Δημοσκοπήσεις - Εκλογές: Προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Σενάρια αυτοδυναμίας και έδρες

Δημοσκοπήσεις - Εκλογές: Προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Σενάρια αυτοδυναμίας και έδρες

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη αποτυπώνουν ξεκάθαρα πως η ΝΔ διατηρεί μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας ενώ την ίδια στιγμή δείχνουν πως στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα έχει  σχεδόν βέβαιη την αυτοδυναμία.

Η ΝΔ λοιπόν βρίσκεται σε θέση ισχύος με σίγουρη την νίκη στις εθνικές εκλογές  με το ενδιαφέρον ποια στρέφεται στην διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσο θα καταφέρει να πετύχει την αυτοδυναμία.

Στην δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ  αναφέρεται πως «μπαλαντέρ» για τον αριθμό των εδρών που θα κατορθώσει να συγκεντρώσει η ΝΔ είναι η είσοδος ή μη της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή.

Στο πρώτο σενάριο, με εξακομματική Βουλή, η ΝΔ επιτυγχάνει αυτοδυναμία, συγκεντρώνοντας 156 έδρες, έναντι 80 του ΣΥΡΙΖΑ, 21 του ΚΙΝΑΛ, 17 του ΚΚΕ, 15 της ΧΑ και 11 του ΜέΡΑ 25.

Στο δεύτερο, με επτακομματική Βουλή, η ΝΔ επιτυγχάνει αυτοδυναμία με 152 έδρες έναντι 77 του ΣΥΡΙΖΑ, 21 του ΚΙΝΑΛ, 16 του ΚΚΕ, 15 εδρών της ΧΑ, 10 του ΜέΡΑ 25 και 9 εδρών της Ελληνικής Λύσης που κατορθώνει να εισέλθει στην εθνική αντιπροσωπεία.


Στο τρίτο σενάριο, με πεντακομματική Βουλή, η ΝΔ μπορεί να φτάσει τις 161 έδρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 83 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 22, το ΚΚΕ 18 και τη ΧΑ 16 έδρες.

Η ΝΔ διατηρεί διαφορά ασφαλείας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 8,5%, το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να «κατοχυρώνει» την τρίτη θέση, ενώ το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη διαβαίνει το κατώφλι της εθνικής αντιπροσωπείας και στα δύο σενάρια (εξακομματική ή επτακομματική Βουλή).

Παράλληλα, επτά στους 10 πολίτες «βλέπουν» επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ενώ τέσσερις στους έξι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι τα ρουσφέτια θα επηρεάσουν την ψήφο τους.

70% των πολιτών «βλέπουν» νίκη ΝΔ

Στην παράσταση νίκης επτά στους 10 πολίτες (ποσοστό 70%) προβλέπουν επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έναντι μόλις 19% που προβλέπουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να αυξάνεται στις 51 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της προηγούμενης δημοσκόπησης της PULSE που η «ψαλίδα» ήταν 49% (69% έναντι 20%). 2% των ερωτώμενων απαντούν άλλο, ενώ 9% δεν ξέρω/ δεν απαντώ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2016.

Η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 88% με τις διαρροές να αγγίζουν το 3% προς ΝΔ, το 2% προς ΚΙΝΑΛ ενώ ποσοστό 4% των διαρροών είναι αδιευκρίνιστο που κατευθύνεται. Συγκριτικά, η συσπείρωση στη ΝΔ φθάνει το 90%, με 3% να διαρρέει προς ΣΥΡΙΖΑ, 2% προς ΚΙΝΑΛ, ενώ ποσοστό 3% των διαρροών είναι αδιευκρίνιστο που κατευθύνεται.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνοντας 36% (έναντι 37% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα (27% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). 32% απαντούν κανένας από τους δύο (31%). 6% των ερωτηθέντων δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 7,6% στη ΝΔ

Στις 7,6 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, πρώτη εμφανίζεται η ΝΔ με 31,3%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,7% και τρίτοι οι αναποφάσιστοι με 10,5%.

Στη συνέχεια, ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,2%, το ΚΚΕ με 5,1%, όσοι θα ψηφίσουν λευκό με 4,8%, η Χρυσή Αυγή με 4,6% και το ΜέΡΑ25 με 3,4%.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκέντρωσε το 80,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 9,6%, το 4,8% είπε δεν ξέρει/δεν απαντά και το 1,6% δεν υποστηρίζει κανέναν κόμμα.

Στο ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, το 34,3% απάντησε κανένας από τους δύο, το 34,2% είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 26,9% είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα