Τσίπρας κατά Καραμανλή - Αποκαλύψεις για Καμμένο και Θεοδωράκη

Τσίπρας κατά Καραμανλή - Αποκαλύψεις για Καμμένο και Θεοδωράκη

Δέκα ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για όλους και για όλα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN με την Έλλη Στάη. 

Η τελική ευθεία μέχρι τις κάλπες, η οικονομία, τα εθνικά θέματα και η ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολιτικές ανακατατάξεις και τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Δείτε τη συνέντευξη Τσίπρα στο OPEN και την Έλλη Στάη 

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης: 

Για όσα είπε ο Κ. Καραμανλής ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι είχε ενδιαφερον γιατί είχε 10 χρόνια να μιλήσει και μετά τη σιωπή  μίλησε 16 λεπτά. Θέλησε να κάνει μια παρέμβαση με πιο θεσμικό τόνο αλλά περίμενα να έχει μια δόση αυτοκριτικής, ηταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοικτή την πόρτα για τα μνημόνια, και μάλιστα επέλεξε να φύγει στη μέση της θητείας του. Ο επόμενος (Γ. Παπανδρέου) δεν κατάλαβε τι συνέβαινε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν».Ο ίδιος με τους χειρισμούς του εφερε τα μνημόνια και ο Σαμαράς

Ο Καραμανλής δεν κάθησε να δώσει τη μάχη, συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς έχουν ευθύνη για τη χρεοκοπία. Διαφορετικού είδους ευθύνες»

Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλα τη χώρα από τα μνημόνια, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας. Δώσαμε σκληρή μάχη εμείς απευθυνθήκαμε σε όλο τον ελληνικό λαό

Συγκεκριμένα είπε: «Μίλησε 16 λεπτά, πάνω κάτω 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Σεβαστή η επιλογή του αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι εγώ, όπως και όλοι οι πολίτες, ανέμενα να έχει κάποια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα.

Μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια, ωστόσο ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα μνημόνια», τόνισε ο Αλ.Τσίπρας για να προσθέσει:

«Επέλεξε να φύγει, έχοντας πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα.

Ο επόμενος (σ.σ. ο Γ. Παπανδρέου) μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, έλεγε «λεφτά υπάρχουν», οδήγησε τη χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο, σε ένα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό.

Ο μεθεπόμενος, ο κ. Σαμαράς μιλούσε για Ζάππεια και επέλεξε να παραδώσει τη χώρα στο λεγόμενο σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης», λεηλατημένη χώρα, με άδεια ταμεία».

Αναφερόμενος στους τρεις πρώην πρωθυπουργούς (Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς), ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία και αργότερα, τη λεηλασία αυτής της χώρας».

Ειδικότερα για τον πρώτο εξ αυτών, «η κυβέρνηση Καραμανλή δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν και η αιτία που μας οδήγησε στην επιτροπεία. Ο κ. Καραμανλής και η παράταξη της ΝΔ γιγάντωσαν ένα τεράστιο πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας. Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο και μοντέλο διοίκησης και διακυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι επιλογή μας να γυρίσουμε σε ένα μοντέλο που οδήγησε στην χρεοκοπία», παρατήρησε επίσης.

 «Θα ήμουν πολύ ευτυχής να ήμουν πρωθυπουργός σε αυτές τις συνθήκες, αλλά εγώ κλήθηκα να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Βρήκαμε το 2015 άδεια ταμεία, οι συντάξεις πληρώνονταν μήνα μήνα».

«Ο κ. Παπανδρέου ήταν στον κόσμο του, δεν είχε ιδέα τι ακριβώς συνέβαινε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Ο ίδιος με τους χειρισμούς του έφερε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια. Αργότερα, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία, 28% ανεργία, 300.000 λουκέτα».

Για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «θα με κρίνουν η Ιστορία και ο λαός. Είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, εκείνοι την έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Εγώ κατάφερα εκεί που αυτοί απέτυχαν».

Για τον «Ρασπούτιν» 

«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης Ο κος Σαμαράς έχει τεράστιες ευθύνες στην υπόθεση Novartis. Διερευνάται από τη διακιοσύνη με αργούς ρυθμούς, πιστευω ότι θα φτάσει στο τέλος Εμείς αυτό που κάναμε είναι να στείλουμε το ποινικό σκέλος της υπόθεσης στη δικαιοσύνη»

«Ο κος Σαμαράς πρέπει να έχει το θάρος να εξηγήσεις είναι να πει γιατί και πώς  Διερωτώμαι αυτή είναι η επιλογή του κου Μητσοτάκη Η ΝΔ θέλει να επιστρεψει για να εκδικηθεί; ή να κουκουλώσει τα σκάνδαλα»

«Από πού βγαίνουν τα εκατομμύρια της καμπάνιας της ΝΔ», διερωτήθηκε στη συνέχεια, αναφερόμενος στο Youtube

Για τις δημοσκοπήσεις

Ο ελληνικός λαός θα προσέλθει στην κάλπη με τελείως διαφορετικά κριτήρια από αυτά των Ευρωεκλογών. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που κυβέρνηση πηγαίνει σε εκλογές μετά από αποτέλεσμα Ευρωεκλογών 

Ανέλαβα το ρίσκο προ΄σεφυγα στις κάλπες γιατί έχω ευθιξία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει δανεικούς ψηφοφ'ορους που τον οδήγησαν στην εξουσία   Στις Ευρωεκλογές εκφράστηκε δυσαρέσκεια Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προηγούμενο του 2014 και στις εθνικές εκλογές αυξησε το ποσοστό του.

Εξαρτάται από τη συμμετοχή στην κάλπη το αποτέλεσμα της κάλπης των εθνικών εκλογών Είναι εφικτό να ανατρέψουμε τη διαφορά των ψήφων των εκλογών

Στις ευρωεκλογές η ΝΔ πήρε 1.850.000 ψήφους. Δεν έχει κυβερνήσει κανείς με τόσες ψήφους. Μιλάμε για άλλο ματς. Οχι για 2ο ημίχρονο. Το αποτέλεσμα θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη μέρα. Εγώ πιστεύω βαθιά οτι ο ελληνικός λαός θα προσέλθει σε αυτή την αναμέτρηση με τελείως διαφορετικά κριτήρια. Μπορεί οι ευρωεκλογές να έχουν δημιουργήσει μια ψυχολογία νίκης στη ΝΔ, αλλά για αυτό ακριβώς προχώρησα σε εθνικές εκλογές.

Θα μπορούσα να περιμένω κάποιους μήνες, αν είχα αλλη πρόθεση και δεν έβαζα πάνω το συμφέρον της χώρας. Πήρα μια αποφαση που τιμά την δημοκρατική μου ευθύνη, έχοντας αυτό το ψυχολογικο ντεζαβανταζ. Το 36% του ελληνικού λαου που μας ψήφισε το 2015 δεν είναι Συριζαίοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δανεικούς ψηφοφόρους που τον οδήγησαν στην εξουσία. Στις ευρωεκλογές κατεγράφη και μια δυσαρέσκεια γιατί μας χρεώνουν ότι η έξοδος απο τα μνημόνια άργησε και δεν ήταν και ανώδυνη.

Είχαμε την έκφραση μια δυσαρέσκειας με την αποχή από την κάλπη και τη στροφή σε μικρότερα κόμματα. Το να καλύψουμε τη διαφορά 500.000 ψήφων είναι απόλυτα εφικτό.

Το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης λέει παραμύθια με δράκους

Μίλησε για αλαζονεία του Κυριάκου Μητσοτάκη «οι απειλές Μητσοτάκη δείχνουν αλαζονεία»

Για την απλή αναλογική 

Στς 8 Ιουλη με μια ψήφο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά θα σχηματίσει κυβέρνηση, προοδευτική κυβέρνηση Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των συνεργασιών.

Στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρχει συγκυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Αποδείξαμε ότι κάνουμε εκπτώσεις προκειμένου να κυβερνηθεί η χωρα

Αναγκαίο κακό η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

Αν μπορούσα θα είχα τελειώσει με τον Καμμένο 

Πριν από ενα χρόνο είχα διάυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη

Ηταν δύσκολο το καλοκαίρι πέρυσι και οι συγκυριες δεν ευνόησαν τον σχεδιασμό

Να μου πιστώσεται ότι ηταν γενναία η απόφαση που πήρα όταν ζήτησα ψηφο εμπιστοσύνης

Αν έχουμε την εντολή θα απευθυνθούμε σε όσους αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο

Μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα αποτρέψει ένα μεγάλο πισωγύρισμα της χώρας

Για τον Γ. Βαρουφάκη είπε πως όσοι τον είχαν του πεταματού τώρα τον βρίσκουν συμπαθή

Γεωτρησεις

Η Τουρκία δεν έχει λόγο να προκαλέσει θερμό επεισόδιο,απο κει και πέρα πάντως κάθε πρωθυπουργός έχει στο νου του ενα «ατύχημα». Πρέπει ωστόσο να είμαστε σε εγρήγορση

Δεν αποτελεί επιλογή των γειτόνων να προκαλέσουν την Ελλάδα παραβιάζοντας την υφαλοκρηπίδα του και κυριαρχικά δικαιωματα. Γεωτρηση σε ελληνική υφαλοκτρηπίδα τελεια και παύλα.

Τα εθνικά θεματα καλό είναι να αφήνουμε αυτή τη χυδαία μικροπολιτική

Ο κος Μητσοτάκης δεν λέει για αυτά τα θέματα ούτε κουβέντα

Κρυφή ατζέντα ΝΔ

Για τη μείωση των φόρων Ο κος Μητσοτάκης εδω και τρια χρλονια λεει μείωση φόρων, επενδυσεις καλύτερες δουλειες

Αυτοί όταν ήταν κυβερνηση είχαν ρεκόρ αποεπένδυσης

Προφανώς είχαμε καθυστερήσεις αλλά έχουμε ρεκόρ στις επενδύσεις Οι αριθμοί λένε οτι έχει μετατραπεί η αναλογία στη σταθερή και καθαρή απασχόληση οφείλω να παραδεχθώ ότι οι δουλειες ειναι κακοπληρωμένες

Η ΝΔ όταν λέει αυτό το τρίπτυχο μου θυμίζει το λεφτά υπάρχουν του Γ. Παπανδρέου

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκης θυμίζουν το λεφτά υπάρχουν του Γ. Παπανδρέου Γιατί δεν ανακοινώνει στον ελληνικό λαό τι θα κάνει με το ασφαλιστικό. Ο Μητσοτάκης κρύβει τι θα κάνει με τη μεταρρύθμιση    

Ο Στουρνάρας λειτουργεί ως πολιτικός που προσπαθεί να δικαιώσει τις πολιτικές του, έκανε και κάνει φάουλ

Επίσης τον κατηγόρησε ότι έδωσε μάχη γα να μη βγούμε από τα μνημόνια

Βγήκαμε τρεις φορές με επιτυχία στις αγορές, καταφέραμε να έχουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται τα τελευταία τρίμηνα

Για τη μεσαία τάξη 

Δεν καταφέραμε να βγάλουμε από τη μεσαία τάξη όλο το βάρος που σήκωσε

Στο ερωτημα ποιο είναι το προφιλ της μεσαιας ταξης είπε πως η μεσαια ταξη σχεδόν λεηλατηθηκε τα πρωτα χρόνια των μνημονλιων και μετά ειδε μια μικρή ελάφρυνση αλλά η δική μας κυβέρνηση δεν τους αφαίρεσε τα βάρη

Οσον αφορά τα περί «ταξικής επιλογής» είπε πως πράγματι δυσκολέψαμε κάποιους ανθρώπους μιλώντας για επιλογή δικαιοσύνης τονίζοντας πως 300.000 λουκέτα στα μαγαζιά δεν μπήκαν επί των δικών τους ημερων

Καταλήγντας μίλησε για αντίβαρα απέναντι στα φορολογικά βάρη που επεβλήθησαν

Ο Μητσοτάκης ονειρεύεται καρβέλια ηταν η απάντηση του για ταπροβλήματα που πιθανον να αντιομετωπίσει εσωκομματικά μετά από ενδεχόμενη ήττα στην κάλπη της 7ης Ιουλίου

thetoc

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα