Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στενή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση

Την επιθυμία της Ουάσινγκτον να εργαστεί στενά με την νέα ελληνική κυβέρνηση εν όψει του δεύτερου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ για μια σειρά από κρίσιμα διμερή και περιφερειακά θέματα υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην πρώτη δήλωση που έκανε για τη χώρα μας μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Όπως ανέφερε η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον λαό της Ελλάδας και το νέο του κοινοβούλιο. Η Ελλάδα είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη νέα κυβέρνηση και τον εκλεγέντα πρωθυπουργό Μητσοτάκη για να αυξήσουμε την περιφερειακή σταθερότητα, να ενισχύσουμε το διμερές εμπόριο και να διαφοροποιήσουμε τις περιφερειακές ενεργειακές επιλογές. Θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την κοινή μας παγκόσμια ατζέντα, καθώς κοιτάμε μπροστά στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο στην Αθήνα».

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάληψη της πρωθυπουργίας του. Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του ο κ. Πούτιν εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός «θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του διμερούς διαλόγου, της εποικοδομητικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς προς το συμφέρον των δύο λαών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Η σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου για το περιεχόμενο του συγχαρητηρίου τηλεγραφήματος αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος του ρωσικού κράτους εκτίμησε ιδιαίτερα τις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται στις μακραίωνες παραδόσεις φιλίας, πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι το έργο του Κ. Μητσοτάκη ως επικεφαλής της κυβέρνησης θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του διμερούς διαλόγου, της εποικοδομητικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς προς το συμφέρον των δύο λαών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ «συγχαίρει τον νικητή των εκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ «συγχαίρει τον νικητή των εκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας, και προσβλέπει σε μια στενή φιλική συνεργασία μαζί του, όπως αναλογεί στην ελληνογερμανική φιλία και στην εταιρική σχέση», δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες προσδοκίες από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «επί της αρχής δεν έχουμε να εκφράσουμε προσδοκίες από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις σε κράτη-μέλη και εταίρους στην ΕΕ» και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι η διμερής συνεργασία θα συνεχίσει να εξελίσσεται τόσο φιλικά, με τόση εμπιστοσύνη, ότι και οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεισφέρουν από κοινού στην ενδυνάμωση της ΕΕ και ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα εξελιχθούν καλά προς το συμφέρον των πολιτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν να σηκώσουν και μεγάλα βάρη».

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχουν προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά ειδικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: ότι «Η επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης από τις κυβερνήσεις στα Σκόπια και στην Αθήνα είναι ένα ιστορικό επίτευγμα και αυτό το έχει πει επανειλημμένα η κυβέρνηση και η Καγκελάριος. Είναι ένα επίτευγμα το οποίο καθιστά εφικτή και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας και ελπίζουμε πολύ ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αυτήν την θετική διαδικασία εξομάλυνσης».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ακόμη ότι η Καγκελάριος «ευχαριστεί τον απερχόμενο Πρωθυπουργό και την ομάδα του» και πρόσθεσε ότι «σε πολύ απαιτητικά χρόνια κατέστη εφικτό να διατηρούμε πάντα μια συνεργασία με εμπιστοσύνη και σεβασμό μεταξύ μας».

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ναντίνε Κάλβεϊ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι «η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται στην λεγόμενη μεταπρογραμματική επιτήρηση» και ως εκ τούτου το Eurogroup ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτό θα γίνει και σήμερα στο Eurogroup. Όλα τα υπόλοιπα στον κατάλληλο χρόνο», δήλωσε η κυρία Κάλβεϊ.

«Εγκάρδια συγχαρητήρια» της καγκελαρίου Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Εγκάρδια συγχαρητήρια» και ευχές για δύναμη και επιτυχία, απηύθυνε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της καγκελαρίας, έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κ. πρωθυπουργέ, για την ορκωμοσία σας ως πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας σας συγχαίρω εγκαρδίως.

Οι χώρες μας και οι λαοί μας συνδέονται με στενούς φιλικούς δεσμούς. Επιθυμία μου είναι να εργαστώ μαζί σας να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτούς τους δεσμούς. Για το γεμάτο ευθύνη αξίωμά σας, σας εύχομαι δύναμη και καλή επιτυχία. Θα χαρώ να μπορέσω να σας καλωσορίσω σύντομα στο Βερολίνο».

Συγχαρητήρια του Ντόναλντ Τουσκ στο νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Συγχαρητήρια στο νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των διαφόρων κοινών προκλήσεων, όπως το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, η παράνομη μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και, τέλος, ο εκσυγχρονισμός των οικονομιών μας», σημειώνει ο Ντ. Τουσκ στο γράμμα του, σημειώνοντας ότι ανυπομονεί να τον καλωσορίσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συγχαρητήρια Ζόραν Ζάεφ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη, συνεχάρη με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Εκφράζει επίσης την ελπίδα να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας.

«Συγχαρητήρια για την εκλογική νίκη στο νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εύχομαι ευημερία στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» έγραψε στην ανάρτησή του ο κ. Ζάεφ.

Η ανάρτηση του κ. Ζάεφ στην αγγλική γλώσσα: «Congratulations for the election victory to the new PM of Greece, @kmitsotakis. I wish prosperity to Greece and to the Greek people. We hope to continue the cooperation between North Macedonia & Greece».

«Ευχή μου είναι να συνεχίσουμε μια νέα διαδικασία στην Ελλάδα μέσα σε ειρηνική αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος Ερντογάν

"Η ευχή μου είναι να συνεχίσουμε μια νέα διαδικασία στην Ελλάδα μέσα σε ειρηνική αλληλεγγύη", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αναχώρησή του για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης "με βάση τα ποσοστά που είδαμε το πρωί κέρδισε με 39-40% και έχει εκλέξει περίπου 160 βουλευτές”.

“ Χθες το βράδυ του έδωσα συγχαρητήρια. Η ευχή μου είναι να συνεχίσουμε μια νέα διαδικασία στην Ελλάδα μέσα σε ειρηνική αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή μετά τις εκλογές θα συνεχίζουμε τις επαφές μας με τους αρμόδιους φίλους μας. Η ευχή μας είναι από δω και μπρος να μην υπάρξουν προβλήματα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο”, ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη

O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε χτες βράδυ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη, όπως κάνει γνωστό με ανάρτησή της στο Twitter η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, συζήτησε τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας μαζί του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

Επίσης, γίνεται γνωστό από την ισραηλινή πρεσβεία πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε χτες και με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές που κατέλαβε για την προώθηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Συγχαρητήρια για τη νίκη του στις εθνικές εκλογές απηύθυνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ

«Στις γενικές εκλογές της Κυριακής, οι Έλληνες πολίτες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στη Νέα Δημοκρατία για να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον και να γυρίσει σελίδα στον λαϊκισμό και τις αποτυχημένες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Το εύρος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ισχυρή εντολή να εφαρμόσει μια πραγματική μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα ταρακουνήσει την ελληνική οικονομία και θα εξασφαλίσει ότι κάθε πολίτης θα μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για το μέλλον του», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΛΚ, προσθέτοντας ότι θέτοντας ως προτεραιότητα «τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις», το «σαφές πρόγραμμα και ρεαλιστική προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας θα αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία, θα διευκολύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα προσφέρει ευημερία σε όλους τους Έλληνες».

Σημειώνει, δε, ότι οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη «θα εξασφαλίσουν την καλύτερη προστασία των ελληνικών συνόρων». Όσον αφορά τη σημασία του χθεσινού αποτελέσματος για την Ευρώπη, ο Ζ. Ντολ σημειώνει ότι «η επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας είναι μια νίκη για την ελληνική δημοκρατία και μια ήττα για τον ακραίο αριστερό και δεξιό λαϊκισμό στην ήπειρό μας».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μέλος της νέας γενιάς ηγετών της Ευρώπης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι αξιόπιστος ευρωπαίος εταίρος και θα δώσει στον ελληνικό λαό ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός έδειξε την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία και είμαι πεπεισμένος ότι θα ανταποκριθεί στην πρόκληση», καταλήγει.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα