Οι επόμενες κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας - Τι απαντά η Άγκυρα

Οι επόμενες κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας - Τι απαντά η Άγκυρα

Στον απολογισμό της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και των αποφάσεων που ελήφθησαν αναφορικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, προχωρούν Αθήνα και Λευκωσία, σχεδιάζοντας παράλληλα τις επόμενες κινήσεις.

Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ, θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο.

«Μέτρα που μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη γείτονα χώρα, αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα», όπως είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. 

Κάνοντας τον απολογισμό των διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ξεκάθαρη απόφαση» και τόνισε ότι μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, η Τουρκία «θα πρέπει να γνωρίζει ότι η στάση και συμπεριφορά της, αν επιλέξει να τη συνεχίσει, θα έχει συνέπειες, θα έχει τίμημα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι με την προσθήκη των «στοχευμένων μέτρων», όπως τα χαρακτήρισε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρασαν από την «ισχυρή φραστική» στην «έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη» της Κύπρου.

Ωστόσο, η Τουρκία δείχνει έμπρακτα ότι θα συνεχίσει το γεωτρητικό της πρόγραμμα, αφού εν πλω για την Αττάλεια βρίσκεται και το δεύτερο γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ενώ σε νέες δηλώσεις του λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου,  ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εξαπέλυσε νέες απειλές δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει τετελεσμένα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα τερματίσουμε αυτά τα τετελεσμένα».

Η απάντηση της Τουρκίας

Εάν παραβιαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ με κάποια τετελεσμένα τότε αυτά τα τετελεσμένα θα τα ανατρέψουμε, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, λέγοντας ωστόσο ότι η χώρα του είναι υπέρ της επίλυσης των διαφορών με ειρηνικό τρόπο.

Σε ομιλία του σε τελετή των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και τα περίχωρά της συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας μέρα νύχτα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων της χώρας, του έθνους μας και των πολιτικών και αδελφών μας της ‘τδβκ’ στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι”.

“Θέλουμε αυτό να γίνει αντιληπτό. Εάν δεν γίνει αντιληπτό και με κάποια τετελεσμένα προσβληθούν τα δικαιώματα της χώρας μας, του έθνους μας και των Τ/κ δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε και οπωσδήποτε θα τερματίσουμε αυτά τα τετελεσμένα”, ανέφερε. Όπως είπε “πάντοτε λέμε και θα συνεχίσουμε να το λέμε ότι δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας καμιά απόφαση και καμιά λύση που δεν συμμετέχει η Τουρκική Δημοκρατία και οι αδελφοί μας Τ/κ”.

Η Τουρκία δεν μπλοφάρει, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αναφερόμενος στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προσθέτοντας πως ότι πει η Τουρκία, αργά ή γρήγορα το κάνει.

“Ως Τουρκία δεν θα αφήσουμε να ζημιωθούν τα δικαιώματα των Τ/κ στο νησί. Αν θα πληρώσουμε κόστος γι` αυτό θα το πληρώσουμε αλλά θα τους κάνουμε και να πληρώσουν. Μην προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε απειλητική γλώσσα. Θα κινηθούμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται”, είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστηρίζοντας ότι με βάση το διεθνές δίκαιο έχουν δικαίωμα ερευνών και γεωτρήσεων στις νότιες περιοχές.

“Εμείς ασκούμε αυτό το δικαίωμα. Κάποιοι ενοχλούνται που ασκούμε αυτό το δικαίωμα, μπορεί να βλάπτει τα συμφέροντά τους. Αν θέλουν να πάρουμε άδεια, να μας συγχωρέσουν αλλά εμείς κάτι τέτοιο δεν θα το κάνουμε. Το Μπαμπαρός έκανε έρευνες, το Φατίχ κάνει γεώτρηση, το Γιαβούζ θα συμμετάσχει εκεί με το ‘αδελφό’ γεωτρύπανό του. Αυτά που κάναμε χθες λαμβάνοντας τις υπηρεσίες άλλων, σήμερα τα κάνουμε μόνοι μας. Νομίζουν ότι αυτό είναι αστείο μάλλον. Νόμιζαν ότι μπλοφάραμε. Η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Αν πούμε κάτι, αργά ή γρήγορα το κάνουμε”, ανέφερε.

Οι επόμενες κινήσεις Αθήνας - Λευκωσίας

Μετά το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, η Αθήνα και η Λευκωσία είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, ενώ έντονα στο κάδρο μπαίνει και η MED7, η Σύνοδος των επτά χωρών του Νότου.

Η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη να διατηρήσει τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία ανοιχτούς, γεγονός που αποδεικνύεται από την παρουσία στην Άγκυρα αντιπροσωπείας του Υπουργε'ιου Άμυνας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα, ενώ την Τετάρτη, με θέμα τις νεότερες εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Αθήνα και Λευκωσία θα συνεχίσουν να πιέζουν αποφασιστικά την Τουρκία ώστε να σταματήσει τις παραβατικές ενέργειες και να υπάρξουν νέες συνομιλίες, εφόσον τερματίσει αυτές τις ενέργειες. Συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, «από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντάνα, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που δεν μπορεί να είναι με εγγυήσεις και στρατεύματα» όπως δήλωσε και ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Δεν ήταν το τέλος του δρόμου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται» ανέφερε από την πλευρά του και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Αντ1». Ερωτηθείς για τον χρόνο επιβολής των κυρώσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «έχει ήδη ξεκινήσει σχετική προεργασία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Λευκωσία, αλλά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και θεωρούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν και συγκεκριμένες αποφάσεις».

Ωστόσο για την Αθήνα και τη Λευκωσία τα μέτρα δεν αποτελούν αυτοσκοπό, όπως δήλωσε και ο Νίκος Αναστασιάδης,  αλλά «είναι το μήνυμα που θέλουμε να λάβει η Τουρκία ότι, αν διατηρεί ακόμα ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς θα πρέπει να προσαρμοστεί με τις αρχές και αξίες της ΕΕ».

«Εμείς δεν θέλουμε να ληφθούν αυτά τα μέτρα, τα θεωρούμε προειδοποίηση ακριβώς για να παύσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειές της, δεν θέλουμε να κοπούν οι συζητήσεις με την Τουρκία, γιατί σκεφτείτε τι θα μπορούσε να γίνει στο μεταναστευτικό» δήλωσε μιιλώντας στο ραδιόφωνο του News 24/7 και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα