Δημοσκόπηση Marc: Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ. Ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου προκύπτει από την μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, που έγινε τηλεφωνικά το διάστημα 19-23 Ιουνίου, σε 1214 νοικοκυριά σε όλη την χώρα.

Στην πρόθεση ψήφου όσο και στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10,5 και 10,7 μονάδες, ενώ σχηματίζει αυτοδύναμη Κυβέρνηση σε μια Βουλή στην οποία θα μετέχουν, σύμφωνα με την έρευνα, επτά κόμματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 34,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,8%.

Η δημοσκόπηση δίνει επτακομματική Βουλή.

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο 6,6%, το ΚΚΕ με 5%, το Μέρα 25 με 3,4%, η Ελληνική Λύση στο 3,2% και η Χρυσή Αυγή, επίσης με 3,2%.

Ακολυθούν με 1,4% η Πλεύση Ελευθερίας και με το ίδιο ποσοστό η Ένωση Κεντρώων.

Το 5,6% των ερωτηθέντων απαντά «άλλο κόμμα», στο 1,7% βρίσκεται το «άκυρο-λευκό», το 0,9% απαντά «δεν θα ψηφίσω» ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 9,9%.

Σε ότι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με διαφορά 9,7 μονάδων.

 Οι έδρες

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, με βάση το σενάριο της επτακομματικής βουλής οι έδρες που καταλαμβάνουν τα κόμματα έχουν ως εξής:

156 έδρες η ΝΔ

75 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ

22 έδρες το Κίνημα Αλλαγής

16 έδρες το ΚΚΕ

11 έδρες το Μέρα25

10 έδρες η Χρυσή Αυγή

10 έδρες η Ελληνική Λύση

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Στην ερώτηση τι είδους κυβέρνηση θέλουν να προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, το 35,9% απάντησε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 14,2% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 12,6% προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 16,1% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα 6,9% δηλώνει ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ , ως προς το τι είδους κυβέρνηση θέλουν να προκύψει.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση της δημοσκόπησης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου και την ανάλυση των ευρημάτων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marc Θωμά Γεράκη

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ