Σε εξέλιξη συνάντηση Αποστολάκη - Ακάρ στις Βρυξέλλες εν μέσω έντασης στα ελληνοτουρκικά

Σε εξέλιξη συνάντηση Αποστολάκη - Ακάρ στις Βρυξέλλες εν μέσω  έντασης  στα ελληνοτουρκικά

Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται τα ελληνοτουρκικά καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον τούρκο ομόλογό του,  Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας που έχει προκύψει με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία κορυφώθηκε χθες και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο , με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύουν βέλη εκατέρωθεν.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά και από την αποστολή ελληνικής αποστολής στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, η συζήτηση ανάμεσα στους δύο υπουργούς Άμυνας πραγματοποιείται και στον απόηχο της απόφασης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, η οποία άνοιξε σήμερα τον δρόμο για την κατάθεση του «East Med Act» στην ολομέλεια του Σώματος. Το διακομματικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από τους γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιχειρεί να αναμορφώσει την γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου τοποθετώντας την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον. Ανάμεσα στις πολλές προβλέψεις του περιλαμβάνεται και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων.

Στο μεταξύ συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει επίσης τους αρμόδιους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων -εκτός του ΚΚΕ που αυτοβούλως δεν συμμετέχει και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκαλείται- και για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να λάβει «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας.

 

 

thetoc

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα