Φλερτάρει με την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία: Τι δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις

Φλερτάρει με την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία: Τι δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα δίνουν μεγάλο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η μια δημοσκόπηση δίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτοδυναμία.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής καταγράφει διαφορά εννέα μονάδων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα, βάσει των ευρημάτων, η ΝΔ φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία ακόμη και στην περίπτωση που η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι οκτακομματική.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 38,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,5%. Στην παράσταση νίκης, δε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 82%, ενώ μόλις το 7% των ερωτηθέντων πιστεύει πως… το παιχνίδι γυρίζει και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα.

Η πρώτη δημοσκόπηση

Με τη ΝΔ πρώτη και τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, στην πρόθεση ψήφου ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 8%, τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 5,2%, ενώ η Χρυσή Αυγή, και σε αυτή τη δημοσκόπηση, είναι πέμπτο κόμμα με ποσοστό 3,5%. Κοντά στο όριο (3%) για την είσοδο στη Βουλή είναι η Ελληνική Λύση με 2,8%, το ΜέΡΑ25 με 2,5% και η Ένωση Κεντρώων με 2,5%.

Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία οδεύει ολοταχώς για την αυτοδυναμία καθώς το βασικό σενάριο είναι πως θα κερδίσει 164 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 87, το ΚΙΝΑΛ 24, το ΚΚΕ 15 και η Χρυσή Αυγή 10.

Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει κυβέρνηση συνεργασίας (51%), ενώ αυτοδύναμη κυβέρνηση θέλει το 44%. Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 45% θετικές γνώμες, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 34%, δυο μονάδες πάνω από τη Φώφη Γεννηματά (32%) και τέσσερις από τον Δημήτρη Κουτσούμπα (30%). 28% θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται του Αλέξη Τσίπρα (28% έναντι 23%) αλλά ισοψηφεί με τον… «κανέναν».

Η δεύτερη δημοσκόπηση

Υπάρχει και μια δεύτερη δημοσκόπηση, αυτή από την εταιρία Prorata για το Newpost.gr. Σε αυτή την έρευνα το προβάδισμα της ΝΔ είναι στο 11%, αφού στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώσει 35% και το ΣΥΡΙΖΑ 24%.

Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25 «πιάνει» το 3% για την είσοδο στη Βουλή. Αντίθετα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εκτός μένουν Ελληνική Λύση και Ένωση Κεντρώων. 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα