Εκλογές 2019: Όλες οι διευκολύνσεις για τις μετακινήσεις. Ανοιχτά διόδια, εκπτώσεις εισιτηρίων

Εκλογές 2019: Όλες οι διευκολύνσεις για τις μετακινήσεις. Ανοιχτά διόδια, εκπτώσεις εισιτηρίων

Ορισμένες διευκολύνσεις στις μετακινήσεις ψηφοφόρων αλλά και δικαστικών αντιπροσώπων, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, τίθενται σε ισχύ από σήμερα.

Ανοιχτά διόδια μέχρι το πρωί της Δευτέρας

Για να διευκολυνθούν οι πολίτες που θα ψηφίσουν στις εκλογές 2019, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ένα ειδικό καθεστώς για τη λειτουργία των διοδίων. Όρισε ελεύθερες διελεύσεις από τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων της χώρας, που θα ξεκινήσουν από το Σάββατο.

Πιο συγκεκριμένα, στην υπουργική απόφαση για τις εκλογές 2019 τονίζεται ότι «για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, όλα τα οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης θα διέρχονται ελεύθερα, χωρίς την καταβολή διοδίων, από τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων των αυτοκινητοδρόμων όλων των έργων παραχώρησης, από την δωδεκάτη πρωινή (12.00 π.μ.) της 6ης Ιουλίου μέχρι την ογδόη πρωινή (8.00 π.μ.) της 8ης Ιουλίου 2019».

Έκπτωση σε εισιτήρια

Επιπλέον, θα ισχύσουν εκπτώσεις στα εισιτήρια όσων θέλουν να ταξιδέψουν για το μέρος στο οποίο ψηφίζουν.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να διευκολύνει το επιβατικό κοινό που θα πάρει άδεια για να ταξιδέψει για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις εκλογές της 7 Ιουλίου 2019, παρέχει έκπτωση 30% στις τιμές των εισιτηρίων για ταξίδι απλής μετάβασης ή μετ’ επιστροφής, από τον τόπο διαμονής στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Η έκπτωση χορηγείται με την επίδειξη της ταυτότητας και βεβαίωση του τόπου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Έκπτωση 30% επί των κανονικών τιμών των εισιτηρίων θα χορηγείται και στους εκπροσώπους της δικαστικής αρχής καθώς και σε εφόρους και δικαστικούς αντιπροσώπους για εκτέλεση υπηρεσίας, από τον τόπο διαμονής τους στον τόπο άσκησης των καθηκόντων τους, με την επίδειξη της σχετικής απόφασης διορισμού.

Η προαναφερόμενη έκπτωση 30% θα χορηγείται μόνο για την αγορά εισιτηρίων από φυσικά σημεία έκδοσης εισιτηρίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή, δεν θα ισχύει για εκδόσεις εισιτηρίων μέσω Internet.

Η παραπάνω έκπτωση 30% θα παρέχεται αποκλειστικά για ταξίδια που πραγματοποιούνται από 5 Ιουλίου 2019 έως και τις 9 Ιουλίου 2019.
Η συγκεκριμένη έκπτωση δεν θα παρέχεται για τις μετακινήσεις στην Προαστιακή γραμμή της Αθήνας και της διαδρομής Πάτρα-Ρίο. Όπως αναφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για επιβάτες, οι οποίοι, λόγω ιδιότητας, δικαιούνται έκπτωση (πχ. φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, κλπ) εφαρμόζεται κατά περίπτωση η ευνοϊκότερη τιμολόγηση.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών απευθυνόμενη στα ΚΤΕΛ ζήτησε τη χορήγηση έκπτωσης επί της τιμής των εισιτηρίων για τη μετακίνηση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, εφόρων και ψηφοφόρων. Η Ομοσπονδία των ΚΤΕΛ ανταποκρίθηκε θετικά, με έκπτωση 25% στα κανονικά εισιτήρια για υπερνομαρχιακές μετακινήσεις καθώς και για την έκδοση εισιτηρίων μετ’ επιστροφής.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αποφάσισαν την παροχή έκπτωσης στις τιμές των κανονικών εισιτηρίων για τη μετάβαση των εκπροσώπων της δικαστικής αρχής, εφόρων, γραμματέων και δικαστικών αντιπροσώπων, καθώς και την παροχή έκπτωσης για τη μεταφορά των οχημάτων τους, στο σύνολο σχεδόν των προορισμών κατά τη διαδικασία των επικείμενων εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.

Επί ποδός η Τροχαία ενόψει εκλογών

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια εφαρμόζει σταδιακά η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των εθνικών εκλογών.

Ο σχεδιασμός των μέτρων εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων για αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και διευκόλυνσης των πολιτών στις μετακινήσεις τους, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά από την Παρασκευή 5 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και θα κλιμακωθούν – κορυφωθούν τις ώρες – ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα