Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στη Τουρκία: Στριμώχνεται και γίνεται απρόβλεπτη

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στη Τουρκία: Στριμώχνεται και γίνεται απρόβλεπτη

Αυστηρή απάντηση έδωσαν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα στην προκλητική ανακοίνωση της Τουρκία που απέρριπτε την Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου των 7 χωρών του Νότου της Ε.Ε (MED 7) (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία).

«Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δείχνει και τη σημασία της δήλωσης των Med7, τόσο αναφορικά με τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ, όσο και εις ότι αφορά την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια», ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

«Η Τουρκία απομονώνεται και όσο στριμώχνεται γίνεται απρόβλεπτη», τόνισαν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τους συμμάχους της.

Η Τουρκία απέρριψε το Σάββατο την κοινή δήλωση για τα θέματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, αποκαλώντας τα «κατά του διεθνούς δικαίου».

«Η κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής της Νότιας Ε.Ε στη Μάλτα, αντικατοπτρίζει τις εθνικές θέσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης που δεν συμμορφώνονται με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού ή τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Για μας, δεν έχει αξία, δύναμη ή αποτέλεσμα» ανέφερε το υπουργείο.

Είπε ότι η δήλωση είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι κάνουν κατάχρηση της ένταξής τους στην ΕΕ, ενώ κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν γίνει μέσα γι΄αυτό.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι δείχνει και πάλι ότι η ΕΕ και οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να είναι αμερόληπτοι, αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού.

Η 6η Διάσκεψη Κορυφής της Νότιας Ε.Ε διεξήχθη στη Μάλτα την Παρασκευή με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα