Δημοσκόπηση: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτοδυναμία, τα μικρά κόμματα και οι έδρες

Δημοσκόπηση: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτοδυναμία, τα μικρά κόμματα και οι έδρες

Μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και απαίτηση του λαού για αυτοδυναμία της ΝΔ έδειξε δημοσκόπηση της Pulse που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που χάνει τη δυναμική του με ποσοστό 27%.

Πρώτη δύναμη με προβάδισμα οκτώ μονάδων και αυτοδυναμία τουλάχιστον δύο εδρών αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία στην νεότερη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ενώ απέχουμε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από τις βουλευτικές εκλογές.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει το 35%, βελτιώνοντας το ποσοστό της κατά μισή μονάδα σε σχέση με την μέτρηση που έγινε στα μέσα Ιουνίου. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 27%, έχοντας ενισχύσει την θέση του κατά μία μονάδα και συνεπώς μειώνοντας ελαφρά την διαφορά που τον χωρίζει από την Πειραιώς.

Αμφότερα τα κόμματα διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των υποστηρικτών που τα ψήφισαν στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, με την συσπείρωση για την Κουμουνδούρου να υπολογίζεται στο 87% και για την Πειραιώς στο 90%.

Στην τρίτη θέση σταθεροποιείται το Κίνημα Αλλαγής, που παραμένει στο 7%, καθώς οι εισροές από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φαίνεται να περιορίζονται. Τέταρτο κατατάσσεται το επίσης στάσιμο Κομμουνιστικό Κόμμα με 5,5%. Η Χρυσή Αυγή διολισθαίνει κατά μισή μονάδα στο 4,5%. Η δεξαμενή των αναποφάσιστων περιορίζεται κατά μιάμιση μονάδα και διαμορφώνεται στο 7,5%.

Τον κύκλο των διαφαινόμενων κοινοβουλευτικών δυνάμεων ολοκληρώνουν η ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη – που μετράται σταθερά στο 3,5% – και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που βρίσκεται στο 3%, όριο εισόδου στην Βουλή.

Σε περίπτωση που η Ελληνική Λύση δεν καταφέρει να μπει στην Βουλή η δημοσκόπηση υπολογίζει πως η ΝΔ θα αποσπάσει 156 έδρες, έχοντας καθαρή αυτοδυναμία. Εάν το κόμμα Βελόπουλου εξασφαλίσει θέση στην νέα Βουλή η πλειοψηφία της ΝΔ περιορίζεται στις 152 έδρες.

Η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ είναι το δημοφιλέστερο σενάριο ανάμεσα στους ψηφοφόρους, όμως σχεδόν οι μισοί πολίτες προκρίνουν κάποιον συνασπισμό παρατάξεων ως καταλληλότερη λύση για την χώρα.

Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις τάχθηκε υπέρ της αυτοδυναμίας ΝΔ και το 12% στηρίζει αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ. Το 15% προκρίνει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την ΝΔ ενώ το ποσοστό που θέλει συνασπισμό με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 19%. Τέλος, το 13% αναφέρει πως προτιμά μεγάλη συμμαχία που θα περιλαμβάνει τα δύο μεγάλα κόμματα και άλλες παρατάξεις.

Το πλεονέκτημα της Πειραιώς αποτυπώνεται πιο έντονα στην παράσταση νίκης, όπου η ΝΔ έχει προβάδισμα 53 μονάδων. Ανεξαρτήτως πρόθεσης ψήφου, το 71% εκφράζει την πεποίθηση πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα επικρατήσει στις κάλπες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 18%.

Η «ψαλίδα» έχει διευρυνθεί κατά δύο μονάδες και έχει «σκαρφαλώσει» στο υψηλότερο σημείο της τουλάχιστον από τις αρχές του έτους, όταν βρισκόταν στις 37 μονάδες.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει της στήριξης του 36%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο 28%. Παρά ταύτα, ο νυν πρωθυπουργός έχει ψαλιδίσει την διαφορά κατά δύο μονάδες τις τελευταίες περίπου δέκα ημέρες. Η απάντηση «κανένας από τους δύο» στηρίζεται από σχεδόν έναν στους τρεις ερωτηθέντες.

Υπό την σκιά των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η καθαρή πλειοψηφία εκτιμά πως η κυβέρνηση έπρεπε να έχει προχωρήσει σε επίσημη ενημέρωση των κομμάτων για τα ελληνοτουρκικά. Με την πλειοψηφία ευθυγραμμίζονται και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 82% αναφέρει πως η κυβέρνηση έπρεπε «σίγουρα» ή έστω «μάλλον» να ενημερώσει την αντιπολίτευση. Το 10% απαντά «σίγουρα» ή «μάλλον» όχι.

Η έρευνα διενεργήθηκε πανελλαδικά μεταξύ 18 και 19 Ιουνίου σε δείγμα 1.221 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου. Το περιθώριο λάθους είναι ±2,8 μονάδες.

skai.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα