και «θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης» και πρόσθεσε: «Θα επιδιώξουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν». 

«Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του νέου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, από τον προκάτοχο του, Νίκο Παππά. Ο νέος υπουργός, τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Και αυτό θα γίνει». Ανέφερε ότι είναι υπόθεση εθνικής ανάγκης η ψηφιοποίηση της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς πίσω, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ταλέντο στην πληροφορική, με καλούς επιστήμονες και ικανούς επιχειρηματίες.

Τη διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς όφελος και προς το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών, έθεσε ως προτεραιότητα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Οκτώ προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος - μεταξύ των οποίων η διάσωση της ΔΕΗ περιέγραψε ο νέος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου από τον Γιώργο Σταθάκη. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε δύο εμβληματικές, όπως είπε, επενδύσεις, το Ελληνικό και τις Σκουριές, που είναι «άμεσα συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο» σημειώνοντας ότι «ζητήματα όπως αυτά της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, παρότι ιδιαιτέρως τεχνικά, είναι κομβικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, παρουσίασε ο νέος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, πρώτη προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, ενώ σημείωσε ότι, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται πλέον ψηφιακά.

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Καποδίστριας μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν της αρέσει όμως να προκαλείται και όταν προκαλείται οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μη φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα