Τσακαλώτος: Είναι σαφές ότι η Κομισιόν έχει άδικο

Τσακαλώτος: Είναι σαφές ότι η Κομισιόν έχει άδικο

Την άποψη πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία στις δημοσιονομικές προβλέψεις της σε σχέση με τους δανειστές, εξέφρασε χθες το βράδυ σε συνέντευξή που παραχώρησε στον τηλεοπτικό Open, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών διαφώνησε με  την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι λόγω των προεκλογικών παροχών του Μάιου η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον εφετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. «Είναι σαφές ότι η Κομισιόν έχει άδικο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι εφέτος χωρίς τα μέτρα το πλεόνασμα θα έφτανε το 4,1% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν όμως κάνει τους λογαριασμούς της ξεκινώντας από πρόβλεψη 3,5% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως το πακέτο των πρόσφατων παροχών τιμολογείται στο 0,6% του ΑΕΠ ετησίως τόσο το 2019 όσο και το 2020. Η Κομισιόν ωστόσο δεν ενστερνίζεται τη θέση αυτή και θέτει τον πήχη των δημοσιονομικών αποκλίσεων  μεταξύ 1,1% και 1,4% του ΑΕΠ για εφέτος και ανάμεσα σε 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ το 2020. Αυτό σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει δημοσιονομικό κενό έως 2,5 δισ. ευρώ για εφέτος και αθροιστικά δημοσιονομικό κενό έως 5,8 δισ. ευρώ για τη διετία 2019 – 2020.

Θεσμοί: Δημοσιονομική «νάρκη» 2,5 δισ. ευρώ οι παροχές Τσίπρα για το 2019

«Εμείς έχουμε επιβεβαιωθεί για τρία συνεχόμενα χρόνια (...) Ποιοι έχουνε μεγαλύτερη αξιοπιστία, εμείς οι αυτοί;», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη του.

Ερωτηθείς για τα μεσαία στρώματα, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πάγια θέση του πως η μείωση των φόρων δεν είναι πανάκεια.

«Τα μεσαία στρώματα δεν υποφέρουν μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλο το δυτικό κόσμο», είπε, ενώ σε σχέση με τις φορολογικές ελαφρύνσεις έδειξε να επιμένει στη θέση ότι οι νέες σχέσεις με τα μεσαία στρώματα δεν περνούν μέσα από τις μειώσεις στη φορολογία. Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση Τράμπ μείωσε τους φόρους, αλλά δεν κέρδισαν τα μεσαία στρώματα.

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα