Ο Τσακαλώτος "κάρφωσε" τους συντρόφους του: Δεν τα κάναμε όλα σωστά

Ο Τσακαλώτος "κάρφωσε" τους συντρόφους του: Δεν τα κάναμε όλα σωστά

Βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα πετύχει και φέτος το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τις δηλώσεις του Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,9% του ΑΕΠ. 

Μιλώντας στο Contra Channel ο κ. Τσακαλώτος απάντησε σε αυστηρό τόνο στον κ. Στουρνάρα, ξεκαθαρίζοντας ότι ο στόχος του 3,5% θα επιτευχθεί, όπως έγινε και τα προηγούμενα τρία χρόνια. 

«Ο κ. Στουρνάρας, εάν κερδίσει η ΝΔ θα πει ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα και θα έρθουν επενδύσεις. Είναι σαφές το μήνυμα που δίνει ο κ. Στουρνάρας», είπε.

«Μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι»

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι «γυρίζει το εκλογικό παιχνίδι», διότι, όπως είπε, τώρα το πολιτικό διακύβευμα είναι διαφορετικό

«Υπάρχουν δύο διαφορετικά προγράμματα για την Ελλάδα. Τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ τι θα κάνουν σε αυτές τις εκλογές. Στον καπιταλισμό που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης και το ΔΝΤ, πάντα τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά», είπε ο κ. Τσακαλώτος και επανέλαβε ότι εάν η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση θα κάνει φοροαπαλλαγές για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς.

Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι για την τετραετία 2020- 2023 και ο λαός πρέπει να ξέρει τι θέλει να έχει στο τέλος: φοροελαφρύνσεις για τους λίγους ή ένα κοινωνικό κράτος με μειώσεις φόρων και εισφορών. 

Επανέλαβε ότι υπάρχει ήδη ο ειδικός λογαριασμός των 5,5 δισ. ευρώ για τη μείωση κατά μια μονάδα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προσθέτοντας πως εάν νικήσει ο ΣΥΡΙZA θα το δεχθούν οι πιστωτές, γιατί έχει κερδίσει ήδη την αξιοπιστία του, σε αντίθεση με τη ΝΔ. 

Επεσήμανε ακόμα ότι «εμείς δεν θα ανταλλάξουμε τη μείωση του πλεονάσματος με σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα» και έφερε ως παράδειγμα ότι με την αναλογία 1:1 για το Δημόσιο (μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση) φέτος θα υπάρξουν 19.000 προσλήψεις. Αντίθετα με την αναλογία 1:5 που ενστερνίζεται η ΝΔ, είπε, οι προσλήψεις περιορίζονται σε 1.500 άτομα και έχει ήδη ανακοινωθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εξ αυτών οι 1.200 θα είναι αστυνομικοί και απομένουν μόνον 300 θέσεις για υγεία, παιδεία κ.ά. Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ισορροπημένο και ενισχύει τα μεσαία στρώματα.

Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις θέσεις και τις δηλώσεις του για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι με τον κ. Μητσοτάκη θα έρθουν επενδύσεις γιατί δε θα υπάρχει κανένα δικαίωμα του εργαζόμενου, ούτε έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. 

«Ο Ντομπρόβσκις κάνει διαρροές γιατί είναι στο ίδιο κόμμα με τον Μητσοτάκη»

Σχετικά με τις «διαρροές» από τις Βρυξέλλες, αλλά και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις τόσο για την αναίρεση της μείωσης του αφορολόγητου, όπως και για τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στο Ζάππειο, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι πολλές φορές υπάρχουν τέτοιες «διαρροές», αλλά ο κόσμος έχει πλέον μάθει. 

«Ο κ. Ντομπρόφσκις είναι στο ΕΛΚ και είχαμε ευρωεκλογές. Είναι στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον κ. Μητσοτάκη και πιστεύει στη λιτότητα», ανέφερε.

«Δεν φοβήθηκα τον Σόιμπλε, θα φοβηθώ τώρα;»

Ερωτηθείς εάν φοβάται τι θα αντιμετωπίσει στο προσεχές Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που έχει περάσει τα μύρια όσα. Είχαμε απέναντι τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ και θα φοβηθώ τώρα που έχουμε πετύχει τόσα και μας στηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες;»

«Άδειασμα» των συντρόφων του

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με το σάλο που προκάλεσαν οι μετατάξεις συγγενών και συνεργατών μελών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος ήταν αυστηρός απέναντι στους συντρόφους του. 

«Κάναμε αυτοκριτική, κάποιοι το πήραν επάνω τους και έτσι έπρεπε. Ήταν όλα σωστά; Δεν ήταν όλα σωστά. Ο κ. Μητσοτάκης, δύο ημέρες πριν φύγει από την κυβέρνηση το 2015 άλλαξε όλους τους γενικούς διευθυντές χωρίς να λάβει υπόψη του τη βαθμολόγηση. Είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει κάποιος από το πελατειακό κράτος. Είναι στην κουλτούρα μας. Αλλά εμείς κάναμε πραγματικές αλλαγές στο Δημόσιο που δεν τις ξέρει ο κόσμος», τόνισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα