Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το αφορολόγητο

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το αφορολόγητο

Κατατέθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για τη μη μείωση του αφορολόγητου.

 Η μείωση του αφορολογήτου είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων και επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2020, ενώ τόνισε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.

«Η εν λόγω κατάργηση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων«, αναφέρει το κείμενο της τροπολογίας για το αφορολόγητο.

Δείτε εδώ την τροπολογία 

Στη  ίδια τροπολογία προβλέπεται η κατάργηση των αντιμέτρων που είχαν θεσπιστεί με τα άρθρα 11, 12 και 13 του ν. 4472/2017. Πρόκειται ειδικότερα για την κατάργηση έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020, την κατάργηση της μείωσης του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλιμακας από το 22% στο 20% και την κατάργηση της νέας ευνοϊκότερης κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. 

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την διατήρηση του αφορολόγητου προκύπτει δημοσιονομικό κόστος ύψους 1,92 δισ. για το 2020 και 2,058 δισ. για το 2021, ενώ από την κατάργηση των αντίμετρων προκύπτει δημοσιονομικό όφελος 1.454 δισ. για το 2020 και 1,819 για το 2021. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα