Νέα δημοσκόπηση: Ποια η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ δέκα μέρες πριν από τις κάλπες

Νέα δημοσκόπηση: Ποια η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ δέκα μέρες πριν από τις κάλπες

Μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και απαίτηση του λαού για αυτοδυναμία της ΝΔ έδειξε δημοσκόπηση της Pulse που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που χάνει τη δυναμική του με ποσοστό 27%.

Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4, ενώ ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση συγκεντρώνουν το 3,5% και όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση μπαίνουν στη Βουλή.

Στις μέσες τιμές η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει από 33,8% έως 38,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 24,7% έως 29,3%, το ΚΙΝΑΛ από 5,6% έως 8,4%, το ΚΚΕ από 3,8% έως 6,2%, η Χρυσή Αυγή από 3% έως 5%, και το ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση από 2,5% έως 4,5%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 7,5%.

Στην πρόθεση ψήφου στο σύνολο του δείγματος η διαφορά είναι στις 8,5 μονάδες με τη ΝΔ να έχει ποσοστό 35% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,5%.

Στο ερώτημα που θέτει η δημοσκόπηση για το αν θα ήταν χρήσιμο να γίνει το debate το 64% λέει ναι ή σίγουρα ναι και το 27% όχι ή σίγουρα όχι. Στο πόσο πιθανό είναι να πάτε να ψηφίσετε το 74% λέει πως είναι πολύ πιθανό έως σίγουρο ενώ το 4% λέει λίγο η καθόλου. Από αυτούς που λένε οτι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 89% δηλώνει πως θα πάει να ψηφίσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό από πλευράς Νέας Δημοκρατίας είναι 94%.

Σχετικά με το τι κυβέρνηση θέλουν οι ψηφοφόροι: Ποσοστό 36% θέλει κυβέρνηση με αυτοδύναμη ΝΔ και ένα 12% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ. Επιπλέον ένα ποσοστό 13% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ένα 16% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 71% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 37% στις θετικές γνώμες. Ο Αλέξης Τσίπρας το 28%. Ένα ποσοστό 30% απαντά κανείς από τους δύο.
 
Τα σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ
 
Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ακόμη και με εξακομματική ή και επτακομματική Βουλή προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Pulse.
Τρία σενάρια προκύπτουν από την δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σχετικά με την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, που προηγείται με 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το πρώτο αναφέρεται στο ενδεχόμενο επτακομματικής Βουλής, δηλαδή να περάσουν το όριο του 3% και η Ελληνική Λύση και η ΜέΡΑ25.
 
Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ εξασφαλίζει 155 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 78, το ΚΙΝΑΛ 20, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή 12, ενώ τα κόμματα του Κυριάκου Βελόπουλου και του Γιάνη Βαρουφάκη καταλαμβάνουν από 10 έδρες.
  
Στο δεύτερο σενάριο, αυτό της εξακομματικής Βουλής (με 6ο κόμμα ή το ΜέΡΑ25 ή την Ελληνική Λύση) η ΝΔ -σύμφωνα πάντα με την δημοσκόπηση της Pulse-  κερδίζει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 82, το ΚΙΝΑΛ 21, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή 12 και το 6ο κόμμα.
 
Στο τρίτο σενάριο, της πεντακομματικής Βουλής, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ ανέρχεται στις 164 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει 85 έδρες, 22 το ΚΙΝΑΛ, 16 το ΚΚΕ και 13 η Χρυσή Αυγή. 
Ενδιαφέρον είναι και ακόμη ένα εύρημα από την ίδια δημοσκόπηση, δηλαδή οι απαντήσεις για το εάν οι πολίτες επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μη και ποιά.
 
Το 36% των ερωτηθέντων επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 13% αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 12% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 16% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα 11% επιθυμεί κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανά κι άλλων κομμάτων.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα