Το κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ - Τα πρώτα ονόματα

Το κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ - Τα πρώτα ονόματα

Σχεδόν έτοιμο έχει το κυβερνητικό σχήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πιθανότατα θα το ανακοινώσει το απόγευμα της Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, τόσο σε υπουργικές θέσεις όσο και σε εκείνες των υφυπουργών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και καραμπόλες της τελευταίας στιγμής, καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν πραγματικά πιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβουν.

Συζητήσεις μπορεί να υπήρξαν το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο αριθμός των σταυρών που θα λάβουν οι υποψήφιοι αλλά και η σειρά που θα εκλεγούν τα στελέχη που προορίζει να υπουργοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς το αποτέλεσμα αναμένεται να επηρεάσει την τελική του κρίση.   

Ο γρίφος του Υπουργείου Οικονομικών 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να τόνιζε σε όλες τις προεκλογικές του συνεντεύξεις ότι έχει βρει τον νέο «τσάρο» της οικονομίας αλλά λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν το όνομα. Ο αρχικός στόχος ήταν να αναλάβει τεχνοκράτης ενώ στην συνέχεια έπεσαν στο τραπέζι και πολιτικά ονόματα.

Ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου είναι ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Πρωθυπουργό και την προηγούμενη περίοδο το όνομά του ακούστηκε για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ωστόσο το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται, εκτός απροόπτου να αναλάβει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Για τη θέση του αναπληρωτή αρμόδιου για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους φέρεται να "φλερτάρει" και το όνομα του Στέλιου Πέτσα. 

Σε έμπειρους τα κορυφαία υπουργεία 

Ο Βασίλης Κικίλιας πιθανότατα θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, ενώ αρκετές πιθανότητες για το υπουργείο Εξωτερικών συγκεντρώνει ο Νίκος Δένδιας. Στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται να επιστρέφει ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη φαίνεται να κλειδώνει για το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, παρά τις αρχικές πληροφορίες για ανάληψη του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, ενώ ο Κώστας Αχ. Καραμανλής το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Για το υπουργείο Εσωτερικών επικρατέστερο φαίνεται να είναι το όνομα του Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ για το υπουργείο Ναυτιλίας προβάδισμα φαίνεται να έχει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του τομεάρχη της ΝΔ Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη θα επιστρέψει στο υπουργείο Τουρισμού στο οποίο θα ενσωματωθεί και το Πολιτισμού.

Στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται να καταλήγει η Νίκη Κεραμέως, ενώ ανοιχτό παραμένει το υπουργείο Υγείας, με τα ονόματα που ακούγονται να είναι εκείνο του κ. Βορίδη, του Βασίλη Οικονόμου αλλά και του κ. Κοτζαμάνη. 

Άρωμα εκσυγχρονιστών 

Στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ πιθανό να πάρουν σημαντικά χαρτοφυλάκια πρόσωπα από το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης που έχει την εταιρεία ερευνών «Διανέοσις» θα είναι πιθανότατα ο νέος υπουργός ψηφιακής πολιτικής, ενώ για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη οι πληροφορίες τον θέλουν να επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στην Κατεχάκη και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το οποίο συγχωνεύεται και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Οικονόμου, πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ θα αναλάβει τη θέση υφυπουργού μεταναστευτικής πολιτικής. 

Υπουργός Επικρατείας αναμένεται να αναλάβει και ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, καθηγητής Νομικής, κ. Γεραπετρίτης, ενώ υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναμένεται να αναλάβει ο κ. Σκέρτσος. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα