Συμφωνίας των Πρεσπών: Ένας χρόνος από την υπογραφή της

Συμφωνίας των Πρεσπών: Ένας χρόνος από την υπογραφή της

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία και με την ευκαιρία της πρώτης επετείου η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να αρχίσω με κάτι θετικό, επειδή σήμερα κλείνει ακριβώς ένας χρόνος από την υπογραφή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία. Και πιστεύω πως πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τη δύναμη της ηγεσίας και του θάρρους, και τα θετικά βήματα που έγιναν στα Δυτικά Βαλκάνια και ελπίζω πως τα κράτη μέλη θα θυμηθούν αυτά τα βήματα προς τα εμπρός, ιδιαίτερα τις ερχόμενες ημέρες, όταν πρόκειται να ληφθεί μια σημαντική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο για την Αλβανία όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία. Ελπίζω και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Η Συμφωνία 

Η Συμφωνία των Πρεσπών αντικάτεστησε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και κατήργησε τη συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας και την προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μετονομάζοντας και αναγνωρίζοντας καθολικά τη χώρα ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. H ψήφιση της συμφωνίας προκάλεσε αντιδράσεις και στις δύο χώρες.

Υπογράφηκε στο ορεινό χωριό Ψαράδες της Φλώρινας που βρίσκεται στην περιοχή των Πρεσπών από όπου και πήρε το όνομά της και κυρώθηκε από τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών σε ψηφοφορίες με καταληκτική αυτή στις 25 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα. Τέθηκε σε ισχύ και μετονόμασε επίσημα τη χώρα σε Βόρεια Μακεδονία στις 12 Φεβρουαρίου 2019, όταν ενημερώθηκε τυπικά μέσω ρηματικής διακοίνωσης η πλευρά των Σκοπίων για την υπερψήφιση του Πρωτοκόλλου Ένταξής της στο ΝΑΤΟ από την Αθήνα.

Η συμφωνία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σωρεία αρνητικών και θετικών σχολίων από την ελληνική κοινωνία. Είναι κοινή παραδοχή πως η Συμφωνία των Πρεσπών, φέρνοντας στο προσκήνιο ξανά το ανοιχτό ζήτημα, δίχασε την κοινή γνώμη. Παρά την ψήφιση της, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων φαίνεται να μην αποδέχεται τη νέα ονομασία.

Κατά το 2018 πραγματοποιήθηκαν πάρα πολλά συλλαλητήρια, ανά την ελληνική επικράτεια αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού όπου ζουν Έλληνες, με σκοπό την σαφή αντίδραση στην συμφωνία των Πρεσπών μέσω ενός ηχηρού μηνύματος από το αναμενόμενο μεγάλο πλήθος του κόσμου. Το 2019 πραγματοποιήθηκε ξανά συλλαλητήριο στην πλατεία  Συντάγματος στις 20 Ιανουαρίου, όπως και τις επόμενες μέρες όπου η συμφωνία τέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων. Επίσης, στόχος όλων αυτών των αντιδράσεων ήταν και η κήρυξη δημοψηφίσματος, όπως έγινε και στην πΓΔΜ. Συνολικά υπολογίζονται πάνω από 100 μικρά και μεγάλα συλλαλητήρια έγιναν το 2018 για το Μακεδονικό, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη Βόρεια Μακεδονία ο τοτε πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, εξέφρασε την αντίθεσή του με την συμφωνία και ακολούθησε διάγγελμα κατά το οποίο δήλωσε ότι θεωρεί ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι απαράδεκτη και πως δεν θα την υποστηρίξει ούτε και θα την υπογράψει. Επιπλέον, διοργανώθηκαν συλλαλητήρια στα Σκόπια με κύριο αίτημα των διαδηλωτών να μην αλλάξει το σύνταγμα της χώρας, ενώ δεν υπήρχε και ικανοποίηση για το προτεινόμενο στη συμφωνία όνομα.

Ντιμιτρόφ: Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν το τέλος του έτους

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ πριν από το τέλος του έτους» λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

«Υπάρχουν φέτος αναμφισβήτητοι λόγοι για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία» εκτιμά ο Νικόλα Ντιμιτρόφ και προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Freedom House και πολλοί οικονομολόγοι, επιβεβαίωσαν ότι σημειώνουμε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την ελευθερία του Τύπου, το κράτος δικαίου και την υπευθυνότητα των πολιτικών. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, δεν έχουμε σοβαρές συγκρούσεις με τις πέντε γειτονικές μας χώρες. Έχουμε υπογράψει συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία και έχουμε διευθετήσει τη διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα».

Ο Ντιμιτρόφ εκφράζει την ελπίδα ότι «η απόφαση της ΕΕ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ληφθεί το συντομότερο δυνατόν, διότι ζούμε σε ευμετάβλητους καιρούς. Πιστεύω ότι μαζί με τη Γερμανία και τα άλλα κράτη της ΕΕ, θα έχουμε την ευκαιρία να το επιτύχουμε».

 Η ανάρτηση του Κοτζιά για την πρώτη επέτειο από την υπογραφή των «Πρεσπών»

Ένα χρόνος από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών συμπληρώνεται σήμερα και ο Νίκος Κοτζιάς, πρωτεργάτης αυτής, σχολίασε την επέτειο μέσω Twitter.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανάρτησε μια φωτογραφία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, με τη λεζάντα «Ένας χρόνος, φίλε μου».

O Ν. Ντιμιτρόφ έκανε retweet, σχολιάζοντας: «Γράψαμε ιστορία έχοντας το μυαλό μας στο μέλλον, φίλε μου».

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα