Προγραμματική αντιπαράθεση από Τσίπρα με ή χωρίς ντιμπέιτ

Προγραμματική αντιπαράθεση από Τσίπρα με ή χωρίς ντιμπέιτ

Μια μέρα μετά το «ναυάγιο» του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στη διακομματική Επιτροπή, χθες ο Αλέξης Τσίπρας, αρχικά με ανάρτηση στο twitter και στη συνέχεια στη συνέντευξη στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, ανανέωσε το κάλεσμα για τηλεοπτική μονομαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεμαχία μεταξύ των δύο, αφού τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν πως αδυνατούν να βρεθούν στο ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, ενώ θύμισε την προ ευρωεκλογών «δέσμευση» του αρχηγού της ΝΔ για «όσα ντιμπέιτ θέλετε» ενόψει όμως μόνο των εθνικών εκλογών.

«Κύριε Μητσοτάκη τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν πως αδυνατούν να παραβρεθούν στο ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου. Eσείς όμως, στις 8 Μαΐου 2019, δεσμευθήκατε στη Βουλή, ότι θα έρθετε σε τηλεοπτική αναμέτρηση -και μάλιστα σε όσες επιθυμώ- μόλις προκηρυχθούν εκλογές. Τόσο πολύ υποτιμάτε τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά σας;» Μένουν 10 μέρες ακόμα. Σας καλώ να τηρήσετε το λόγο σας. Να αγνοήσετε τους επικοινωνιολόγους και να έρθετε να συζητήσουμε ανοιχτά και χωρίς φόβο για όλα τα θέματα, ενώπιον του ελληνικού λαού. Όποτε θέλετε. Όπου θέλετε. Θα αναμένω εκ νέου την απάντησή σας» ανέφερε η ανάρτηση του πρωθυπουργού.

Στην πραγματικότητα τέτοια πιθανότητα δε διαφαίνεται καθώς οι μέρες στην πορεία προς την κάλπη λιγοστεύουν. Πλέον μοιάζει τα συνεχή καλέσματα του πρωθυπουργού να επέχουν κυρίως θέση προεκλογικού τεχνάσματος προκειμένου να υπογραμμιστεί το μήνυμα που θέλει να περάσει, ότι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται την προγραμματική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο και διότι του λείπει η επικοινωνιακή ευχέρεια σε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κυρίως γιατί φοβάται την προγραμματική αντιπαράθεση.

Από τη σκοπιά της ΝΔ είναι φανερό ότι έχει αποφασιστεί πως, παρά τη «δέσμευση» του Μαΐου θα αποφευχθούν πάση θυσία κινήσεις που μπορεί να επιτρέψουν σοβαρά επικοινωνιακά λάθη του αρχηγού της ΝΔ και να έχουν εκλογικό κόστος σε μια στιγμή που η Πειραιώς προσπαθεί να συσπειρώσει ακόμη και με το δίλημμα ισχυρή εντολή ή νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο».

Αποδόμηση των φορολογικών δεσμεύσεων Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός πάντως φαίνεται ότι θα θέτει τα ερωτήματα και θα υπογραμμίζει τις προγραμματικές διαφορές σε κάθε περίπτωση, το διάστημα που απομένει και όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σηκώνει το γάντι, από τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπογραμμίζεται ότι φοβάται να εκτεθεί.

Κατά τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει την προγραμματική αντιπαράθεση και ακόμα αποφεύγει να πει οτιδήποτε ουσιαστικά πολιτικό και προγραμματικό λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Επίσης, επιχείρησε εκ νέου να αποδομήσει τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για φορολογικές ελαφρύνσεις και να τις συγκρίνει με ό,τι έχει κάνει μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ και προτίθεται να κάνει εφόσον επανεκλεγεί.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη εν είδει «εξήγησης» ότι για το 2019 δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις αλλά και πως τον πρώτο καιρό θα επιδιώξει να οικοδομήσει «αξιοπιστία» έναντι των εταίρων με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, έδωσε σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ το πάτημα που αναζητούσε για να τεκμηριώσει την αμφισβήτησή του ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει όσα υπόσχεται και προς όσους υπόσχεται στο επίπεδο της φορολογίας.

Οι μεταρρυθμίσεις που … «κρύβουν αίμα»

Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε για ποιο λόγο πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «δελεάσει» όπως είπε τους εταίρους ώστε να κατεβάσουν τα πλεονάσματα ενώ έχει υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως είπε οι θεσμοί, δεν την έχουν απορρίψει) κι επιπλέον σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητστοάκης με αυτά που λέει παραπέμπει τις φοροελαφρύνσεις στο τέλος της τετραετίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει συγκεκριμένα μέτρα για το 2019 και έχει εξαγγείλει επίσης συγκεκριμένα μέτρα για το 2020.

Τέλος διερωτήθηκε ποιο είναι ακριβώς αυτό το κύμα των μεταρρυθμίσεων που «θα δελεάσει» τους εταίρους και έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που «κρύβουν αίμα», κάλεσε τον Μητσοτάκη να πει ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρεται, ενώ ο ίδιος εκτίμησε και πάλι ότι θα υπάρξει επιστροφή στην πολιτική Σαμαρά και ΔΝΤ.

Ομιλία Τσίπρα απόψε στη Δραπετσώνα

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στην Δραπετσώνα, που ανήκει στην περιφέρεια της Β’ Πειραιά από τις περιοχές που ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε πολύ καλά στις ευρωεκλογές και κράτησε δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα