Τεντώνει το "σχοινί" η Τουρκία παρά την απειλή κυρώσεων. Η αντίδραση και ο εκβιασμός

Τεντώνει το "σχοινί" η Τουρκία παρά την απειλή κυρώσεων. Η αντίδραση και ο εκβιασμός

Ανυποχώρητη δηλώνει η Άγκυρα παρά την αυστηρή προειδοποίηση που έστειλε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε, που εισηγείται την εξέταση μέτρων για τις τουρκικές προκλήσεις. Το Συμβούλιο «καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ να υποβάλουν, χωρίς καθυστέρηση, επιλογές με κατάλληλα μέτρα κατά της Τουρκίας για τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ». Όπως ανέφερε, ο Γιοχάνες Χαν, τα μέτρα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν το “πάγωμα” των επιδοτήσεων ή αποκλεισμό από συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να επιδιώκουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα δείπνο στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε μια τοπική οργάνωση. Πρόσθεσε ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο.

«Οι αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ με γραπτή του ανακοίνωσή και καλεί την ΕΕ «να αλλάξει αυτή την μονομερή και εκτός πραγματικότητας στάση της», όπως τη χαρακτηρίζει. Κατηγορεί την ΕΕ ότι μετέτρεψε τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε όμηρο του Κυπριακού και ότι κινείται ως μια «ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων». Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «παρά αυτή την προκατειλημμένη στάση, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα αποφασιστικά και ειλικρινή στην ενταξιακή της διαδικασία», αναφέροντας ότι «η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ όπως λένε κάποιοι ισχυρισμοί».

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα και κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Απαισιόδοξος ωστόσο, ότι θα συμμορφωθεί η Τουρκία αφού προειδοποιεί ότι η Τουρκία δεν ελέγχεται. «Θέλω να πιστεύω ότι μετά τις αποφάσεις και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και με όσα είχαμε επιτύχει στη Σύνοδο των επτά μεσογειακών χωρών, θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη όσον αφορά αποφάσεις, όχι όσον αφορά τις συμπεριφορές της Τουρκίας, η οποία, όπως καλά γνωρίζετε, δεν ελέγχεται», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ικανοποίηση εκφράζει και το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την θέση που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Όπως αναφέρουν, «Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα: Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση».

«Η ΕΕ στέλνει ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να λάβει τέλος»υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι όποιος προβαίνει σε παράνομες ενέργειες πρέπει να έχει και συνέπειες.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την ώρα που στο Στρασβούργο συνεδρίαζε ι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Την ίδια ώρα, το ψευδοκράτος εκβιάζει με την Αμμόχωστο. Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο της ψευδοκράτους αποφάσισε να ανοίξει η Αμμόχωστος, η οποία παραμένει κλειστή από το 1974. Οι Τουρκοκύπριοι ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την Άγκυρα. Εάν εφαρμοστεί η απόφαση η Αμμόχωστος θα προσαρτηθεί επίσημα στο καθεστώς του ψευδοκράτους.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, στην επιβεβαίωση ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Για ακόμα μια πρόκληση έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα». «Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις και θα προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες», πρόσθεσε, κληθείς να σχολιάσει τους εκβιασμούς του ψευδοκράτους. Εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για την απερίφραστη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από Ευρωπαίους και ΗΠΑ.

Την  ίδια, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο 18 τουρκικών τραπεζών (των 16 κατά μία βαθμίδα και των υπολοίπων 2 κατά δύο βαθμίδες) και διατήρησε αρνητική την προοπτική του. Σύμφωνα με τον οίκο, η απόφασή του αυτή οφείλεται στη «σημαντική αύξηση της τρωτότητας της χώρας» σε εξωτερικά σοκ, η οποία «εκθέτει τις τουρκικές τράπεζες σε υψηλότερο κίνδυνο ξαφνικής μεταβολής της διάθεσης των επενδυτών και της συμπεριφοράς των αποταμιευτών»· καθώς και στον «υψηλότερο κίνδυνο λήψης πιο ακραίων μέτρων» από την κυβέρνηση, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν, κατά τον Moody’s, «περιορισμό της πρόσβασης σε ξένο συνάλλαγμα».

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα