Ο Τσίπρας συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο Τσίπρας συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας σήμερα το απόγευμα, λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεδρίαση που αναμένεται να ξεκινήσει στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει ως θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Διαψεύδει την έκτακτη μετακίνηση στρατευμάτων στο Αν.Αιγαίο

«Γνωρίζεται ότι πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019’’ η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019».

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και παρ’ ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι οι απειλές της Τουρκίας είναι υπερβολικές, σε Ελλάδα και Κύπρο υπάρχει έντονη κινητικότητα.

Οι φήμες ότι ο «Πορθητής», το τουρκικό γεωτρύπανο έχει ξεκινήσει εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έφεραν την αντίδραση τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών, που μίλησε για προκλητικό βήμα της Αγκυρας, όσο και της ΕΕ που προειδοποίησε με αυστηρό τρόπο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, το αντίθετο μάλιστα. Επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο, Εμ. Μακρόν και παράλληλα δείχνει να θέλει να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειές του στο κυπριακό οικόπεδο, κάτι που αμφισβητεί καίρια τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τα «νέα Ιμια»

Δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται πως θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια μιας κλιμακούμενης έντασης σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Ηδη κάποιοι θυμίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, χτύπησε καμπανάκι λέγοντας ότι δεν θα αποκλειόταν «νέα Ιμια» σε μια ευάλωτη περίοδο για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ή κατά τη διαδικασία μετάβασης στη νέα κυβέρνηση, μετά τις 7 Ιουλίου.

Εδώ και πολλούς μήνες κάποιοι έλεγαν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου το καλοκαίρι, είτε στο Αιγαίο, είτε στην κυπριακή ΑΟΖ όπου η Τουρκία θέλει να παίξει τα παιχνίδια της. Και δεν υποχωρεί διότι γνωρίζει ότι μπορεί να σύρει την Αθήνα και τη Λευκωσία σε μια διαπραγμάτευση όπου θα μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι, ακόμη και αυτά που «κατασκεύασε» η Αγκυρα, όπως π.χ. τις «γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο. Ή ακόμη και τη συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί αμφισβητούμενες, όπως η κυπριακή ΑΟΖ ή η ΑΟΖ στο Καστελόριζο.

Τα τελευταία 24ωρα η ένταση έχει κλιμακωθεί, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να μην περάσει στην ελληνική κοινωνία. Όμως, μια είδηση, για την οποία κανείς δε μιλά στην κυβέρνηση, ήρθε να αυξήσει τις ανησυχίες που υπάρχουν.

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας που από χθες ήταν στα Δωδεκάνησα και έτυχε θερμής υποδοχής στη Ρόδο, ακύρωσε ξαφνικά το πρόγραμμά του και το μεσημέρι της Κυριακής θα επέστρεφε στην Αθήνα. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι θα πήγαινε και στην Κω και στην Νίσυρο, όμως, αιφνιδιαστικά αποφασίστηκε να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Φούντωσαν τα σενάρια

Αυτή η εξέλιξη φούντωσε τα σενάρια καθώς κάποιοι συνέδεσαν την ακύρωση του προγράμματος με τα όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην προσπάθεια που έκαναν δημοσιογράφοι να μάθουν τι σημαίνουν όλα αυτά, έβρισκαν τοίχο. Από την κυβέρνηση σιωπούσαν επιδεικτικά ενώ ελάχιστοι έλεγαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ενεργοποιηθεί για τα καλά και θα βγει μπροστά.

Αν αυτό σημαίνει ότι στο Μαξίμου περιμένουν κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και προετοιμάζονται για ένα κακό σενάριο, κανείς δε μπορεί να το γνωρίζει. Αν ισχύει ότι ο πρωθυπουργός δε συνέχισε την περιοδεία του γιατί θέλει να βρίσκεται με διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεως από μια αιφνιδιαστική ενέργεια της Αγκυρας, ούτε αυτό το ξέρει κανείς. Αφού και κανείς δε μιλά αυτή την ώρα για ένα σενάριο που θα ήθελαν να μην επιβεβαιωθεί, να αποφευχθεί.

Δηλαδή να προχωρήσει η Αγκυρα σε μια πιο δυναμική ενέργεια θέλοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Ακόμη και η επιθεώρηση του στόλου εν πλω στον Σαρωνικό από τον Προκόπη Παυλόπουλο, έβαλε σε σκέψεις πολλούς, αν και είναι από τις ενέργειες εκείνες που γίνονται συχνά.

Νέο αίτημα στην ΕΕ

Όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα, «αύριο Δευτέρα, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε να «επικαιροποιήσει» τη θέση της και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να επιδιώξει όπως το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα τεθεί προς συζήτηση μεθαύριο Τρίτη, περιλαμβάνει συγκεκριμένη παράγραφο για την ΑΟΖ, καλύπτοντας τις κυπριακές θέσεις. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχουν δυσκολίες.

Η Τουρκία, έχοντας στήριξη από το Λονδίνο, αξιοποιεί όπως πληροφορούμαστε την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Παρεμβαίνει προς κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχουν και καθεστώς μέλους της Ε.Ε. και διαμηνύει ότι εάν συναινέσουν σε μέτρα στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, τότε η Άγκυρα «θα ενεργήσει ανάλογα» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην Τουρκία από ΗΠΑ και Ευρώπη δε δείχνουν να πιάνουν τόπο, βάζουν σε σοβαρές σκέψεις την ελληνική διπλωματία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα