Εκλογές 2019: Οι αναποφάσιστοι, η μεγάλη δημοσκοπική διαφορά και τα "μπάνια του λαού"

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις κάλπες τα κομματικά επιτελεία εξετάζουν τους αστάθμητους παράγοντες που ενδεχομένως μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Στις κεντρικές προεκλογικές oμιλίες των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα θα ενταθούν τα προσκλητήρια προς τους ψηφοφόρους προκειμένου στις 7 Ιουλίου να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα.

Η αποχή άλλωστε δεν βολεύει, για διαφορετικούς λόγους, σχεδόν κανένα κόμμα και για αυτό το λόγο η πίεση μέσω διλημμάτων αναμένεται να είναι ασφυκτική κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών που απομένουν μέχρι να πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου. 

Ο γρίφος των αναποφάσιστων 

Είναι η κατηγορία που επηρεάζει παραδοσιακά το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα δημοσκοπικά ποσοστά των αναποφάσιστων παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα αν και πριν από περίπου ένα μήνα διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές. Ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων που κυμαίνεται από 10% έως 15%, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, δεν έχει αποφασίσει ακόμα πιο κόμμα θα ψηφίσει στις 7 Ιουλίου. Ωστόσο η παράδοση θέλει το μεγαλύτερο μέρος να ακολουθεί τελικά το "κύμα", δηλαδή το πρώτο κόμμα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και αποτυπώνεται στην παράσταση νίκης. Παρά το γεγονός αυτό παραμένει ο άγνωστος «Χ» σε κάθε εκλογική εξίσωση.

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της MRB για τα "ΝΕΑ Σαββατοκύριακο", η αδιευκρίνιστη ψήφος από το 15,3% που ήταν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου έπεσε μόλις μισή μονάδα, φτάνοντας στο 14,8%. Χαμηλότερα βλέπει η Pulse για τον ΣΚΑΙ τους αναποφάσιστους που κυμαίνονται στο 10% στην πρόθεση ψήφου. Ως προς το φύλο το 65% της γκρίζας ζώνης είναι γυναίκες και το 35% άνδρες. Ως προς την ηλικία το 40% είναι ηλικίας 17 έως 29 ετών, το 28% ηλικίας 30 έως 44 ετών, το 18% ηλικίας 45 έως 59 ετών και το 14% από 60 ετών και άνω. Τέλος, σε δημοσκόπηση της εταιρίας Rass για λογαριασμό του in.gr, η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 6,6%. 

Η μεγάλη δημοσκοπική διαφορά 

Ένας ακόμη λόγος που ενδεχομένως να αποτρέψει τους ψηφοφόρους από την εκλογική διαδικασία και κυρίως τους ετεροδημότες, είναι η μεγάλη δημοσκοπική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο πρώτων κόμματων, που είναι πλέον διψήφια υπέρ της ΝΔ. Αλλά και η τρίτη θέση φαίνεται να έχει δημοσκοπικά «κλειδώσει» για το ΚΙΝΑΛ που βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει τα κομματικά επιτελεία καθώς οι πολίτες μπορεί να θεωρήσουν το αποτέλεσμα έχει κριθεί και να μην προσέλθουν στις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει διαρκώς πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ούτε η νίκη αλλά ούτε και η αυτοδυναμία. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ αλλά και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως η κάλπη των εθνικών εκλογών είναι άδεια, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσουν στους ψηφοφόρους πως δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκειμένου να προσέλθουν την ερχόμενη Κυριακή στα εκλογικά κέντρα. 

Τα "μπάνια του λαού"

Το γεγονός πως για πρώτη φορά στην καρδιά του καλοκαιριού διεξάγονται εθνικές εκλογές αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά πως θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα. Ήδη το πρώτο κύμα των αδειούχων του Ιουλίου θα ξεκινήσει τις θερινές του διακοπές τις επόμενες ημέρες, ενώ και ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο. Οι πανελλήνιες ολοκληρώθηκαν, οι βαθμολογίες βγήκαν και οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι ετοιμάζονται για διακοπές ενώ άλλοι έχουν κλείσει ήδη να εργαστούν ως εποχικοί υπάλληλοι.

Οι ερωτηθέντες στις δημοσκοπήσεις μπορεί να δηλώνουν βέβαιοι πως θα προσέλθουν στις 7 Ιουλίου στις κάλπες αλλά κανείς δεν βάζει το... χέρι του στην φωτιά ότι μπορεί αυτό να συμβεί. Σύμφωνα με την Pulse το 83% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα πάει να ψηφίσει και το 3% απαντά ελάχιστα έως καθόλου πιθανό να φτάσει στην κάλπη.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα