Ο Μητσοτάκης στον Alpha: Η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ποινικός Κώδικας και το πρόγραμμα της ΝΔ

Ο Μητσοτάκης στον Alpha: Η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ποινικός Κώδικας και το πρόγραμμα της ΝΔ

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και στον Αντώνη Σρόιτερ παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε αντιμέτωπος με 10 δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού. Τι απάντησε για την Συμφωνία των Πρεσπών, τον Κώστα Καραμανλή και τις επιστολές στον Τζορτζ Μπους. Ο αντικαπνιστικός νόμος, οι απολύσεις και η οικονομία. Δείτε ζωντανά όσα λέει ο αρχηγός της ΝΔ τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές.


Μητσοτάκης για Σκοπιανό: Η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι είπε όχι

 

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών μίλησε στην τηλεόραση του Alpha, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι είπε όχι απειλώντας με βέτο εκεί που ο Α.Τσίπρας είπε ναι. Πέντε ακόμα πρωθυπουργοί δεν συμφώνησαν σε συμφωνία που εκχωρούσε μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Οι επιστολές ήταν γνωστές. Σημασία έχει τι έγινε. Μια κυβέρνηση το 2008 απέναντι σε πιέσεις μπλόκαρε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κράτησε μια υπεύθυνη στάση την οποία ο κ. Τσίπρας μόνος του ακύρωσε. Δεν έχει απαντήσει σε διάφορες κατηγορίες ότι πίσω από τη συμφωνία των Πρεσπών κρύφτηκε μια άλλη συναλλαγή. Εννοώ κάτι που διάβασα στο βιβλίο Δενδρινού και Βαρβιτσιώτη, ότι ο κ. Γιούνκερ είπε στον κ. Τσίπρα ότι θέλουμε να σε βοηθήσουμε στην οικονομία αλλά να λύσεις το Σκοπιανό.

 

Μια διεθνής συμφωνία κυρωμένη από το ελληνικό κοινοβούλιο δεν ακυρώνεται μονομερώς. Δυστυχώς κυρώθηκε, εξαγοράστηκαν βουλευτές με υπουργικά χαρτοφυλάκια και τώρα καλούμαστε να μαζέψουμε τα σπασμένα. Θα προστατεύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα κάνουμε μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για την πραγματική, την ελληνική Μακεδονία και θα κερδίσουμε το παγκόσμιο παιχνίδι της κοινής γνώμης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

"Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας"

«Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011. Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και καταφύγια μπαχαλάκηδων. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη. Το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία. Δεν αφορά το άσυλο διακίνησης ιδεών», ανέφερε στην τηλεόραση του Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Έχετε δει την κατάσταση. Έρχεται η αστυνομία καταδιώκει έμπορο. Με την κατάργηση του ασύλου θα μπορεί να τον συλλαμβάνει. Υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη που είναι εργαστήρια κατασκευής μολότοφ. θεωρείτε λογικό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Δεν θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ποιοι κάνουν τις καταλήψεις ; Δεν την αντιλαμβάνομαι αυτή την έννοια. Αυτοί που ενδιαφέρονται να κάνουν τέτοιες κινήσεις δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

"Θα ενισχύσουμε την Αστυνομία"

 

«Θα ενισχύσουμε την Αστυνομία. Πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά της. Να προστατεύσουμε τους ίδιους τους αστυνομικούς. Περισσότερη δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας», τόνισε, για το θέμα της ασφάλειας στην τηλεόραση του Alpha, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Είναι πολιτική κατεύθυνση και προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση η ασφάλεια. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας.

 

Η ομάδα ΔΙΑΣ πρέπει να ενισχυθεί. Και οι αστυνομικοί πρέπει να βγουν από τα Α.Τμήματα. Θα ενισχύσουμε τις περιοχές που έχουμε περισσότερες ανάγκες. Επιβράβευση των διοικητών αστυνομικών τμημάτων που πηγαίνουν σε δυσμενείς περιοχές. Και τους μάχιμους. Να επιβραβεύσουμε αυτούς που κάνουν τη δύσκολη δουλειά στο δρόμο».

 

"Δεσμεύομαι για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα"

 

«Θα κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα» δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταδικασμένοι τρομοκράτες να βγουν και να κάνουν χρήση της πιο επιεικούς νομοθεσίας.

 

«Στο πρώτο νομοσχέδιο θα γίνουν παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα, θα επανέλθουμε στις διατάξεις που είχαμε πριν» πρόσθεσε στη συνέντευξή του στον Alpha, ενώ αναφορικά με τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε: «Δεν έκρινα τις δικαστίνες, έκρινα τη συνολική διαδικασία. Μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η ηγεσία θα οριστεί από την επόμενη κυβέρνηση. Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση τα πρόσωπα που θα επιλέξει η επόμενη κυβέρνηση να είναι τα ίδια πρόσωπα είπε «δεν το ξέρω, θα το δούμε».

 

Ορατό το καθεστώς ανομίας για «μιζαδόρους» και τρομοκράτες

Να υπενθυμίσουμε πως εδώ και λίγα 24ωρα θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το ενδεχόμενο να ανοίξει άμεσα η πόρτα της φυλακής για τα καταδικασμένα μέλη της 17 Νοέμβρη τα οποία θα επικαλεστούν συγκεκριμένες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, που από νομικούς κύκλους χαρακτηρίζονται σχεδόν φωτογραφικού τύπου.

 

Ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος ψηφίστηκε με διαδικασίες φαστ τρακ λίγο πριν τις εκλογές, τώρα «αποκαλύπτεται» καθώς η ουσιαστική εφαρμογή του παράγει έννομα αποτελέσματα. Η είδηση ότι τρομοκράτες έχουν την δυνατότητα να αποφυλακιστούν με όρους δικαίως αιφνιδίασε, ωστόσο, αίσθηση δημιουργεί το γεγονός ότι δεν γίνεται με την ίδια ένταση η συζήτηση για τον κίνδυνο μαζικών παραγραφών υποθέσεων διαφθοράς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για «διατάξεις –πλυντήριο», επίσης φωτογραφικού τύπου, που με την εφαρμογή τους απαλλάσσονται πρωταγωνιστές υποθέσεων διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος.

 

Οι ρυθμίσεις που αφορούν στη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων, όπως λένε νομικοί, θα οδηγήσουν σε ατιμωρησία λόγω παραγραφής κατηγορούμενους σε υποθέσεις - σκάνδαλα ενώ δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα δεν τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος η περίπτωση της δωροδοκίας – δωροληψίας, αδικήματα τα οποία είναι συνώνυμα με τη διακίνηση μαύρου χρήματος. Το αποτέλεσμα είναι να βρεθούν στο απυρόβλητο επίορκοι υπάλληλοι του δημοσίου αλλά και εκείνοι που τους χρημάτισαν προκαλώντας ζημία στο δημόσιο.

 

Προφανώς, οι εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας προκαλούν πονοκέφαλο με τα πολιτικά κόμματα να δεσμεύονται ότι θα τροποποιήσουν, μετά τις εκλογές, τα «προβληματικά» άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν στην αποκαλούμενη βαριά εγκληματικότητα ώστε να δημιουργηθεί και πάλι η αίσθηση ασφάλειας στον πολίτη. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι είναι το ίδιο επιβεβλημένο να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και στις διατάξεις που αφορούν τα θέματα διαφθοράς τα οποία μαστίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

 

Και σε αυτή την περίπτωση, λένε οι ίδιοι κύκλοι, πρέπει να δημιουργηθεί εκ νέου ένα πλέγμα ασφαλείας για τους πολίτες ώστε να βιώνουν τη βεβαιότητα πως δεν καλούνται να καλύψουν από την τσέπη τους τις «μίζες» που καρπώθηκαν τρίτοι πλουτίζοντας εκμεταλλευόμενοι τις «γκρίζες ζώνες» που το ίδιο του σύστημα έχει επινοήσει για να παραμένουν ατιμώρητοι οι ημέτεροι.

 

"Η αρμοδιότητα των φυλακών θα ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη"

 

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στον ALPHA και πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα των φυλακών θα μεταφερθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

«Θα κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τα φαινόμενα. Υπάρχει ο κίνδυνος καταδικασμένοι τρομοκράτες να βγουν. Θα επανέλθουμε σε διατάξεις αντίστοιχες με αυτές που είχαμε πριν», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

«Θα μεταφέρουμε την αρμοδιότητα των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», σημείωσε σχετικά με τις φυλακές ο κ. Μητσοτάκης.

 

"Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής"

 

"Δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο για το 2019", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ALPHA και πρόσθεσε: Οι μειώσεις φόρων θα αρχίσουν το 2020. Να σταματήσουμε με τη λογική των υπερπλεονασμάτων. Είναι λάθος πολιτική. Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες μειώσεις δαπανών. Υπάρχουν και σήμερα δυνατότητες σε μια σειρά από τομείς. Έχουμε μιλήσει για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Η ισχυρή εντολή που ζητάω είναι και εντολή διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους. Ήδη φαίνεται ότι έχουμε πείσει τις αγορές που προεξοφλούν νίκη της ΝΔ. Το γεγονός ότι το 10ετές είναι κοντά στο 2% χωρίς να έχουμε κερδίσει εκλογές κάτι λέει. Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής"> 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα