Εκλογές 2019: Οι δημοσκοπήσεις και η στρατηγική των δύο μονομάχων πριν τις κάλπες

Εκλογές 2019: Οι δημοσκοπήσεις και η στρατηγική των δύο μονομάχων πριν τις κάλπες

Με την εικόνα στις δημοσκοπήσεις να μην έχει μεταβληθεί από την μέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζουν την στρατηγική των τελευταίων 24ωρων πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει η αισιοδοξία πως μπορεί να επιτευχθεί η ανατροπή με τις μετρήσεις ωστόσο να μην επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά στην Πειραιώς ακολούθησαν μια ιδιαιτέρως προσεχτική προεκλογική στρατηγική με χαμηλούς τόνους και με έμφαση στο πρόγραμμα του κόμματος.

Στη ΝΔ στις περίπου 40 ημέρες που κράτησε ο προεκλογικός αγώνας για τις εθνικές εκλογές κατάφεραν να κρατήσουν και να αυξήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις την δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλα δείχνουν πως θα πετύχουν και τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Στη μέτρηση της Alco για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open η ΝΔ προηγείται με 9,7 μονάδες με αναγωγή επί των εγκύρων και εκτιμάται ότι θα λάβει από 155- 165 έδρες. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha η ΝΔ προηγείται με 9,4% και εκτιμάται πως θα λάβει 155 έδρες.  

Οι «γέφυρες» δεν έφεραν την διεύρυνση  

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός πως πήρε πάνω του όλη την επικοινωνιακή τακτική δίνοντας αλλεπάλληλες συνεντεύξεις και κάνοντας αρκετές περιοδείες, δεν κατάφερε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να διευρύνει την εκλογική του βάση κάτι που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακόμα και η προσωπική επίθεση εναντίον του Κώστα Καραμανλή όπως και η «αρνητική» διαφήμιση κατά του πρώην πρωθυπουργού δεν φαίνεται πως έπιασαν τόπο. 

Σύμφωνα με την μέτρηση της Alco για το Open προς το στρατόπεδο της ΝΔ μετακινούνται ψηφοφόροι σχεδόν από όλα τα κόμματα. Το 18% των πολιτών που ψήφισαν στις ευρωεκλογές την Ελληνική Λύση στηρίζει πλέον τη ΝΔ, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται το 10% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων, το 9% του ΚΙΝΑΛ και το 10% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.  

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που η συσπείρωση βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποσοστά, σημαντικές εισροές της τάξεως του 24% έχει μόνο από το κόμμα Μερα25 του Γιάννη Βαρουφάκη γεγονός που αποδεικνύει πως τα ανοίγματα του προς το κέντρο μέσω του λεγόμενου προοδευτικού χώρου δεν είχαν τα αποτελέσματα που ανέμεναν στην Κουμουνδούρου.  

Πόλωση και κάλεσμα ψηφοφόρων 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα δύο τελευταία 24ωρα που απομένουν μέχρι να πέσει επίσημα η αυλαία του προεκλογικού αγώνα αναμένεται να σηκώσουν κατακόρυφα τους τόνους απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες.  Παράλληλα μέσω των διλημμάτων που θα θέσουν αναμένεται να ασκήσουν πίεση στα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και δεξιά της ΝΔ και τα οποία δίνουν μάχη να μπουν στη βουλή. Ο αριθμός των κομμάτων που θα μετέχει στην επόμενη βουλή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος της αυτοδυναμίας που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περίπτωση πάντα που επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα. 

Τσίπρας: Θα φέρει νέο μνημόνιο ο Μητσοτάκης 

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Πάτρα επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας από τους πολίτες να μην επιτρέψουν η χώρα να γυρίσει στο παρελθόν. «Απόψε στέλνουμε το μήνυμα της μεγάλης ανατροπής σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ας μη βιάζονται οι πρίγκιπες να επιστρέψουν στο θρόνο. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα υποστήριξε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου περί πιστοληπτικής γραμμής και στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών από το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δισ. ευρώ. «Αυτά τα χρήματα τα εξασφαλίσαμε με κόπο και θυσίες, για να μη μπορεί ποτέ κανείς πια να εκβιάσει την Ελλάδα. Δεν είναι απλά απόθεμα ρευστότητας. Είναι απόθεμα εθνικής κυριαρχίας, δημοκρατίας. Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει αναγκαστικά νέο μνημόνιο. Να λοιπόν ποιο είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

Μητσοτάκης: Όχι σε πιστοληπτική γραμμή και απολύσεις 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ που πραγματοποιεί απόψε την κεντρική του προεκλογική ομιλία στο Θησείο αναμένεται να αναφερθεί στο πρόγραμμα του κόμματος το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο στόχαστρο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Alpha δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να μπει η χώρα σε πιστοληπτική γραμμή, δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος και δεν θα καταργηθούν τα επιδόματα. «Οι μείωσεις φόρων θα αρχίσουν το 2020. Να σταματήσουμε με τη λογική των υπερπλεονασμάτων. Είναι λάθος πολιτική. Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες μειώσεις δαπανών. Υπάρχουν και σήμερα δυνατότητες σε μια σειρά από τομείς. Έχουμε μιλήσει για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Η ισχυρή εντολή που ζητάω είναι και εντολή διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.  Όσον αφορά τις αλλαγές στο κρατικό μηχανισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε.

«Οι μετακλητοί θα μειωθούν. Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου. Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου τα τελευταία 4 χρόνια αυξήθηκε 2 δισ.  Δεν γίνονται προσλήψεις εκεί που πραγματικά τις χρειαζόμαστε.  Το δημόσιο νοσοκομείο δεν δίνει εικόνα ότι έχουν γίνει προσλήψεις. Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί. Άλλα δεν θα πάμε σε πλαίσιο προσλήψεων μεγαλύτερο των αποχωρήσεων που γίνονται σήμερα. Συγχωνεύσεις δομών. Μετακλητοί και γενικοί γραμματείς θα περιορίσουν το δημόσιο. Μείωση του αποτυπώματος του κράτους, εκεί που το κράτος δεν είναι απαραίτητο. Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα