Τα πρόσωπα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα πρόσωπα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτή η νίκη. Όσο το δυνατόν ισχυρότερη. Μία ισχυρή εντολή θα μου δώσει δύναμη την επόμενη ημέρα, να μην κάνω τους συμβιβασμούς που συχνά πρωθυπουργοί αναγκάζονται να κάνουν. Να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας με προσήλωση και αποφασιστικότητα. Και διαπραγματευτούμε και στην Ευρώπη για το καλό της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών". 

Μηνύματα ηχηρά. Για συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής. Μία κάλπη, το αποτέλεσμα της οποίας θα αποτελέσει την απαρχή, προκειμένου να ανοίξει ένας κύκλος τομών και μεταρρυθμίσεων, που θα ωθήσει τη χώρα στην ανάπτυξη. Που θα δημιουργήσει εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε κανείς πολίτης να μη μείνει πίσω. Οι πολίτες, άλλωστε, οι ανάγκες τους, η επίλυση των προβλημάτων τους βρίσκονται στο επίκεντρο του στρατηγικού προγράμματος της "γαλάζιας" παράταξης. Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε να δομείται από την πρώτη ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα από συνεχείς συσκέψεις, μέσα από απανωτές συζητήσεις με κοινωνικούς φορείς, μέσα από το διάλογο με την κοινωνία.

"Τώρα πια σταματούν τα λόγια, και η ευθύνη της πράξης και της συμμετοχής περνά στον ελληνικό λαό. Δώστε μου τη δύναμη την επόμενη ημέρα να πάω στις Βρυξέλλες ως ισχυρός πρωθυπουργός για να διαπραγματευτώ μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, για να μπορούμε να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα", σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Η νίκη της οδού Πειραιώς στις ευρωεκλογές ήταν το πρώτο βήμα προς την πολιτική αλλαγή. Η ισχυρή εντολή της Κυριακής και η αυτοδυναμία είναι τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι είναι έτοιμος να…πιάσει (όπως τονίζει χαρακτηριστικά) τον…ταύρο από τα κέρατα. Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάστηκε σταθερά για αυτό το "ραντεβού". Το κόμμα ανανεώθηκε σε πρόσωπα και ιδέες. Το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μία νέα Νέα Δημοκρατία έγινε πράξη.  Ο ίδιος και η οδός Πειραιώς έσπασαν τα στενά κομματικά τείχη και απευθύνθηκαν σε ολόκληρη την κοινωνία. Έφεραν στο προσκήνιο και κράτησαν σε θέση πρωταγωνιστική την ουσία του "γαλάζιου" προγράμματος. Τους λιγότερους φόρους. Τις νέες επενδύσεις. Τις νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Την καλύτερη δημόσια Παιδεία. Την καλύτερη δημόσια Υγεία. Πλέον, το "είμαστε έτοιμοι" ηχεί πιο δυνατά από ποτέ. 

Έτσι θα… τρέξει από την 8η Ιουλίου

Εφόσον η Νέα Δημοκρατία κατακτήσει την αυτοδυναμία (με βάση τις δημοσκοπήσεις αυτός ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός) ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του ένα απόλυτα ορισμένο χρονοδιάγραμμα. 

Στις 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο και για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της Βουλής. Την επόμενη ημέρα το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ορκιστεί, για να ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η Βουλή θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει η εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων, για να πάρει σειρά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Από τις 21 Ιουλίου και μετά, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων. "Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη ημέρα, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Έχει γίνει μία πολύ σοβαρή νομοτεχνική προετοιμασία, προκειμένου στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο κάθε υπουργός ξεχωριστά να παραλάβει έναν φάκελο με νομοθετήματα, τα οποία είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ωριμότητας, αλλά και ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα του νομοθετικού έργο σε ορίζοντα εξαμήνου", επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα ονόματα για τα υπουργεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα αποτελείται από ένα κράμα κοινοβουλευτικών, εξωκοινοβουλευτικών και τεχνοκρατών. Θα είναι μία σφιχτή ομάδα εργασίας, η οποία θα υλοποιήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις και θα έχει ως σημείο αναφοράς την έννοια της απόλυτης ομοιογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία πρώτη κίνηση θα είναι ο διαχωρισμός  του ιδιαίτερου Γραφείου του πρωθυπουργού από το όργανο που θα συντονίζει τις δημόσιες πολιτικές και το υπουργικό συμβούλιο. Το πρώτο αναμένεται πως θα το αναλάβει ο εξ’ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Γρηγόρης Δημητριάδης. Το δεύτερο αναμένεται πως θα το αναλάβει ο πρώην διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου και προερχόμενος από τον ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος.

Από εκεί και πέρα, το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτό του Χρήστου Σταϊκούρα. Η μοναδική θέση αναπληρωτή υπουργού θα είναι αυτή στο Οικονομικών και θα την αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας, που θα έχει την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κωστής Χατζηδάκης ενδέχεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης οδεύει προς παραγωγικό υπουργείο, με επικρατέστερα αυτό της ανάπτυξης και των επενδύσεων ή της ενέργειας. Επικρατέστερος για επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών είναι ο Νίκος Δένδιας.

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακούγονται τα ονόματα του Βασίλη Κικίλια και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέα) ενδέχεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών, ο Μάκης Βορίδης ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών (για το συγκεκριμένο υπουργείο ακούγεται και το όνομα του Λευτέρη Αυγενάκη), ο Γιάννης Βρούτσης ακούγεται για το υπουργείο Εργασίας και η Όλγα Κεφαλογιάννη για το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού ή του Πολιτισμού (με επικρατέστερο το πρώτο). Κομβικό ρόλο αναμένεται ότι θα αναλάβουν οι κύριοι Θεοδωρικάκος και Γεραπετρίτης (ακούγεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης), ενώ προς υπουργοποίηση οδεύουν ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, η Μαριέττα Γιαννάκου και η Νίκη Κεραμέως.

Στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (θα είναι παρά τω πρωθυπουργώ και θα έχει αρμοδιότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης) αναμένεται πως θα τοποθετηθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Πρόσωπο-κλειδί αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να κάνουν λόγο για μη πολιτικό και εξωκοινοβουλευτικό όνομα. Αυτό θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, του πρώην υπηρεσιακού υπουργού και πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου, αν και για αυτό το χαρτοφυλάκιο έχει ακουστεί και το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

 

 

capital

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα